Connect with us
Advertisement

Eveniment

România, față în față cu ”Bestia din Est”. De ce se prăbușesc temperaturile la valori negative în Europa, în doar câteva ore

Publicat

O puternică explozie arctică se intensifică în estul Europei centrale, aducând frigul extrem în Balcani, Mediterana și Turcia până la mijlocul lunii februarie.

Modelele meteo realizate de experți în ultima vreme sugerează un focar de frig sever care se instalează în acest weekend și durează și săptămâna viitoare. ”Bestia din Est”, cum a fost numit de presă frontul de aer rece, sau Darcy, cum l-au numit meteorologii, va împinge frigul extrem și va genera căderi de zăpadă spre vest și sud.

Potrivit severe-weather.eu, un front de aer foarte rece a ieșit din regiunea baltică, s-a deplasat spre vest și a ajuns până în Anglia, generând condiții pentru căderi masivede zăpadă în zone extinse.

Când părea că primăvara a ajuns deja și la noi, vremea s-a schimbat din nou, brusc.

Starea vremii de pe continentul european traveresează acum o perioadă prelungită de frig sever în mai multe părți din Europa Centrală și de Est și chiar mai la sud, spre estul Mediteranei.

Citește și: RĂCIRE BRUSCĂ a vremii, din 11 februarie. Temperatura va scădea cu 20 de grade Celsius, în 24 de ore

Analiștii portalului meteo citat consideră că temperaturile prognozate peste Balcani vor fi una dintre cele mai scăzute din această iarnă și până acum.

Concluzie: va fi foarte frig în jumătatea estică a Europei cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare.

Vremea rece se va extinde spre weekend foarte mult spre sud până în Libia și Egipt.

Vremea rece din România anunțată de Administrația Națională de Meteorologie din noaptea de miercuri spre joi, este explicată de meteorologii europeni prin câteva furtuni de iarnă care vor călători de la vest la est în următoarele cinci zile, care traversează nordul Mediteranei și Balcanii.

Acest nivel minim se va consolida în timp ce se deplasează înspre Europa de Est, asociat cu o cădere majoră de zăpadă din centrul Balcanilor până în Ucraina și Belarus, de joi până vineri.

Vremea de până acum din această iarnă a arătat o dinamică puternică, în special în ultimele câteva săptămâni, după VortexulPolar la începutul lunii ianuarie. Caracteristica dominantă ulterioară a fost presiunea înaltă asupra regiunii arctice, fiind cea mai puternică din Groenlanda.

Înainte de Vortexul Polar, luna decembrie a fost relativ calmă și chiar mai blândă decât în mod normal, în toată Europa.

Temperaturile mai reci au sosit în ianuarie, deoarece efectele cele mai semnificative ale vortexului durează în mod normal câteva săptămâni.

Părțile de vest ale continentului au fost ușor mai reci decât în mod normal, în special în Marea Britanie și Peninsula Iberică, datorită furtunii istorice de iarnă Filomena din Spania.

Unda de încălzire stratosferică s-a deplasat pe întreg Polul Nord, împărțind efectiv miezul rece al Vortexului Polar în două părți.

O parte a Vortexului Polar a fost împinsă peste latura europeană a emisferei nordice, cealaltă spre America de Nord.

Aceasta este explicația pentru care efectele sale au apărut în februarie.

Predicții

Acest imens bazin de masă de aer foarte rece va exploda miercuri mai întâi spre sud și în centrul Europei, apoi se va intensifica și mai mult atunci când se va răspândi în peninsula balcanică și mai spre sud spre Mediterana de joi până în weekend.

După joi, zilele vor fi semnificativ mai reci decât în mod normal în peninsula balcanică, la nivel local cu aproape 20 ° C mai mici decât în mod normal.

Sursă: severeweather.eu, meteoromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement