Eveniment
România împărțită în 8 județe. Are Mircea Hava forța de a face din Alba Iulia capitala Regiunii Centru?
Proiectul propus de preşedinte şi Guvern privind reorganizarea administrativ-teritorială a României a adus în discuţie şansele ca municipiului Alba Iulia să devină capitala regiunii în defavoarea unor oraşe mai mari cum ar fi Braşovul, Sibiul sau Târgu Mureş. Administraţia locală şi liderii politici ai PDL Alba se arată încrezătoari în forţele proprii şi declară că vor putea influenţa politic împlinirea acestui deziderat. Astfel, potrivit acestora, Alba Iulia întruneşte condiţiile pentru a deveni capitala regiunii, în noua formă administrativă, motivaţia fiind mai mult legată de istorie decât de forţa economică a oraşului.
În faţa atâtor de puţine argumente şi a unor oraşe concurente mult mai bine poziţionate, atât din punct de vedere economic, cât şi demografic este clar că şansa municipiului Alba Iulia de a deveni capitala Regiunii Centru este dependentă doar de puterea de influenţă a liderilor politici locali, atât din sfera Puterii, cât şi a celor din Opoziţie. Va avea Mircea Hava (liderul PDL Alba) puterea de a învinge influenţa liderului PDL Braşov , primarul Gheorghe Scripcaru sau a liderului PDL Mureş – primarul Dorin Florea sau aspiraţiile electorale ale actualului ministru al Economiei, Ioan Ariton, de la Sibiu? Are atâta forţă Ioan Dîrzu de a-şi convinge colegii de partid să nu voteze în favoarea Braşovului, unde liderii PSD sunt de o sută de ori mai influenţi decât cei din Alba? Va putea Teodor Atanasiu să încline balanţa unui lobby spre Alba Iulia, când la vârful partidului există o legătură puternică cu primarul Sibiului, Klaus Johannis?
Sondaj alba24.ro : Care dintre următoarele orașe credeți că va deveni Capitala viitorului județ "Centru"? Total voturi: 642
Justificarea reorganizării administrativ-teritoriale şi atuurile Alba Iuliei
Şeful statului a înaintat, miercuri, Guvernului, solicitarea de a analiza reorganizarea administrativ-teritorială a României în 8 judeţe de dimensiuni mai mari sau în varianta 7 plus Bucureşti. „Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României în unităţi administrative atât de mici, iar modul cum se utilizează banii europeni pe proiecte foarte mici în interiorul unui judeţ nu este nimic altceva decât ineficienţa utilizării banilor europeni”, susţine Traian Băsescu. Mai mult, acesta a adus în discuţie „corupţia de la nivelul judeţelor”, existenţa unor „familii veşnice, interpartinice”, care „se schimbă, se rotesc, clienţii rămân aceiaşi”. Dacă varianta reîmpărţirii României va avea şanse de aplicare, cu toate că Opoziţia susţine cel mult o reorganizare pe 15 regiuni, posibilitatea ca judeţul Alba, mai precis municipiul Alba Iulia să devină capitala Regiunii Centru este pusă sub semnul întrebării.
Reprezentanţii administraţiei municipale şi judeţene au susţinut intenţia de a promova „candidatura” Alba Iuliei la coordonarea administrativă a viitorului posibil judeţ Centru, luând în considerare că structura de conducere la nivel teritorial ar rămâne un consiliu judeţean. În plus, interesul comunităţii locale de a păstra sediile unor instituţii regionale gen Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit sau Curtea de Apel este justificat, dacă nu doar din punctul de vedere al locurilor de muncă existente, şi prin potenţialul de dezvoltare local. Argumentele administraţiei din Alba pot fi reprezentate de atuurile date de investiţiile majore realizate în ultimul timp. În plus, partidul de guvernământ manifestă influenţă prin prezenţa primarului Mircea Hava, vicepreşedinte la nivel naţional al PDL, dar şi prin reprezentanţii parlamentari şi, nu în ultimul rând, prin iniţiativele Consiliului Judeţean. Dar Alba are de „învins” în această competiţie judeţe mari şi mai dezvoltate, ca Braşov, Sibiu, Mureş.
Radiografia concurenţei
Judeţul Braşov ar putea reprezenta principalul concurent pentru zona noastră la preşedinţia viitoarei regiuni Centru. Primarul Braşovului, din 2004, George Scripcaru, este cunoscut ca un om influent la nivelul partidului – este vicepreşedinte PDL – şi cu atuuri legate de investiţii cel puţin de nivelul celor din Alba Iulia. În plus, judeţul Braşov beneficiază de o susţinere puternică şi din partea Opoziţiei. Preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Cancescu (PNL) deţine această funcţie administrativă de 10 ani şi este vicepreşedinte al Biroului Permanent Central PNL. De asemenea, Braşovul este reprezentat de parlamentari cu un cuvânt greu la nivel naţional şi din partea PSD.
Judeţul Sibiu este favorizat de prezenţa primarului Klaus Johannis, lider FDGR, imaginea „neamţului eficient”, recent amintit la nivel naţional în contextul ocupării funcţiei de premier de către un tehnocrat. Acesta are pe cartea de vizită contribuţia vizibilă în dezvoltarea Sibiului din ultimii 10 ani, prezentată şi pe site-ul personal. Din partea Puterii, Sibiul beneficiază şi de suportul ministrului Economiei, Ion Ariton, care va încerca să folosească influența sa din Guvern pentru a duce capitala regiunii la Sibiu. Va fi singura lui șansă de a câștiga alegerile la Primăria Sibiu, unde se pare că are de gând să candideze la alegerile locale din 2012.
Judeţul Mureş este cel puţin la fel de bun candidat ca Alba, doar că în plus mai are şi susţinerea UDMR, care şi-a exprimat de nenumărate ori dorinţa unei organizări administrative. Primarul Dorin Florea este vicepreşedinte la nivel naţional al PDL şi edil de 10 ani, susţine reîmpărţirea zonală, dar nu se arată încântat de includerea în aceeaşi regiune a judeţelor Covasna şi Harghita.
Fiecare din aceste trei judeţe şi-au exprimat interesul pentru instituţiile regionale de la Alba. Dacă nu doar sub acest aspect, Alba Iulia – „Cealaltă capitală” – va avea concurenţă serioasă pentru titlul de „capitală de judeţ”. Pentru a fi întradevăr înzestrată cu şanse la obţinerea acestui titlu, este necesară funcţionarea colaborării în acest sens a tuturor forţelor politice, fie la Putere, fie în Opoziţie, un „examen” al politicienilor care susţin „binele” judeţului actual.
Liberalii din Alba susţin regionalizarea României
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Teodor Atanasiu şi-a exprimat părerea referitoare la propunerea preşedintelui Traian Băsescu de reorganizare administrativ-teritorială a României în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc vineri la sediul PNL Alba. Acesta este de părere că această regionalizare trebuie făcută dar pune la îndoială şansele municipiului nostru de a deveni capitală a regiunii: ” Eu cred că această regionalizare trebuie făcută, dar în urma unei analize şi apoi a unei dezbateri publice foarte serioase, fiindcă întradevăr judeţele României sunt prea mărunte ca suprafaţă şi ca număr de populaţie vizavi de proiectele pe care trebuie să le implementeze, iar sursele pe care le au aceste judeţe sunt limitate şi nu le permit să abordeze proiecte de anvergură. Problema în schimb este total falsă pusă de actualii guvernanţi.”
Acesta a explicat că regionalizarea nu trebuie făcută pentru că nu primim fonduri de la Uniunea Europeană altfel, deoarece fondurile vor veni oricum. „Dacă vă uitaţi pe tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, ne-am angajat că nu modificăm structura organizatorică regională a României, cel puţin până la terminarea fazei 1 a absorbţiei fondurilor, respectiv până în 2013. Asta e o poveste care nu are nici o legătură cu realitatea, dar ce poate să aibă legătură cu realitatea este necesitatea de a avea nişte unităţi administrativ-teritoriale care să aibă resursele necesare abordării dezvoltării durabile pe termen lung. Deasemenea, trebuie foarte clar avută în vedere şi restructurarea Palatului Administrativ, fiindcă nu am făcut nicio afacere dacă, în loc să trebuiască să meargă de la Baia de Arieş la Alba Iulia pentru un document, să îl trimiţi de la Baia de Arieş la Braşov. Problema este cum ofer serviciul public, astfel încât cetăţeanul să fie câştigat.”
Teodor Atanasiu a dorit să atragă atenţia asupra faptului că, dacă se va face această regionalizare, trebuie să ne ferim de optimismul preşedintelui PDL Mircea Hava, care vede Alba Iulia capitala Ardealului: „Orice astfel de decizie se va lua pe nişte criterii: criteriul demografic, care este este populaţia care să reprezinte şi o piaţă de desfacere şi o piaţă de muncă corespunzătoare. Se va compara populaţia Albei cu populaţia Braşovului, a Sibiului, a municipiulu Târgu Mureş şi nu prea stăm bine. Următorul criteriu este cel al căilor de comunicaţii, a modului în care poţi comunica cu reşedinţa de judeţ. Haideţi să luăm infrastructura rutieră. Alba Iulia are toate intrările şi ieşirile din municipiu pe o bandă pe sens. Şi din acest punct de vedere, suntem pe ultimul loc. Dacă luăm infrastructura feroviară, suntem pe un culoar european la fel ca şi Braşovul şi Sibiul, dar nu suntem nod de cale ferată, iar cele două oraşe sunt. Nu avem aeroport, iar Sibiul are şi la fel şi Târgu Mureş. Dacă luăm infrastructura de clădiri ce pot fi puse la dispoziţia unei administraţii publice regionale, avem un singur Palat Administrativ şi acela împărţit între trei instituţii. Unde o să găzdum acele instituţii regionale de care avem nevoie?”, a conchis Teodor Atanasiu.
Mircea Hava: „Eu nu voi vota niciodată realizarea unei regiuni în care să nu existe judeţe”
„Vă spun sigur, eu nu voi vota niciodată realizarea unei regiuni în care să nu existe judeţe. Eu ştiu prea bine, am vârsta şi ştiu şi de la oameni mai în vârstă, care au fost aici ce a însemnat pentru Alba Iulia perioada în care am făcut parte din regiunea Hunedoara. Nimic bun. Dezvoltarea judeţului Alba a însemnat în primul rând <judeţul>. Eu nu contest că este nevoie de regiuni, asta se întâmplă şi la alte ţări”, a spus preşedintele PDL Alba, primarul Mircea Hava.
Deşi admite că Alba Iulia este un oraş mic privind numărul de locuitori, în principal, totuşi, Mircea Hava este determinat să pregătească documentaţia prin care să scoată în evidenţă atuurile pe care oraşul nostru le are astfel încât să poată să fie lansat într-o eventuală competiţie în cursa pentru stabilirea capitalei de regiune. Preşedintele PDL Alba speră ca decizia pentru stabilirea capitalelor de regiune să nu se facă pe chestiuni politice, în caz contrar rămâne „fără cuvinte”.
Declaraţiile complete ale primarului şi ale parlamentarilor PDL le puteţi citi AICI.
Grupaj realizat de:
Gina Stanciu
Flavia Nicolae
Florin Mircea Corcoz
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
HH
vineri, 10.06.2011 at 21:42
DACA NU SE MENTIN SI JUDETELE IN CADRUL ACESTOR REGIUNI SI ALBA IULIA NU VA MAI FI CAPITALA DE JUDET MIRCEA HAVA TREBUIE SA-SI PREZINTE DEMISIA CEL PUTIN DIN GASCA PORTOCALIE.
toma
vineri, 10.06.2011 at 21:42
Acum se va vedea cit de mult ne lipseste forta economica a unei capitale de judet. In rest vorbe goale. Unde sint Refractara, Utilajul, 4 Ardeal, Ius-ul, Ardeleana (sa nu mai amintim si de celelalte ,,forte,,ale judetului, Cugirul, Aiudul, Zlatna)…de altadata la a caror distrugere au contribuit din plin, chiar, unii membrii marcanti ai multora dintre partidele care au condus sau conduc, azi, Romania si care acum se erijaza in mari salvatori ai natiunii ? In afara de Curtea de Apel Alba ce alta institutie importanta de stat mai are sediul in orasul capitala al Regiunii 7 centru ? Parca am avut mai multe dar le-am pierdut,(Electrica, Padurile, etc) nu cu mult timp in urma, tocmai in favoarea judetelor cu care acum sintem in competitie directa.Si asta pt. motive cit se poate de ,,subtiri,, sa nu le spunem de-a dreptul prostesti. Ca nu avem spatiu, nu avem teren la dispozitie, etc…