Connect with us
Advertisement

Actualitate

România, pe locul 55 din 189 în clasamentul global care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor de către firme

Publicat

contabil datorie România se clasează pe poziția 55 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2016, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 189 de economii din întreaga lume.

“Faptul că România se clasează pentru al doilea an consecutiv în prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, România a reușit să scadă rata totală de impozitare față de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel că, în ediția din acest an, România se clasează înaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) și Ungariei (95), însă în urma Croației (38), Sloveniei (35) și țărilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 și Lituania 49). Acest lucru subliniază necesitatea continuării în ritm susținut a reformelor înregistrate în ultimii ani, iar intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ în acest sens”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

De asemenea, România se află sub media statelor din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de o firmă ca procent din profit, se arată într-un comunicat al PwC.

“În privința ratei totale de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, acesta a fost de 42% în România în ediția din acest an, sub media statelor din Europa Centrală și de Est (45%) și aproape de media globală (40,8%)”, menționează documentul.

În ceea ce privește timpul necesar conformării cu legislația fiscală, România este printre performerii Europei Centrale și de Est, cu 159 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie regională de 218 de ore și un nivel global de 261 de ore.

Potrivit PwC, în privința numărului de plăți de impozite și taxe, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăți de taxe anual, față de o medie regională de 9,5 plăți si o medie globală de 25,6 de plăți.

“Chiar dacă România a făcut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare și plată online (de la 39 plăți în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plăți în Paying Taxes 2016, lucru care a generat și o creștere semnificativă în clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situăm la limita superioară prin raportare la alte state din Europa Centrală și de Est. Acest lucru este din cauza faptului că pe lângă impozitele și taxele cunoscute mai sunt și plăți datorate bugetului local”, informează comunicatul citat.

Paying Taxes 2016 ia în calcul toate taxele și contribuțiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele și contribuțiile calculate includ impozitul pe profit, contribuțiile sociale și taxele cu forța de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăți, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câștigurile de capital, taxele pe tranzacții financiare, taxele de colectare a deșeurilor, impozitele pe flotă și taxele pentru drumuri și alte mici taxe și impozite.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement