Eveniment
România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană
Peste 96% din populaţia României trăia în 2020 într-o locuinţă proprietate personală, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate joi de Eurostat.
În timp ce la nivelul Uniunii Europene, 69,7% din locuitori deţineau în 2020 locuinţa în care trăiau, în scădere uşoară faţă de 69,8% în 2019, în România tendinţa este inversă, procentul celor care trăiesc în locuinţa proprietate personală crescând de la 95,8% până la 96,1%.
Alte state cu un grad ridicat de proprietate a locuinţei sunt Slovacia (92%), Ungaria şi Croaţia (ambele cu 91%).
Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. În Germania, jumătate (50,4%) din locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc în timp ce cealaltă jumătate (49,6%) trăiesc într-o locuinţă închiriată. Datele arată însă că în cazul Germaniei procentul proprietarilor scade de la un an la altul, de la 51,1% în 2019 până la 50,4% în 2020, în timp ce procentul chiriaşilor creşte, de la 48,9% până la 49,6%.
Alte state unde procentul proprietarilor de locuinţe este redus sunt Austria (55%) şi Danemarca (59%).
Datele Eurostat mai arată că, la nivelul UE, 53% din populaţie trăieşte într-o casă şi 46% într-un apartament, în timp ce restul de 1% trăieşte în alt tip de spaţiu precum casă pe râuri, rulote, etc. Irlanda cu 92% este ţara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, la polul opus fiind Spania unde 66% din locuitori trăiesc în apartament.
În România, 65,9% din locuitori trăiesc la casă şi 34,1% trăiesc în apartament. Însă România este pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană. Cel mai bine la acest capitol stau Malta cu 2,3 camere pentru o persoană, urmată de Belgia şi Irlanda, ambele cu 2,1 camere pentru o persoană.
De asemenea, când vine vorba de calitatea locuirii, care poate fi măsurată în mai multe feluri inclusiv prin procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă aglomerată, România este ţara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puţin 18% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă aglomerată, în scădere faţă de 19,1% în 2010.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dany
joi, 30.12.2021 at 17:17
Asta ii roade pe ei
dolfi
joi, 30.12.2021 at 17:20
si cate dintre aceste locuinte in proprietate sunt in regula? Cate rezista la un viitor cutremur? Cate au structura de rezistenta subrezita de catre „proprietari” prin modificari facute fara cap?
Dau exemplu din bloc aflat in proprietate a unor cunostinte din Deva – bloc construit prin anii 80, „la initiativa unui Comitet de oameni ai munci… bla bla bla” – deci aflat in proprietate inca de la inceput S+P+2 construit pe cadre si acoperit cu tigla de beton pe schelet de beton. Un vecin de la etajul 1, suparat pentru ca avea prea multe colturi in hol s-a apucat sa niveleze peretii taind o treime din doi stalpi de sustinere.
Tot asa, am avut un coleg de scoala ce locuia intr-un bloc turn pe la etajul 6. Peretele din debara era fisurat de puteai baga un chibrit prin acea fisura. Un vecin de la un etaj inferior si-a facut el „modificari” prin apartament…
Cine ar trebui sa tina o evidenta a tuturor constructiilor si a situatiei lor? Cine trebuie sa participe la receptii si sa verifice periodic stadiul constructiei imobilelor colective?
Un plan 3D al fiecarui oras sa poti vedea starea blocurilor e de domeniul SF.
Nu-i bai, proprietari sa fim!