Actualitate
Românii ar putea plăti din 2016 impozite cu 6% mai mari pentru terenuri şi locuinţe. Noul Cod Fiscal, dezbătut în Camera Deputaţilor la sfârşitul lunii aprilie
Din 2016, impozitul pentru locuinţe pregătit de Guvern pentru populaţie a fost majorat. Noul document, aprobat în 13 martie prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.
Proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală vor fi transmise Parlamentului de căte Guvern cel târziu pe 25 martie, cu solicitarea către Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă imediat după Paşte. Documentele ar putea să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă a fost urcată de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalaţii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fără instalaţii, iar pentru clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp.
Şi clădirile-anexă cu pereţii exteriori din lemn sau din piatră naturală, valoarea impozabilă a fost ridicată de la 95 lei/mp la 101 lei/mp, respectiv de la 63 lei/mp la 67 lei/mp.
Conform legii, valoarea impozabilă a unei clădiri este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă, exprimată în lei/metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de ajustare în funcţie de zonă şi rangul localităţii de domiciliu.
De asemenea, impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.
Conform legii, localităţile sunt ierarhizate pe rang 0 – capitala, municipiu de importanţă europeană, rang I – municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel naţional european (Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Timişoara), rang II -municipiu de importanţă judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi, rang III – oraşe, rang IV – sate reşedinţe de comună, rang V – sate componente ale comunelor.
Zonele din cadrul localităţii sunt, de la centru spre periferie, de la „A” la „D”.
Citeşte şi Proiect noul Cod Fiscal: MAJORĂRI la impozitele pe locuinţe şi clădiri. Proprietarii care nu-şi îngrijesc imobilele vor avea taxe şi de şase ori mai mari
sursa: adevărul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News