Economie
Românii au cheltuit 446 milioane de euro în străinătate, în ianuarie. Amânarea voucherelor și războiul lovesc turismul intern
Românii au cheltuit pe deplasările în străinătate 446 milioane de euro în ianuarie, anul acesta. Comparativ, în aceeași lună de anul trecut, suma era de 190 milioane de euro, perioadă în care erau impuse restricţii de călătorie pe fondul pandemiei Covid-19, arată cele mai recente date publicate de BNR.
Străinii au cheltuit în ţară doar 214 milioane de euro în ianuarie anul acesta, faţă de 100 de milioane de lei în aceiaşi lună anul anterior, arată aceeaşi sursă, citată de ZF.
În ianuarie s-au cazat 52.000 de străini în unităţile turistice, faţă de 19.000 de străini în luna similară a anului trecut, arată datele de la Statistică. Spre comparaţie, în 2019, anul de referinţă în turism, ajungeau în hotelurile şi pensiunile din ţară 139.000 de străini în ianuarie.
Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere, iar ridicarea restricţiilor va stimula şi mai mult călătoriile în străinătate. Ultimele date arată că traficul de pasageri pe Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, a ajuns la aproape 6,8 milioane de pasageri anul trecut, faţă de 4,4 milioane de pasageri anterior, potrivit oficialilor companiei. Pentru acest an, este estimat un trafic în creştere, la care contribuie şi cursele charter lansate de agenţii spre destinaţii de vacanţă.
Anul trecut traficul aerian s-a prăbuşit pe fondul restricţiilor impuse în pandemia Covid-19, industria aeriană fiind una din cele mai afectate de pandemie. Companiile aeriene au fost nevoite să anuleze bilete de avion şi să acorde vouchere pentru deplasări viitoare.
România continuă să aibă o balanţă pe deficit în turism, de 232 milioane de euro în ianuarie, potrivit BNR. Nici înainte de pandemia de Covid-19 ţara noastră nu reuşea să atragă de la străini mai mulţi bani decât suma lăsată de români în străinătate, pentru că nu exista o strategie de poziţionare ca destinaţie pe harta turistică europeană, aşa cum are Praga, ce atrăgea înainte de pandemie 9 milioane de vizitatori anual.
Mai mult, marile agenţii de turism din ţară îşi asigură veniturile din activitatea de outgoing, respectiv trimiterea românilor în deplasări în străinătate. Foarte puţini jucători s-au dezvoltat pe segmentul de aducere străini în ţară.
În plus, războiul din Ucraina îşi va pune amprenta asupra turismului de incoming, aducerea turiştilor străini în ţară va fi o provocare în condiţiile în care România este percepută ca destinaţia turistică de la graniţă cu războiul. Operatorii din turism afirmau că, deşi premisele erau pozitive şi se aştepta o revenire a incomingului, războiul de la graniţă vine ca o nouă lovitură în turism.
Anul trecut în România s-au cazat 840.000 de turişti străini în unităţile de cazare, faţă de 453.000 de străini în 2020, arată datele de la Statistică. În anul de referinţă 2019, cel mai bun din turism, se cazau în unităţile turistice 2,6 milioane de străini, arată datele publice.
Străinii au cheltuit anul trecut 2,7 miliarde de euro în România, faţă de 1,2 miliarde de euro anul anterior, arată datele de la BNR. Balanţa din turism este oricum pe deficit, în condiţiile în care românii au cheltuit în străinătate 4,4 miliarde de euro, faţă de 2,7 miliarde de euro anul anterior, arată datele publice.
ANAT: Amânarea acordării voucherelor de vacanță sabotează programul ”Înscrieri timpurii pentru litoral”
Amânarea acordării voucherelor de vacanță sabotează programul ”Înscrieri timpurii pentru litoralul românesc”, susțin reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Potrivit ANAT, acordarea voucherelor de vacanță pentru 2022 a fost aprobată la finele anului precedent.
„Există un act normativ (Ordonanța de Urgență nr. 131 din 17 decembrie 2021) care prevede acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul plătit din fonduri publice începând cu 1 ianuarie 2022, această măsură fiind vitală atât pentru angajați, cât și pentru economia națională.
Din păcate, deși nu există nicio problemă din punct de vedere al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Muncii, procedura nu este încă implementată! Sumele aferente voucherelor de vacanță ar fi trebuit încărcate pe cardurile angajaților până la ora actuală, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, susțin reprezentanții ANAT.
Aceștia spun că în această perioadă se derulează campania de „Înscrieri timpurii” pentru litoralul românesc, prelungită până la 31 martie, iar orice zi care trece reprezintă un dezavantaj atât pentru angajați, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din această perioadă și ar fi dorit să achiziționeze pachete turistice cu vouchere de vacanță, cât și pentru agenții de turism și hotelieri.
„Voucherele de vacanță au avut impact deosebit de favorabil la implementare și dezastruos la renunțare, în 2021. Am fost entuziaști la reluarea programului, cu garanția derulării pe mai mulți ani. Iar acum avem cadrul legal, avem bugete alocate dar ne împiedicăm în birocrație.
Și cei care suferă sunt tot angajații, care nu pot profita acum de ofertele variate și de reducerile de early booking, la care nu vor mai avea acces peste două-trei luni. Cei mai mulți români își planifică vacanțele acum, nu peste două-trei luni”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.
Asociația observă o nesincronizare între Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii, nicio instituție neasumându-și întârzierea implementării voucherelor de vacanță și solicită acordarea de urgență a acestor mari beneficii pentru angajați și pentru turismul românesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News