Economie
Românii care doresc să revină în țară și să pornească o afacere pot obține până la 200.000 lei. Înscrieri, până la 1 septembrie
Românii din diaspora care doresc să revină în țară și să investească într-o afacere pot obține finanțare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediție, anunță Ministerul Turismului.
Suma maximă, în valoare de 200.000 lei, poate fi obținută dacă se vor crea prin proiect cel puțin două locuri de muncă full time. Aplicanții care își asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanțare în procent de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.
Start UP Nation – Documente
AICI: Pocedura de implementare a programului Start-UP Nation
- Formular de înscriere (Pilon I)
- Declarație pe propria răspundere
- Declarație privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM
- Calcul pentru întreprinderile partenere sau legate
- Lista AIMMAIPE
- Acord de finanțare
- Cerere tip de rambursare a ajutorului de minimis
- Formular de decont
- Cerere-tip de renunțare totală sau parțială la finanțare pentru care există decizie privind acceptarea de principiu la finanțare
- Model împuternicire
- Model declarație
Pentru a accesa programul, în plus față de condițiile standard impuse de procedură, românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 până la momentul înscrierii, printr-un permis de ședere/dovadă de stabilire, viză de rezidență/de lungă ședere sau certificate de rezidență.
Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 01 septembrie a.c.
Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), instituție care gestionează și implementează programul, este de a finanța 1.000 de beneficiari.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News