Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii lucrează exclusiv pentru stat până în data de 19 iunie, abia apoi pentru ei. Ce este Ziua Libertății Fiscale

Impozit de 70% de la 1 iulie 2024

Publicat

Românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi, arată calculele realizate de Institutul Economic Molinari.

Calcului, citat de Economedia, arată că din 100 de lei, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata taxelor.

Institutul Molinari calculează numărul de zile dintr-un an pe care trebuie să le muncească un angajat român cu un salariu mediu pentru a-şi plăti dările către stat, cu scopul de a calcula povara fiscală.

În ultimii cinci ani, Ziua Libertăţii Fiscale pentru un român a rămas constantă, la 19 iunie.

Această dată ne situează pe locul 21 în UE în clasamentul libertăţii fiscale, față de locul 19 în ultimii ani.

Cu mult timp înainte de români, reușesc să își plătească taxele locuitorii din Cipru, Malta, Marea Britanie, Bulgaria, Lituania, Danemarca, Croația și Estonia.

Cei mai împovărați sunt francezii, austriecii și belgienii.

Ce este Ziua Libertății Fiscale

Ziua Libertății Fiscale este o concept asociat cu încărcătura fiscală pe care omenirea o suportă într-un anumit an și reprezintă data simbolică la care cetățenii unei țări au câștigat suficiente resurse financiare pentru a-și acoperi obligațiile fiscale și pot începe să își câștige proprii bani în scop personal, în afara contribuțiilor către stat.

Această idee a fost introdusă în scopul de a ilustra cât timp sau resurse sunt necesare pentru ca indivizii să-și plătească impozitele și să contribuie la finanțarea cheltuielilor guvernamentale.

Deși nu este o dată exactă și variază în funcție de țară și de sistemul fiscal specific, Ziua Libertății Fiscale oferă o perspectivă asupra încărcăturii fiscale pe care oamenii o poartă în raport cu veniturile lor.

Calcularea Zilei Libertății Fiscale implică evaluarea veniturilor totale ale unui individ și apoi determinarea procentului acestor venituri care este necesar să fie plătit sub formă de taxe și impozite către guvern.

Aceasta include impozite pe venituri, contribuții la asigurări sociale, taxe pe proprietate și alte obligații fiscale. Data rezultată este exprimată în numărul de zile, luni sau procente ale anului calendaristic.

Ziua Libertății Fiscale este o idee controversată și este folosită de unii pentru a sublinia nivelul ridicat al impozitelor și al cheltuielilor guvernamentale, în timp ce alții o consideră un indicator al contribuției necesare pentru funcționarea serviciilor și infrastructurii publice.

Este important să menționăm că Ziua Libertății Fiscale este un concept calculat și utilizat în scopuri informative și nu reprezintă o dată oficială sau legală.

Este un instrument de analiză și de conștientizare a încărcăturii fiscale și a relației dintre cetățeni și guvern în ceea ce privește contribuțiile financiare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vic

    miercuri, 19.07.2023 at 15:44

    Nu prea cred. Cam putin 19 iulie, sau probabil asta este in medie. Clar ca un roman de rand lucreaza mai mult pentru stat, asistatii sociali si clientela de partid decat pentru el sau familia lui. Si cum nu au bani la buget ne vor pune alte biruri. Saraca tara bogata!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax