Connect with us
Advertisement

Actualitate

S-a lansat programul PRIMA CASĂ 2018. Românii se pot înscrie pentru credite

Publicat

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat primirea, din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP), a acordului de distribuire pentru plafonul garanțiilor programului “Prima casă”, ceea ce înseamnă că cererile pentru finanțarea achiziției sau construcției unei locuințe prin acest program se pot depune deja.

Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, MFP a transmis către Fond acordul de distribuire a plafonului garanțiilor programului “Prima casă”. Vă reamintim că, în acest an, plafonul acestui program este de două miliarde de lei și a fost aprobat de către Guvern la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

Pentru prima oară, alocarea plafonului total între finanțatorii participanți la programul “Prima casă” a fost făcută ținând cont de activitatea desfășurată de aceștia în cadrul ediției de anul trecut a programului. S-a ținut cont, în principal, de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate.

„De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casă a fost adaptat gradual la tendințele pieței și la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. Dintr-o perspectivă socială, Programul Prima Casa a extins accesul la creditul ipotecar către segmentul persoanelor tinere, cu vârste până în 35 de ani, cu efect direct în crearea unei premize de stabilitate pentru tânăra generație. Pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat în cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificării procesului de analiză și facilitării accesului la informații direct din site-ul instituției”, consideră directorul general al FNGCIMM.

În acest an, programul „Prima casă” se va derula cu ajutorul a nu mai puțin de 15 bănci finanțatoare, și anume: Bancpost, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania și Unicredit Bank.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduala a intervenției statului în procesul de creditare ipotecara prin garantare, anunțată prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2020, în contextul dezvoltarii pieței creditului ipotecar și a creșterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor.

Plafonul total al garanțiilor ce pot fi emise în anul 2018, potrivit art.1 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completarile ulterioare, este în cuantum de 2 miliarde lei și a fost aprobat în data de 15.01.2018 prin Hotararea de Guvern nr.2/2018

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement