Blaj
Săla polivalentă din Blaj, inclusă de revista de arhitectură Igloo între proiectele excepționale, sursă de inspirație în 2025
Proiectul Sălii polivalente din Blaj a fost selectat de către revista de arhitectură Igloo între proiectele excepționale de arhitectură și design, care reprezintă o sursă de inspirație în 2025.
Sala polivalentă din Blaj a prins contur sub semnătura Biroului Individual de Arhitectură Vlad Sebastian Rusu. Noua clădire oferă orașului multiple funcțiuni și a transformat complet dinamica urbană.
Cele cinci proiecte selectate de către revista Igloo și care se disting prin estetica lor sofisticată și prin abordările inovative care le definesc, reconfigurând modul în care spațiile sunt gândite și trăite, sunt următoarele:
1. Restaurarea Palatului Ferencz Emmer / Studio Nomadic – architecture & lighting design
2. BAR TON: O experiență audiofilă / Anda Zota & MuroMuro Studio
3. Sala polivalentă din Blaj / Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură
4. Reliefuri sculpturale în spațiul deschis / Laboratorul de Arhitectura
5. Când structura devine spațiu / Radu Teaca – Artline
Sala polivalentă din Blaj. Descrierea proiectului
Profitând de direcția principală laterală de vizitare a clădirii și de nevoia de acces a publicului la un nivel intermediar în sală, pe latura lungă a fost amenajat un taluz cu pantă lină, ce devine gradenă naturală pentru terenul de sport în aer liber din vecinătate. Astfel, pe perioada verii, taluzul este folosit de către suporteri în timpul diverselor competiții sportive locale.
Arhitectura răspunde cu claritate exigențelor de accesibilitate a diferitelor categorii de utilizatori, cu o schemă funcțională cu sala de joc în mijloc, deservită perimetral de circulații și foaiere ce comunică între ele la nivelele supraterane.
Clădirea se împarte în trei nivele, două supraterane și unul parțial îngropat, cel din urmă găzduind vestiarele și funcțiunile complementare ale sălii și programului de sport.
Potrivit arhitectului Vlad Sebastian Rusu, proiectul construiește o imagine exterioară de o eleganță reținută, ce profită de ritmul unui trafor metalic a cărui umbră creează o dinamică vizuală a fațadelor. Ritmul consecvent al fațadei este întrerupt doar în dreptul holului principal orientat spre râu și prin vitraje de colț ce deservesc foaierele secundare și marchează accesele secundare.
Holul de primire a publicului profită de relația vizuală pe mai multe niveluri cu albia Târnavei și devine prin iluminatul nocturn o prezență identitară reflectată în oglinda râului.
La interior, sala de joc beneficiază de toate dotările necesare desfășurării competițiilor naționale și europene pentru volei, baschet și handbal, alături de posibilitatea găzduirii și altor evenimente cu aglomerări de persoane.
Prin amenajările reținute propuse – cromatica neutră a scaunelor, a griurilor calde ale tencuielilor și betonului aparent – atenția spectatorilor este orientată în primul rând către spectacolul competițional de pe suprafața de joc.
Peste sala de joc, geometria terasei necirculabile realizată la cote diferite, permite amplasarea ascunsă a tuturor echipamentelor și dotărilor instalațiilor de ventilație mecanică. Văzută de la distanță, silueta clădirii profită de acest lucru exprimându-și volumetria cu claritate.
sursa: igloo.ro
foto: Volei Alba Blaj (Facebook)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 17.01.2025 at 11:16
Hai să fim serioşi, hală de producţie. Răscoliţi în arhive să vedeţi cum arăta sala de sport a oraşului ce trebuia construită lângă bazinul olimpic. Dar datorită unui plutonier major ajuns prim secretar a tot impins-o de pe un an pe altul până a tăiat-o Ceauşescu.