Eveniment
Sala Unirii din Alba Iulia intră în renovare. A fost finalizată licitația pentru proiectarea lucrărilor. Modificările propuse pentru clădire
După ce majoritatea monumentelor istorice din Alba Iulia au fost reabilitate, a venit rândul Sălii Unirii să fie „transformată”. Clădirea, monument istoric, va intra în renovare. Licitația pentru proiectare a fost câștigată de o firmă din Cluj şi urmează procedura pentru atribuirea lucrărilor.
„Toată sala va fi renovată. În primul rând va fi reabilitată, pentru că acoperișul nu este în condiții bune, va avea probabil centrală propire, se va reface expoziția, va fi o altă tematică și se vor refuncționaliza anumite spații. Probabil se va și mansarda, iar spațiul expozițional pe care îl avem noi acum în aripa de nord și la subsol va avea o altă tematică. Vom renunța la etnografie și vom face una legată de lupta românilor pentru emancipare națională și de formare a statului național, unitar și indivizibil România, un memorial an unirii”, a declarat, pentru Alba24.ro, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.
Suma exactă pentru această investiţie va fi stabilită la finalul etapei de proiectare, iar licitația pentru atribuirea lucrărilor ar trebui să aibă loc în luna octombrie.
De renovarea și reabilitarea clădirii se ocupă Consiliul Județean Alba, ei fiind proprietarii edificiului.
Clădirea Sălii Unirii din Alba Iulia, ridicată în perioada anilor 1898 – 1900 este locul în care în anul 1918 s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, având valoarea unui simbol naţional de mare însemnătate pentru toţi românii. Sala Unirii găzduieşte steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni precum şi o serie de documente de mare însemnătate emise cu prilejul marelui eveniment. În clădirea Sălii Unirii mai există şi o importantă şi valoroasă expoziţie de etnografie.
Pe lângă importanţa de nivel naţional, Sala Unirii este în acelaşi timp un edificiu reprezentativ pentru Alba Iulia şi judeţul Alba, iar accesul este gratuit, persoanele interesate să o viziteze fiind scutite de plata unui tarif.
Deocamdată, la această clădire au fost executate doar lucrări de reparaţii curente.
Reamintim că, în urmă cu un an, Consiliul Județean Alba solicita alocarea a 6.500.000 de lei pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia. În această sumă intră și reorganizarea expoziției având ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și de formare a statului național, unitar și indivizibil România.
Anul trecut, CJ Alba a demarat un parteneriat cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea lucrărilor de conservare, restaurare şi reorganizare a Sălii Unirii. Ideea este ca această clădire să fie complet renovată până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 2018.
În cadrul acestui parteneriat, Consiliul Județean Alba va asigura resursele financiare din bugetul propriu şi din alte surse atrase pentru realizarea studiilor, expertizelor, avizelor, acordurilor, DALI, proiectul tehnic precum şi execuţia lucrărilor la obiectivul „Conservare, restaurare şi reorganizare Sala Unirii din Alba Iulia”. De asemenea acesta va asigura managementul investiţiei, va pune la dispoziţie spaţiul și va asigura suportul logistic necesar pentru derularea obiectivului. Totodată, va organiza licitaţiile şi va contracta lucrările/serviciile. Va urmări încadrarea lucrărilor în graficele de timp stabilite, modul de execuţie a lucrărilor cantitativ şi calitativ și respectarea clauzelor contractuale privind aspectele de natură tehnică, economică şi juridică.
RESTAURAREA Sălii Unirii din Alba Iulia. Parteneriat între CJ ALba şi Universitate pentru renovarea completă a clădirii până în 2018
Consiliul Județean Alba a răspuns în septembrie anul trecut solicitării de consultare din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România – UNCJR, transmițând un punct de vedere referitor la propunerea legislativă intitulată „Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia”.
„Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia” prevede la art. 1 alocarea sumei de 15.388.700 de lei pentru construirea acestuia. Acesta se va împărți în sume egale pe perioada 2015 – 2018.
Pentru că i s-a transmis acest proiect pentru consultare, CJ Alba consideră că Sala Unirii este cel mai important obiectiv al evenimentului de la 1 Decembrie 1918. Acest monument, construit între anii 1898-1900, dar care avea să joace un rol primordial în destinul tuturor românilor la 1918, există și face parte din circuitul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Cei 124 de ani de existență au lăsat însă urme adânci asupra sa, chiar dacă, de-a lungul timpurilor, i s-a acordat cinstea cuvenită, covârșitoarea sa importanță istorică fiind recunoscută și prin suita de lucrări de reparații și restaurare, transmit reprezentanţii CJ Alba.
”Considerăm că împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire este cel mai potrivit prilej de a reda Sălii Unirii prestanța cuvenită de monument al integrității și demnității naționale”, se precizează în adresa trimisă Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. Vezi AICI întrega adresă.
Citește și: REPORTAJ: SALA UNIRII din Alba Iulia. Locul unde delegații din toate colțurile Transilvaniei au votat UNIREA cu ȚARA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News