Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Salariaţii din învăţământ reiau miercuri protestele. Care sunt principalele solicitări ale federațiilor din educație

Publicat

Miercuri are loc în Piața Victoriei din București o acțiune de protest organizată de federațiile reprezentative din învățământ. Motivul principal este scăderea dramatică a puterii de cumpărare în rândul salariaților din educație. Acest fenomen se manifestă cu precădere la personalul nedidactic, din cauza salariilor foarte mici și a creșterii accentuate a prețurilor la produsele de consum de bază.

Solicitarea principală a protestatarilor este aceea ca Guvernul României să aplice în perioada imediat următoare Legea salarizării.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ pe care îi reprezintă, reiau protestele și organizează miercuri, începând cu ora 11.00, un pichet în Piața Victoriei la care sunt așteptați aproximativ 500 de membri de sindicat.

Acţiunea urmărește să atragă atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior.

Multe unități de învățământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic.

Mai mult, deși lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariații în cauză nu sunt remunerați suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

Având în vedere specificul sistemului de învățământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învățământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII, consideră reprezentanții federațiilor din educație.

De asemenea, la protest vor participa și angajați din palatele și cluburile sportive școlare.

Aceștia vor protesta față de intenția Ministerului Educației de a transfera aceste instituții, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităților locale.

”Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017” afirmă reprezentanții FSLI, într-o postare pe Facebook.

sursa, sursa foto: Facebook FSLI

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax