Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Salariul minim în România va crește datorită unei directive europene și va trebui majorat și de angajator la 2 ani după angajare

Publicat

Două documente legislative vor influența major în viitorul apropiat evoluția salariului minim în România. Este vorba despre o directivă europeană și despre o ordonanță de urgență a Guvernului Ciucă. 

Companiile din România nu vor mai putea să își țină angajații pe salariul minim mai mult de doi ani de la angajare, arată o ordonanță de urgență a Guvernului, care va produce efecte de la 1 ianuarie 2022. Așadar, după doi ani, salariul unui angajat nu mai poate fi minimul pe economie.

În același timp, Directiva UE privind salariul minim presupune că în România, salariul minim va trebui să crească foarte mult, grație unei proporții stabilite de Comisie: 60% din salariul mediu brut.

Practic, salariul mediu al unui angajat va crește semnificativ, cu aproape 1.000 de lei, dar după maxim 2 ani, angajatorul va trebui să i-l majoreze în baza legislației naționale.

Ce presupune directiva pentru România

Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, susţine că deşi directiva salariului minim ar putea fi o povară pentru statele sărace, aceasta poate reduce disparităţile sociale şi că în România salariul minim ar fi de circa 3.500 lei dacă pentru calcularea acestuia s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru.

”În România salariul mediu brut este 5.800 lei, ar însemna ca salariul minim brut 3.500 lei; cu 1.000 lei mai mult decât în prezent” a adăugat Corina Crețu.

YouTube video

Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat în data de 11 noiembrie raportul asupra propunerii de Directivă privind salariile minime adecvate, proiectul fiind aprobat în cadrul sesiunii PE din 22-25 noiembrie, de la Strasbourg.

Ordonanța de Urgență:

” (2^1) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni. ”

Citește și Directiva privind salariul minim în UE, avizată favorabil. Europarlamentar: Venitul minim în România ar putea crește cu 20-25%

Concret, acest lucru înseamnă că după expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax