Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: Ziua Internațională a Astronomiei, sărbătorită la Alba Iulia. Observații astronomice la Obelisc și demonstrații despre măsurarea timpului

Publicat

Afis_ Ziua Astronomiei Primăria Alba Iulia și Clubul de astronomie “Universul de lângă noi” sărbătoresc sâmbătă, 25 aprilie, între orele 17.30 și 23.30, Ziua Internațională a Astronomiei, în emisfera Nordică.

Albaiulienii sunt invitați la o zi de promovare a astronomiei în locuri publice, prin prezentări, observații astronomice, demonstrații sau alte activități. Pe esplanada obeliscului vor fi amplasate cinci telescoape pentru observarea boltei cerești.

În plus, la Alba Iulia va fi prezent singurul specialist în cadrane solare din România, Dan Uza.

Expertul în gnomonică le va explica albaiulienilor, utilizând 200 de cadrane solare de hârtie, modul în care se poate măsura timpul, în funcție de razele soarelui. Cadranele solare sunt specifice Transilvaniei, în celelalte părți ale țării fiind foarte rar întâlnite.

Descarcă cadran solar hârtie Alba Iulia.

Descarcă pliant cadrane solare din Alba Iulia.

Până la 1900, fiecare sat și oraș din Transilvania avea ora sa proprie, pe care o măsura după soare, iar în Alba Iulia a funcționat cel mai modern observator astronomic din Transilvania secolului XVIII.

După această perioadă, a intervenit standardizarea și introducerea fusurilor orare. În Alba Iulia pot fi admirate cinci cadrane solare, cele mai ușor de observat fiind în curtea Arhiepiscopiei Romano-Catolice (Palatului Episcopal), pe catedrala Sfântul Mihail sau în curtea Institutului Teologic Romano-Catolic.

Citeşte şi Un ceas solar de 163 de ani funcționează pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. După un secol și jumătate încă indică ora corectă

Primăria intenționează să realizeze un circuit turistic dedicat cadranelor solare din oraș.

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna e în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreaga sărbătoresc „Ziua Astronomiei”. Și pentru că Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.

Reprezentanții primăriei transmit că, dacă vremea va fi nepotrivită, evenimentul se va anula.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax