Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sancţiuni pentru proprietarii de terenuri care nu le curăţă de ambrozie, considerată planta cea mai alergenă

Publicat

Deputații au aprobat proiectul de lege privind combaterea ambroziei – considerată ca fiind planta cea mai alergenă din România. Proiectul, inițiat de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptat deja de Senat, astfel încât merge la promulgare, potrivit Agerpres.

Deputat PNL Florica Cherecheș, inițiator, a subliniat că o astfel de lege este necesară în condițiile în care în toată Europa există reglementări cu pedepse foarte mari pentru cei care nu-și curăță terenurile de ambrozie, care produce alergii severe. Potrivit parlamentarului liberal, proiectul are pe de o parte o componentă de prevenție, de informare, și pe de altă parte prevede ca proprietarii sau deținătorii de terenuri să desfășoare periodic lucrări de întreținere a terenurilor, să distrugă buruiana împiedicând răspândirea acesteia.

„Ambrozia este cea mai puternică plantă alergenă din România. Este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, în spațiile verzi – deci acolo unde sunt terenuri neîngrijite – și care are o perioada de înflorire în august și septembrie. (…) Această plantă produce niște alergii atât de severe, încât chiar unele persoane, atunci când este perioada de maximă înflorire, sunt scoase complet din muncă, își pierd capacitatea de muncă. (…) O singură plantă de ambrozie matură poate să elibereze până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și produce 30.000 de semințe care își păstreaza puterea germinativă timp de 40 de ani”, a argumentat deputata PNL.

Conform proiectului, în scopul distrugerii ambroziei și prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei.

De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca, pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Lucrările de întreținere a terenurilor în vederea combaterii plantei menționate în ariile naturale protejate prin lege se face potrivit Planului de management pentru acestea.

Cei care nu-și îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris și, dacă nu se conformează, vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 750 și 5.000 de lei – persoanele fizice, și 5.000 – 20.000 de lei pentru persoanele juridice. O comisie mixtă va verifica și va constata nerespectarea acestor dispoziții legale.

Ministrul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale desfășoară anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și de eradicare a ei.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax