Connect with us
Publicitate

Eveniment

Săptămâna de lucru de 4 zile, testată cu succes de 61 de companii. Angajații și șefii lor, încântați de weekendul de 3 zile

Publicat

La nivel european se vorbește din ce în ce mai mult despre weekendul de 3 zile și de săptămâna de lucru de doar 4 zile.

Unele companii testează deja acest model de lucru, iar rezultatele arată că nu se înregistrează scăderi ale productivității.

Zeci de companii au luat parte la cel mai mare experiment de testare a săptămânii de lucru de patru zile organizat vreodată.

Se pare că a fost un succes, atflel încât majoritatea celor implicați au decis să continue să lucreze în același mod, scrie The Washington Post, citat de Digi24.ro.

Programul pilot din Marea Britanie ar putea deveni o realitate în anii următori. Din cele 61 de companii care au luat parte la test, 56 au spus că vor continua să implementeze programul cu trei zile libere pe săptămână, iar 18 dintre ele au spus că schimbarea va fi permanentă.

Doar trei companii au declarat că nu plănuiesc să adopte nici un aspect al săptămânii de lucru mai scurte.

Mai mult, 15% dintre angajații care au participat la studiu au spus că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să treacă din nou la săptămâna cu 5 zile de lucru.

Aproape 3.000 de angajați au luat parte la testul organizat de grupul 4 Day Week Global, în colaborare cu grupul de cercetare Autonomy și cercetători de la Colegiul din Boston și Universitatea din Cambridge.

Angajații au lucrat cu 8 ore mai puțin pe săptămână pentru același salariu Angajații au primit același salariu pe care îl câștigau și atunci când lucrau 5 zile pe săptămână.

La finalul experimentului, angajații au raportat o serie de beneficii legate de somn, nivelul de stres, viața personală și sănătatea mintală.

Veniturile companiilor „au rămas în mare parte aceleași” în cele șase luni, însă au crescut în medie cu 35% în comparație cu o perioadă similară din anii trecuți. Numărul de demisii a scăzut și el.

Săptămâna de lucru de 4 zile, cea mai interesantă propunere de pe piața muncii

Săptămâna de lucru de 4 zile este o propunere care a câștigat popularitate în ultimii ani în rândul unor cercetători, sindicate și politicieni care susțin că această măsură ar putea îmbunătăți sănătatea mentală și fizică a angajaților, ar reduce stresul și ar îmbunătăți echilibrul între viața profesională și cea personală.

Una dintre ideile de bază ale săptămânii de lucru de 4 zile este că, prin reducerea timpului petrecut la locul de muncă, angajații ar fi mai productivi, mai eficienți și mai motivați în timpul zilelor de lucru.

În plus, această măsură ar putea reduce absenteismul și concediile de boală, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra costurilor pentru companii și asupra sistemelor de sănătate.

Există deja companii care au implementat săptămâna de lucru de 4 zile, iar unele studii preliminare arată că angajații se simt mai fericiți și mai relaxați și că productivitatea nu a fost afectată sau chiar a crescut.

Cu toate acestea, există și critici care susțin că această măsură ar putea fi costisitoare pentru companii, ar putea duce la pierderea locurilor de muncă și ar putea fi dificil de implementat în anumite sectoare sau industrii.

În concluzie, săptămâna de lucru de 4 zile este o propunere interesantă care a primit atenție din partea cercetătorilor, politicienilor și sindicatelor, dar este încă în dezbatere și trebuie să fie analizată mai în profunzime pentru a evalua avantajele și dezavantajele sale.

Săptămâna de 4 zile în lume

În Islanda, în perioada 2015 – 2019, au fost derulate teste în care angajații au fost plătiți la fel pentru un program de lucru mai scurt, de doar patru zile pe săptămână. Testele au vizat aproximativ 1% din populația activă, fiind incluse în programul pilot locuri de muncă din grădinițe, birouri, servicii publice și spitale. În prezent, mai mult de 80% din forța de muncă din Islanda a trecut sau urmează să treacă la programe de lucru mai scurte, cu menținerea salariului.

Spania s-a alăturat recent acestei mișcări, aprobând un program pilot pe trei ani. Sute de companii sunt așteptate să se înscrie în programul guvernamental pentru a testa eficiența pe scară largă a săptămânii de lucru de patru zile.

CITEȘTE ȘI: Săptămâna de lucru de 4 zile câștigă tot mai mulți adepți. Studiu: Angajații sunt mai eficienți dacă lucrează mai puține ore

În Marea Britanie, a fost lansat recent un program pilot, pe o perioadă de șase luni, în care companiile participante vor permite angajaților să muncească patru zile pe săptămână, fără a le diminua salariile și beneficiile.

În Belgia, programul de lucru de patru zile pe săptămână a fost deja adoptat la nivel național, salariații având posibilitatea să lucreze 10 ore pe zi și să beneficieze de trei zile libere.

Cum se poate implementa în România săptămâna de lucru de 4 zile

În ceea ce privește România, reprezentanții EY România  au amintit că, recent, a fost înregistrat la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii prin care se introduce posibilitatea ca angajatorii și salariații să stabilească de comun acord un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus.

„Dacă majoritatea țărilor în care programul de lucru de patru zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporțională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menținerea nemodificată a salariului, este de observat că, în România și în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în patru zile lucrătoare și acordarea a trei zile libere.

Mai mult, formula de lucru propusă spre dezbatere în Senat este deja permisă de Codul Muncii, companiile având la îndemână mai multe opțiuni pentru a asigura flexibilizarea muncii chiar și în cazul în care proiectul legislativ nu este adoptat”, se arată în comunicat.

O altă modalitate de flexibilizare a muncii reglementată de Codul Muncii o reprezintă programul de lucru individualizat.

Programele individualizate de muncă pot fi implementate cu acordul sau la solicitarea salariatului și presupun împărțirea duratei zilnice a muncii în două perioade: una fixă, în care salariații se află simultan la locul de muncă şi una variabilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare.

„Având în vedere succesul înregistrat de Islanda în implementarea săptămânii de lucru de 4 zile (fără a fi diminuat salariul), cu adevărat de impact ar fi o modificare legislativă care să transpună aceste idei și în legislația românească”, mai arată reprezentanții EY România.

Ce prevede Codul Muncii în România

Codul Muncii prevede posibilitatea utilizării programului de lucru inegal, adică flexibilizarea numărului de ore lucrate în fiecare zi a săptămânii, sau a programului de lucru comprimat, care permite scurtarea săptămânii normale de lucru, de exemplu de la cinci la patru zile, în ambele cazuri cu respectarea săptămânii de lucru de 40 de ore.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate