Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Săptămâna Europeană a IMM: ADR Centru oferă sprijin firmelor private pentru dezvoltarea afacerilor


Publicat

Prin cooperare și diversificarea serviciilor oferite de ADR Centru mediului de afaceri local şi regional, societăţile comerciale din Regiunea Centru au posibilitatea să-şi dezvolte şi să creeze stabilitate și oportunități pentru îmbunătățirea activităţii. Aceste aspecte sunt evidenţiate în această perioadă, când Comisia Europeană organizează Săptămâna Europeană a IMM.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru asigură informarea privind oportunităţile de finanţare şi alocările de fonduri, prin editarea, de peste șapte ani şi difuzarea electronic către mai mult de 3500 abonați, lunar, a Catalogului surselor de finanţare nerambursabile. Documentul este considerat un instrument util pentru toți cei care sunt interesaţi de programele de finanţare europeană, precum şi de modul de utilizare a fondurilor structurale.

În perioada de preaderare, ADR Centru a gestionat la nivelul Regiunii Centru Programele PHARE și Programele guvernamentale de grant, prin care s-au atras sume importante pentru dezvoltarea mediului de afaceri, fiind creat un Parc industrial și fiind realizate 11 studii de fezabilitate și de management a afacerilor, pe lângă investițiile concrete în echipamente și hale de producție.

În ultimii cinci ani, ADR Centru a reușit atragerea a mai mult de 65 milioane euro, numai pentru mediul privat din Regiunea Centru. Implementarea Programului Operațional Regional, cea mai importantă resursă pentru dezvoltare regională, accesibilă Regiunii Centru din Instrumentele Structurale, a oferit posibilitatea ca ADR Centru să gestioneze un buget de peste 440 milioane euro, din care circa o cincime a putut fi utilizat de către mediul privat. Acest lucru a făcut ca la sediul ADR Centru din Alba Iulia să fie depuse, pe toate domeniile eligibile ale programului REGIO, peste 700 de proiecte ale societăților comerciale. Dintre acestea, au fost contractate 240 de cereri de finanțare și au fost deja rambursate către firmele private cheltuieli în valoare totală peste 30 milioane euro. Aceste fonduri vor duce la crearea a patru noi centre de afaceri, dar și a câte unui incubator de afaceri și a unui nou parc logistic, precum și la modernizarea a peste 200 de microîntreprinderi. Numărul total al locurilor de muncă nou create în aceste structuri, în perioada 2007-2013, depășește cifra de 1.500, adăugându-se celor peste 1.600 locuri de muncă create prin proiectele gestionate de ADR Centru până în anul 2007.

Acordarea de sprijin IMM-urilor pentru internaționalizarea afacerilor, promovarea oportunităților de investiții între regiunile europene și realizarea de misiuni economice sunt alte obiective și activități ale ADR Centru care susțin dezvoltarea firmelor private. Împreună cu partenerii săi tradiționali, în special din Landul Brandenburg – Germania, dar și din Ungaria, Italia sau alte țări europene, ADR Centru sprijină funcționarea unui sistem de colaborare între firmele vest-europene și cele românești, astfel încât mediul de afaceri din Regiunea Centru – în special din industria de prelucrare a lemnului și industria agro-alimentară, dar și din domeniile destinate utilizării resurselor de energie regenerabilă, IT sau automotive – să poată avea oportunități de colaborare cât mai diverse. Concret, în acest domeniu ADR Centru a organizat anual, începând cu 2010, împreună cu Reprezentanța landului german, misiuni economice ale oamenilor de afaceri din Brandenburg interesați de parteneriate cu societăți comerciale românești.

Pe de altă parte, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de membru al reţelei internaţionale ”Enterprise Europe Network”, oferă întreprinderilor mici şi mijlocii din Regiunea Centru servicii de sprijin pentru afaceri și inovare încă din anul 2008. Aceste servicii sunt oferite în cadrul proiectului „BISNet Transylvania – Reţea de Sprijin în Afaceri şi Inovare pentru IMM-urile din Transilvania”. Aceste servicii sunt gratuite și vizează, în principal, identificarea de parteneri de afaceri din Europa, precum și identificarea de furnizori de tehnologie pentru diferite domenii și posibilitatea promovării pe piața europeană a tehnologiilor produse în regiune.

În acest an, Comisia Europeană pune foarte mare accent pe Rețeaua EEN. „Enterprise Europe Network” reprezintă cea mai importantă reţea din Europa destinată sectorului IMM, reunind peste 500 de organizații și puncte de contact și 3 000 de angajați cu experiență, din peste 40 de țări. În cei patru ani de activitate, Rețeaua EEN a promovat competitivitatea și inovarea la nivel local și a reușit să aducă împreună cei mai importanți actori ai comunităţii de sprijinire a întreprinderilor din Europa, construind un serviciu unic de asistenţă, destinat cu precădere întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), în vederea dezvoltării pe deplin a potenţialului şi a capacităţii de inovare a acestora.

În sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii din Regiunea Centru, ADR a desfăşurat activităţi diverse, pornind de la oferirea de informații și consultanță până la organizarea de evenimente cu caracter național și internațional. Astfel, s-au înregistrat peste 2.000 de beneficiari ai serviciilor de informare specializată și consultanță oferite firmelor de către ADR Centru. La nivelul Regiunii Centru, au fost organizate 35 de seminarii de informare adresate sectorului IMM la care au participat peste 600 de reprezentanți ai firmelor din Regiune. Evenimentele internaționale, organizate pentru identificarea de parteneri pentru afaceri s-au bucurat de participarea a peste 30 de firme din țări precum Germania, Austria, Polonia sau Ungaria. În cadrul acestor evenimente au fost organizate 150 de întâlniri bilaterale între firme din Regiunea Centru și firme din străinătate care își desfășoară activitatea în domenii precum energie regenerabilă, silvicultură, industria lemnului, agricultură și industrie alimentară, tipografie-design, textile și construcţii.

Accesarea serviciilor destinate IMM-urilor va deschide calea spre noi oportunităţi de investiţii. Asigurarea unei mai bune vizibilităţi a IMM-urilor din regiune şi accesul la informaţii specializate din domeniul politicilor de cercetare şi inovare, a legislaţiei europene şi a programelor de finanţare, vor reuşi să detaşeze aceste firme la nivel local, astfel societăţile comerciale româneşti vor reuşi să-şi promoveze mai bine serviciile oferite. Toate aceste activități au drept scop stabilirea unor colaborări și parteneriate de lungă durată între firmele din diferite țări și identificarea unor noi oportunități pentru dezvoltarea propriilor afaceri. În Săptămâna Europeană a IMM, ADR Centru își propune amplificarea colaborării cu mediul privat, pentru identificarea soluţiilor practice care să ducă la dezvoltarea acestuia. Pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, este important ca instituţiile cu un profil ca al nostru să faciliteze contactele dintre IMM şi sursele publice de finanţare”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Creţu.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru are în vedere câteva direcții principale de acțiune, bazate pe dezvoltarea cooperării în cadrul și între diferite clustere, precum și între aceste structuri asociative și mediul universitar, pentru îmbunătățirea transferului tehnologic. De asemenea, firmele private vor fi încurajate să colaboreze pentru definirea de proiecte de viitor, care ar putea fi finanțate în următoarea perioadă de programare. O altă preocupare a ADR Centru o reprezintă pregătirea proiectelor pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, prin calificarea persoanelor și prin identificarea de politici de sprijin local, astfel încât oamenii să nu mai fie tentați să părăsească țările lor de origine, unde au fost instruiți, pentru a munci în țările mai dezvoltate. Acest lucru poate fi realizat inclusiv prin dezvoltarea de proiecte în turism, sau de promovare la nivel european a produselor tradiționale românești.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Candidații PSD Alba la alegerile parlamentare. Ioan Dîrzu pierde primul loc pe lista pentru Camera Deputaților

Publicat

Surprize pe listele de candidați ale PSD Alba, pentru alegerile locale. Fostul președinte al organizației, Ioan Dîrzu, a pierdut locul întâi pe lista pentru Camera Deputaților, unde va ocupa poziția a doua, după Radu Marcel Tuhuț, potrivit unor surse politce de la nivel central. 

Tuhuț este primar al comunei Ciuruleasa, unde a obținut la alegerile locale peste 87% din voturi și totodată un apropiat al lui Dîrzu care l-a susținut în funcția de președinte executiv al organizației județene.

Camera Deputaților:

 1. Radu Marcel Tuhuț
 2. Ioan Dârzu
 3. Marcela Dărămuș
 4. Bogdan Medrea
 5. Nicolae Luca
 6. Marcel Oțoiu
 7. Călin Radu

La Senat:

 1. Călin Mătieș
 2. Adrian Nicolae Bara
 3. Delia Angela Gheorghiță
 4. Gheorghe Sava

Locul I la Camera Deputaților poate fi considerat sigur de către social-democrați, în timp ce locul I de la Senat va fi cel mai probabil atribuit prin redistribuire și poate fi câștigat de PSD sau de Alianța USR PLUS. Asta în condițiile în care celălalt mandat de senator de Alba va fi câștigat aproape sigur de PNL.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Când începe Postul Crăciunului în 2020. Ce este permis şi ce este interzis timp de 40 de zile, în Postul Nașterii Mântuitorului

Publicat

Postul Crăciunului este ținut cu strictețe în fiecare an de către toți credincioșii timp de patruzeci de zile. Denumit și Postul Nașterii Mântuitorului, este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil.

Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

Postul Crăciunului, conform calendar ortodox 2020, anul acesta începe la jumătatea lunii noiembrie, pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie.

Pe durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc aminte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii

Postul Crăciunului, mai ușor decât Postul Paștelui

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

La început, nu toţi creştinii posteau în acelaşi mod şi acelaşi număr de zile. De exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni, unii ţineau un post mai aspru, alţii, unul mai uşor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, ţinut la anul 1166, sub patriarhul Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Naşterii Domnului în bisericile ortodoxe, hotărând ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 14 noiembrie.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Postul Crăciunului 2020

În Postul Crăciunului, credincioșii consumă doar mâncăruri de post și nu au voie să guste carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri mâncarea se consumă fără ulei și nu se bea vin.

Însă, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare din Calendar însemnat cu cruce neagră, atunci creștinii au voie să consume vin și untdelemn, iar dacă sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendar, atunci în acea zi se face dezlegare și la pește.

În zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă la untdelemn, pește și vin. În ziua de Ajun se mănâncă doar seară și este voie doar: grâu fiert îndulcit cu miere, turte din făină, covrig și poame.

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului

Cu o zi înainte de începerea postului, de Lăsata Secului, femeile adună toate vasele din casă și le spală bine pentru a îndepărta orice urmă de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma.

Tot de Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.

În postul Crăciunului este interzisă beția.

Se spune că dacă vremea este bună pe toată durata postului și nu e prea frig, atunci primăvara care va veni va fi una ploioasă.

Pe 29 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei, se spune că se ung ușile și ferestrele cu usturoi împotriva strigoilor. De asemenea, nu se dă cu mătura de teama lupilor.

În ziua de Sf. Andrei, de 30 noiembrie, nu se împrumută din casă, nu se pronunță numele lupului, iar fetele fac vrăji de dragoste. În această zi se pune în apă o crenguță de măr, iar dacă înflorește până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul roditor.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se spală haine până după Bobotează și nu se mai toarce.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2020

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie

24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement

25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei

1 Decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Joi, 5 decembrie: Sfântul Sava

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae

7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia

8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie

9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

12 decembrie: Sfântul Spiridon

14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie

15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie

Postul Crăciunului – semnificații

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul.

După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

La început, nu toţi creştinii posteau în acelaşi mod şi acelaşi număr de zile. De exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni, unii ţineau un post mai aspru, alţii, unul mai uşor.

Însă, Sinodul local din Constantinopol, ţinut la anul 1166, sub patriarhul Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Naşterii Domnului în bisericile ortodoxe, hotărând ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 14 noiembrie.

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi. Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Sursa: creștinortodox.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Publicat

Lucrările pe cei 17 km din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia Nord, par să avanseze prea încet pentru a putea deschide circulația în luna decembrie a acestui an așa cum promit autoritățile. 

Deși stadiul lucrărilor pe Lotul 1, după 6 ani de la semnarea contractului, este în prezent de aproximativ 92,5%, șansele de finalizare în termenul estimat sunt mici având în vedere mobilizarea constructorului, dar și faptul că în perioada rămasă (două luni de iarnă), temperaturile și vremea vor juca un rol important pe șantier.

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode a reconfirmat într-un interviu acordat pentru HotNews.ro intenția autorităților de a deschide acest lot până la finele anului.

Miercuri, 21 octombrie, am fost să vedem la fața locului care este stadiul lucrărilor în cele mai importante puncte de pe Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Lancrăm și Alba Iulia.

Nodul rutier Sebeș – Lancrăm

Nodul rutier de la Sebeș este cea mai complexă lucrare de pe Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Nodul presupune multiple rampe și pasaje care unesc autostrada A10 de A1, dar și de drumul național DN 1, în zona Lancrăm. Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala Autostradă A1 Deva – Sibiu, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN 1 / E 81.

Deși lucrările sunt destul de avansate, pe imagini se poate observa că încă nu au fost montate toate grinzile la supratraversarea peste drumul național DN 1, la ieșirea din Lancrăm spre Sebeș.

Între Lancrăm și Nodul rutier Alba Iulia Sud, printre cele mai importante zone în care se lucrează în prezent se numără:

 

 • în zona subtraversării drumului național DN 1 (la ieșirea din Lancrăm spre Alba Iulia)
 • în zona spațiilor de servicii / parcări – între Lancrăm și cartierul Oarda (Alba Iulia)
 • în zona cartierului Oarda (între supratraversările străzilor Cedrului și Victoriei)
 • în zona supratraversării DJ 107 C (între Oarda și Limba)

Nodul rutier Alba Iulia Sud

Nodul rutier Alba Iulia Sud, ce face legătura dintre Autostrada A10 Sebeș – Turda și DN 1 (șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia) este aproape finalizat.

Pe imagini se poate vedea că porțiunea a fost asfaltată, au fost montați stâlpii de iluminat, parapeții metalici, inclusiv o parte din indicatoarele rutiere de pe bretelele de ieșire / intrare pe autostradă.

Nodul rutier Alba Iulia Nord

La Nodul rutier Alba Iulia Nord se lucrează în prezent la supratraversarea CF, subtraversarea drumului național DN 1 și pe versantul din zona Pârâul Iovului unde a fost înregistrată o alunecare de teren.

Citește și FOTO-VIDEO: Alunecare de teren pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, lângă Alba Iulia. O porțiune dintr-un deal a ajuns în drum

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că dorește finalizarea și deschiderea Lotului 1 de pe A10 Sebeș – Turda până la finalul anului. La întrebarea unui cititor dacă este luată în calcul deschiderea traficului parțial prin nodul Sebeș, pe bretelele „scurte” (n.r. cele din A10 în giratoriile de pe DN 1), ministrul a spus că se ia în calcul deschiderea totală a traficului.

„Și pe Lotul 1 și pe Lotul 2 e mult de lucru. Noi vrem ca Lotul 1 (n.r. să fie deschis complet), dar pentru asta trebuie să clarificăm un litigiu pe care îl avem cu antreprenorul, dintr-un claim mai vechi. Sper să clarificăm pentru a plăti ce avem de plătit din acel claim. Cu facturile suntem la zi. Ne zic să le virăm banii ca să poată să continue. Ține de CNAIR și sper să se rezolve. Ne dorim să dăm în trafic Lotul 1”, a spus Lucian Bode.

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 92,5% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Majoritatea angajaților Biroului Administrația Pieței din Aiud intră în carantină, după ce un angajat a fost confirmat cu COVID

Publicat

Majoritatea angajaților Biroului Administrația Pieței din Aiud intră în carantină, după ce un angajat a fost confirmat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Primăria Municipiului Aiud, pe contul de Facebook al instituției. 

Piața nu va fi închisă, conform administrației locale, dar comercianții vor trebui să respecte regulile.

”Pentru că un angajat al Biroului Administrația Pieței a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, majoritatea angajaților din cadrul Pieței intră în carantină.

Am identificat o soluție organizatorică pentru a nu închide piața. Dar efortul organizatoric trebuie susținut de comportamentul responsabil al comercianților și al cumpărătorilor, care este unul COMUN.

Ne spălăm des pe mâini, purtăm mască și păstrăm o distanță de minimum 1,5 metri” au transmis reprezentanții primăriei.

La Aiud, incidența de infectări la mia de locuitori este de 6.81 (174 cazuri în ultimele 14 zile).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate