Eveniment
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Nu se ține post, sub nicio formă. Rânduieli speciale pentru fiecare zi de după Învierea Domnului
Creștinii ortodocși intră, după Sărbătoarea Învierii Domnului, în Săptămâna Luminată. Una dintre explicaţii pentru folosirea acestei denumiri este faptul că în trecut Botezul era săvârşit în noaptea de Paşti, iar cei botezaţi erau numiţi ”luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşti.
Totodată, preotul adresează în noapte de Paşti chemarea ”Veniţi de primiţi lumină”, toţi oamenii fiind astfel chemaţi să treacă de la întunericul morţii la lumina vieţii veşnice.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2020: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
De aceea, Biserica vesteşte: „Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele de sub pământ”, chemându-ne să purtăm în noi lumina Învierii lui Hristos.
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc luni a doua zi de Paști. În biserici se oficiază aceeași slujbă care a avut loc în noaptea Învierii și Sfânta Liturghie.
Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomii.
Potrivit Ortodoxwiki.org Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În tradiția greacă se mai numește și Săptămâna reînnoită (în grecește Diakaimsimos) pentru că întreaga creație este reînnoită prin Domnul Iisus Hristos. Se termină în duminica următoare, numită Duminica Tomii.
Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile la Pogorârea Duhului Sfânt. În Liturgică, această perioadă se numește Penticostar.
Această sărbătorire include și obiceiul creștinilor de a se saluta cu cuvintele-mărturisire Hristos a înviat, urmată de răspunsul Adevărat a înviat, inspirate de Evanghelia după Luca 24, 34.
Slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu Ușile Împărătești larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții Mântuitorului.
În plus, în Săptămâna Luminată este interzis complet postul pentru toți ortodocșii, credincioșii întremându-se astfel după cele opt săptămâni de post anterior Sfintelor Paști. În Săptămâna luminată și până la Înălțarea Domnului nu se îngenunchează.
Vinerea din Săptămâna luminată este numită Vinerea Izvorului Tămăduirii, când se face pomenire de asemenea una din minunile Maicii Domnului.
În unele locuri în această zi se face sfințirea apei mici, în biserici sau la fântâni și izvoare, iar în unele părți preoții fac și „botezarea” generală a caselor credincioșilor, cu apă sfințită
Preoții poartă în mână, atunci când binecuvântează în timpul slujbelor, aceeași lumânare aprinsă cu care au împărțit Lumina în noapte de Paști. Tot luni începe Săptămâna Luminată, când totul stă sub semnul Luminii – simbolul învierii lui Hristos.
Credincioșii se salută cu „Hristos a Înviat!” și răspund cu „Adevărat a Înviat!”, timp de 40 de zile, până la Înălțare.
În această perioadă, toate lucrurile se umplu de lumina sfântă a Învierii Domnului.
Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui
În noaptea Sfintelor Paști, în biserică se sting toate luminile și numai candela de pe Sfânta Masă din Sfântul Altar rămâne aprinsă, prevestind parcă intrarea într-o săptămână cu totul aparte. Spațiul întunecos reprezintă chipul morții și al iadului în care a coborât Hristos cu sufletul Său.
Candela aprinsă de pe Sfânta Masă este sufletul viu și îndumnezeit al Mântuitorului coborât la iad.
Preotul adresează chemarea „Veniți să primiți lumină!” tuturor, îndemnând trecerea de la întunericul morții, la lumina vieții veșnice, prin aprinderea tuturor lumânărilor de la o singură lumânare în noaptea de Paști.
Rânduieli speciale în Săptămâna Luminată
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News