Eveniment
Sarmizegetusa Regia: Artefacte antice sustrase din situl de la Hunedoara, descoperite de oamenii legii, la Dublin
Două monede de aur de tip Koson au fost recuperate de procurori, la Dublin. Artefactele antice aparţinând tezaurelor sustrase, în perioada 1998 – 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia vor fi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
Miercuri, 25 iulie, la Dublin, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Republica Irlanda, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat un nou lot de artefacte antice: 2 monede din aur de tip Koson (43-42BC). Aceste monede au fost indisponibilizate în urma expunerii la o licitaţie publică, ce a avut loc în data de 18 februarie 2012, organizată de o casă de licitaţii din Dublin, artefactele aparţinând tezaurelor sustrase, în perioada 1998 – 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judeţul Hunedoara – clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO. Ataşatul de Afaceri Interne al Ambasadei României la Dublin a monitorizat în permanenţă dosarul în parcurgerea etapelor şi a termenelor stabilite de către instanţele irlandeze până la termenul din 25.07.2012, când instanţa a dispus restituirea monedelor statului român, acestea urmând a fi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
În cele 3 dosare soluţionate până în prezent, s-a dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a 28 de inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj şi nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, cercetările fiind efectuate de procurori ai Parchetului de pe lângă Curte de Apel Alba Iulia împreună cu ofiţeri specializaţi ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Alba Iulia.
Reamintim că, din anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 706 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, ale muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj-Napoca.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News