Eveniment
Șase cazuri de GRIPĂ, în ALBA: Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor și sfaturi în cazul apariției simptomelor
În acest sezon, în județul Alba s-au înregistrat șase cazuri de gripă – confirmate de către laboratorul Institutului „Cantacuzino” București –, toate cu răspuns pozitiv la tratamentul medical. Numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare și al pneumoniilor este în creștere.
Un caz de gripă a fost confirmat la sfârșitul lunii decembrie, iar celelalte cazuri au fost confirmate în luna ianuarie, la cinci bărbați, respectiv la o femeie. Trei cazuri au fost diagnosticate cu virus gripal A, subtip H1, iar celelalte trei cu subtip H3. Niciunul dintre pacienți nu a fost imunizat în acest sezon. De asemenea, există și alte persoane, aflate sub tratament medical, care prezintă suspiciuni de gripă, transmite Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Alba.
Totodată, în săptămâna 14-20 ianuarie, în județul Alba s-au înregistrat 3020 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), dintre care 35 au necesitat internare. Cele mai multe cazuri au fost întâlnite în Alba Iulia (1013), Sebeș (716) și Blaj (333). Numărul cazurilor de IACRS este în creștere față de săptămânile trecute. În perioada 7-13 ianuarie au fost raportate 2.578 de cazuri.
În ceea ce privește pneumoniile, săptămâna trecută au fost 497, dintre care 58 au necesitat internare. Cele mai multe au fost înregistrate în Alba Iulia (182), Sebeș (136) și Aiud (45). Numărul bolnavilor de pneumonie este ușor în creștere față de săptămâna 7-13 ianuarie, când au fost raportate 412 cazuri.
Județul Alba a primit în acest sezon 27.940 de doze de vaccin, care au fost epuizate aproape în totalitate, fiind distribuite în mai multe tranșe, spitalelor și medicilor de familie. DSP Alba a solicitat alte 1.288 de doze de vaccin antigripal. Acestea vor ajunge săptămâna viitoare, vor fi distribuite medicilor de familie, care vor continua imunizarea.
Ministerul Sănătății recomandă populației să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• Respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul parții interne a articulației cotului);
• Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
• Continuarea vaccinării antigripale
Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.
Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.
Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.
Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.
În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.
Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News