Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şase incendii de vegetaţie, în Alba. O şură a luat foc, la Petreşti. Pagube de 5.000 de lei

Publicat

incendiu

De la sfârşitul săptămânii trecute, pompierii din Alba au intervenit pentru stingerea a 6 incendii de vegetaţie uscată, pe fondul temperaturilor ridicate. De asemenea, la Sebeş au fost înregistrate, luni seara, pagube de 5.000 de lei, după ce o şură a luat foc.

Garda de intervenţie Sebeş a intervenit, luni seara, începând cu ora 23.15, în localitatea Petreşti, pentru stingerea unui incendiu la acoperişul unei anexe gospodăreşti, confecţionat din învelitoare de ţiglă şi structură din lemn. Au ars acoperişul anexei pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp şi 5 mc de fân. S-a intervenit aproximativ 3 ore cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru protecţia locuinţei, limitarea propagării şi stingerea incendiului. Pagubele produse se ridică la circa 5.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 100.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la instalaţia de iluminat.

În perioada 13–17.07.2012, pe fondul temperaturilor ridicate în judeţul Alba, s-au produs 6 incendii de vegetaţie uscată şi resturi vegetale care au pus în pericol fondul forestier şi gospodăriile populaţiei, afectând 12,2 ha de teren.

Consecinţele arderii vegetaţiei uscate provoacă efecte negative solului şi asupra factorilor de mediu: sol, aer şi microfaună. Din păcate, arderea vegetaţiei uscate este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor, păşunilor şi fâneţelor.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

În conformitate cu prevederile HGR 537/2007 art. 1, pct. 3, lit. r – este interzisă „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi”, amenda aplicată fiind cuprinsă între 1.000 şi 2.500 lei.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – APIA va suspenda subvenţiile pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin arderea vegetaţiei şi care nu au obţinut acceptul autorităţilor, iar Garda Naţională de Mediu – Comisariatul judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax