Actualitate
Satul Cultural al României 2015: Vinerea, Biia şi Săsciori, pe lista finalistelor în concursul de promovare a patrimoniului cultural şi turistic
Pentru a-şi promova patrimoniul cultural şi turistic, mai multe localităţi din mediul rural au participat la un concurs organizat sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi aflat la a doua ediţie. Trei localităţi din judeţul Alba au fost selectate de juriu pe lista finalistelor în competiţie. Acestea sunt Vinerea (Cugir), Biia (Şona) şi Săsciori (Sebeş). Primul loc a fost ocupat de Jurilovca, din judeţul Tulcea.
Asociaţia Cele Mai frumoase Sate din România şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”a organizat, la mijlocul lunii martie, a doua ediţie a concursului “Satul Cultural al României”.
Desemnarea câştigătorului a avut loc după prezentarea şi jurizarea candidaturilor comunelor finaliste selectate. Acestea au prezentat un program cultural compus din minimum cinci evenimente (festivaluri, sărbători, expoziţii, concursuri, simpozioane etc).
Satul Cultural al României” este un program AFSR lansat în ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România, cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic din satele româneşti.
(P) Independent Media: Publicitate outdoor în Alba Iulia: Reclamă pe panouri publicitate de 12 mp tip backlit, unipole, bilboard. Publicitate pe ecrane video led gigant în cele mai importante orașe din Transilvania.
“Localităţile participante au dat dovadă de pasiune, perseverenţă şi efort permanent în păstrarea şi promovarea meşteşugurilor, a tradiţiilor, obiceiurilor şi sărbătorilor cu care se mândresc.
Satele României, cu peisajele lor, cu patrimoniul cultural pe care îl deţin, sunt, de asemenea, locul unde s-au născut mari personalităţi, iar tradiţiile şi obiceurile rezistă încă modernităţii. Ele sunt modele de dezvoltare rurală prin valori reale şi merită să fie supuse aprecierilor unui juriu compus din specialişti de marcă”, transmit organizatorii.
Comunele finaliste sunt:
Biia (Şona), Vinerea (Cugir) şi Săsciori – judeţul Alba
Vorona – judeţul Botoşani
Drăguş – judeţul Braşov
Cumpăna – judeţul Constanţa
Aninoasa şi Cândeşti – judeţul Dâmboviţa
Vânători Neamţ – judeţul Neamţ
Izvoarele – judeţul Prahova
Gura Râului – judeţul Sibiu
Jurilovca – judeţul Tulcea
Prundeni – judeţul Vâlcea
Programul evenimentului a cuprins prezentarea standurilor la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, a candidaturilor (10 minute/comună) şi jurizarea.
Fiecare candidatură a fost susţinută de către primarul şi de către directorul Centrului Cultural local sau de către o altă persoană desemnată, în echipă, de două persoane.
Standul de prezentare a cuprins, în mod obligatoriu, un produs culinar specific (produs simbol – vin, palincă, dulceaţă etc).
Clasamentul final:
1. Jurilovca, județul Tulcea (2329 puncte)
2. Cumpăna, județul Constanța (2321 puncte)
3. Drăguș, județul Brașov (2308 puncte)
sursa: muzeul-satului.ro
foto: Facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News