Connect with us
Publicitate

Aiud

Savantul Sergiu Pașca din Aiud, speranța României pentru Nobel. A fost premiat pentru excelență în cercetare la nivel mondial

Publicat

Savantul aiudean Sergiu Pașca a fost premiat de către statul Român cu Premiul Special pentru Excelență în cercetare la nivel mondial. Distincția a fost oferită în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești, eveniment care a avut loc la Ateneul Român, marți, 31 ianuarie 2023. 

Savantul și doctorul Sergiu Pașca din Aiud a fost lăudat la scenă deschisă pentru laboratorul său de la Universitatea Stanford și numit ”speranța României pentru premiul Nobel”, de către cei care l-au prezentat în cadrul galei. 

Sergiu Pașca nu a fost prezent la București, dar a transmis un mesaj video, mesaj înregistrat în laboratorul său de la Stanford, laborator care îi poarta numele.

”Sunt deosebit de onorat să primesc acest premiu: Mulțumesc membrilor juriului pentru recunoașterea meritelor descoperirilor făcute de grupul meu de cercetare și desigur Guvernului României pentru inițiativă acestei gale.

Sunt profesor de psihiatrie și științele comportamentului la Stanford și directorul fondator al programului de organogeneză a creierului al Universității. Însă sunt medic de profesie și preocuparea mea principală de aproape 20 de ani a fost și continuă să fie înțelegerea cauzelor biologice ale bolilor neuropsihiatrice.

Unul din cinci oameni suferă de o boală psihiatrică cu toate acestea încă diagnosticăm aceste boli așa cum făceam în secolul XIX și le tratăm ca în secolul XX. Terapii curative pentru aceste boli devastatoare vor deveni posibile doar atunci când vom înțelege mecanismele moleculare, celulare și de circuit ale creierului uman.

De aceea de mai bine de un deceniu, împreună cu colegii mei am dezvoltat modele celulare umane ale creierului. Astăzi putem să luam doar câteva celule din piele de la orice pacient, să le transformăm în laborator în celule stem și apoi, folosind metode dezvoltate de noi în laborator să le ghidăm să se transforme în neuroni funcționali umani.

Crescând aceste culturi celulare umane numite organoizi și asembloizi putem în mod neinvaziv să construim circuite complexe ale creierului în plăcuțe de laborator.

Folosind aceste metode am început deja să înțelegem mecanismele mai multor boli neurogenetice de dezvoltare  și desigur sperăm ca în viitorul apropiat să le transalționăm clinic.

Speranța mea este că această nouă abordarea experimentală să facă posibilă o nouă psihiatrie, o psihiatrie moleculară care este ancorată în biologie.

Țin să le mulțumesc mentorilor mei din anii de facultate de la Cluj, mentorilor mei din Statele Unite și mai ales grupului meu extraordinar studenți care vin din toată lumea aici la Stanford”, a transmis în mesajul video, Sergiu Pașca.

Munca lui Sergiu Pașca a fost inclusă de revista The Week, printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022, la nivel mondial.

Injectarea de celule umane în creierul șobolanilor pentru a studia tulburările psihice, realizată de Segiu Pașca, se află pe locul 9, după fuziunea nucleară care a produs pentru prima dată mai multă energie decât a consumat, telescopul James Webb, realizarea unui vaccin universal sau schimbarea traiectoriei unui asteroid.

CITEȘTE ȘI: Munca lui Sergiu Pașca, savantul originar din Aiud, inclusă în TOP 10 realizări științifice ale anului 2022, la nivel mondial

Realizarea sa se află înainte de o altă descoperire: realizarea unor embrioni în laborator fără a utiliza ouă sau spermă (într-un laborator din Israel).

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford, conduți de Sergiu Pașca, au injectat cu succes celule nervoase umane în creierul șobolanilor de laborator nou-născuți și au descoperit că acestea au format conexiuni cu propriile celule ale creierului animalelor, ghidându-le comportamentul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    marți, 31.01.2023 at 21:15

    Exact ca şi Stanciu, cel mai bun fotbalist român cu serviciul afară, nu în Romania.

  2. poptct

    joi, 02.02.2023 at 09:47

    @pilu. Destul de buna aprecierea.
    E cam lipsit de sens sa zici ca e „speranța României pentru premiul Nobel” si apoi sa-l lauzi „pentru laboratorul său de la Universitatea Stanford”. Daca ar fi ramas in Romania, probabil ca nu ar fi ajuns la acest nivel. Daca ai intrat cat de cat in contact cu Stanford, chiar si fara sa te uiti prin topurile universitatilor, iti dai seama ca e la un nivel foarte inalt. Simplul fapt ca a reusit acolo e o mare realizare, dar mai mult pentru el , nu vad cum si pentru Romania.

  3. poptct

    joi, 02.02.2023 at 10:08

    Ca reper, fara pretentia ca e o suma exacta, luat la o cautare rapida pe google: „In 2023–23, Stanford is a $8.2 billion enterprise”.
    Unde intalnim noi suma asta in Romania? Cifra de afaceri la Dacia in 2021 era de vreo 4 mld euro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate