Connect with us
Publicitate

ABRUD

Schimbarea la față a Abrudului: au început lucrările pe străzile din zona centrală și la Biserica Unitariană.

Publicat

Au început lucrările de transformare a centrului orașului Abrud. Se lucrează la reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și de pe strada Ion Buteanu. 

Se vor face lucrări de sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică, dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate și accesibilizare pentru persoane cu deficiențe locomotorii.

Circulația va fi deviată. În total, va fi refăcută o suprafață urbană de 8.400 de metri pătrați.

Primarul Cristian Albu spune că la finalul lucrărilor, proiectul ar trebui să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care sa pună în valoare totodată valorile materiale și imateriale patrimoniale.

De asemenea, clădirea fostei biserici unitariene din Abrud urmează să fie reabilitată și transformată într-un Centru recreativ, cu spațiu expozițională, sală multifuncțională, sală de socializare și belvedere.

Pentru asta sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici, zona navei și turnul estic.

Cererea de finanțare are o valoare totală de 22.892.522,17 lei, respectiv mai mult de 4,9 milioane euro, din care fondurile nerambursabile sunt în valoare de peste 4,73 milioane euro.

Finanțarea este acordată prin Prioritatea de investiții 13.1, dedicată sprijinirii regenerării orașelor mici și mijlocii, pentru îmbunătățirea calității vieții populației, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul REGIO 2014-2020.

Reprezentanții administrației din Abrud au estimat că mai mult de 20.000 persoane vor beneficia anual de această investiție, începând cu luna decembrie 2023, când lucrările vor fi încheiate.

Povestea Bisericii Unitariene din Abrud

Biserica a fost edificată în anul 1786, în stil baroc, după ce, în urma unui decret al împărătesei Maria Tereza, vechea biserică, folosită până în 1775, a fost redată Bisericii Catolice. Biserica Unitariană din Abrud a avut o istorie zbuciumată, trecând prin mai multe întâmplări nefericite.

În perioada Revoluției Pașoptiste, clădirea a fost avariată, în 1927 a fost afectată de un incendiu devastator, iar din ultimii ani ai secolului XX, biserica a rămas și fără enoriași. Părăsită și rămasă, practic, a nimănui, construcția a trecut din proprietatea Bisericii Unitariene în proprietatea Consiliului Local Abrud.

Pentru o bună bucată de vreme, biserica a fost folosită ca depozit de sare, respectiv de mobilă, dar structura a fost afectată de trecerea timpului, astfel că, la un moment dat, acoperişul s-a surpat, rămânând doar nava și turnul.

De aceea, de mai multe ori a existat intenția demolării, dar în cele din urmă autoritățile locale au hotărât salvarea acesteia, fiind elaborat chiar și un proiect în acest sens. În momentul de față clădirea bisericii este lipsită de funcțiune.

Clădirea fostei biserici unitariene este amplasată în sud – vestul Pieței Eroilor, vis a vis de Biserica Romano-Catolică, și este o construcție în totalitate din cărămidă, cu o navă amplă și un turn-clopotniță de forma unei prisme cu secțiune dreptunghiulară pe fațada estică ce scoate în evidență axa centrală a bisericii ieșită puțin în rezalit.

Din ceea ce se poate observa astăzi, construcția, aflată într-o stare înaintată de degradare, oferă în fațadă iluzia unei nave centrale și două nave laterale.

Decorul întregii biserici este minimal și se evidențiază axa centrală a fațadei ce domină întreaga biserică, punând accentul pe ideea de monumentalitate, dar și masivitate și austeritate.

Doar iluzia optică realizată prin câteva curbări de cornișă și câțiva pilaștrii adosați face ca biserica să fie încadrată în atmosfera unui baroc târziu central european.

Intrarea se face printr-o ușă cu ancadrament rectangular realizat din mortar.

Deasupra intrării se află încastrată nișa rectangulară ce probabil ar fi putut păstra urmele unei inscripții, iar pe aceeași axă surmontează o fereastră ce se închide în partea superioară în semicerc turtit cu un frej floral rămas în zona mediană, tip de fereastră ce se regăsește și în turn pentru camera clopotelor, pe fiecare latura a sa, însă de dimensiuni mai mici, fără urme de decor și prezintă obloane.

Turnul, de forma unei prisme cu secțiunea plană rectangulară poate fi identificat ca fiind ridicat ulterior construcției datorită cunoașterii incendiului ce a devastat orașul în timpul revoluției de la 1848.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. sacalu

    duminică, 26.02.2023 at 03:02

    Daca Abrudul nu va mai fi oraș, cine plătește lucrările?

  2. kkk

    miercuri, 08.03.2023 at 13:26

    ce bine ca se refac monumente istorice apartinand comunitatii maghiare care reprezinta 3% din oras, iar casa in care innopta Maria Sa Iancu zace in paragina…
    Bravos! Foarte buna gandirea asta, foarte buna!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax