Connect with us
Advertisement

Eveniment

Schimbări în legea privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar. Ce prevede o inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Mai mulți parlamentari propun schimbări în legislația pentru organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar. Proiectul vizează, printre altele, clarificarea diferențelor între asistența medical-veterinară și consultanță și interzicerea comercializării anumitor categorii de produse medicinale veterinare. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar şi pentru abrogarea pct.35 din Anexa nr.1 a Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 30 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la UDMR, inițiativa are ca scop:

  • stabilirea unui cadru legislativ mai adecvat, coerent și acoperitor în ceea ce privește organizarea profesiei de medic veterinar, a Colegiului Medicilor Veterinari din România
  • îmbunătățirea organizării și funcționării unităților medical-veterinare
  • stabilirea cerințelor de recunoaștere a titlurilor de calificare obținute în țări terțe

„În practică s-a constatat că există confuzii între activitățile medicale propriu-zise și cele de consultanță, motiv pentru care se impune clarificarea diferențelor dintre activitatea de asistență medical-veterinară și consultanță, precum și tratarea diferită a unităților medical-veterinare în funcție de specificul acestora”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel, cabinetele medical-veterinare de consultanță vor furniza exclusiv servicii de consultanță tehnică și legislativă medical-veterinară, iar unitățile în care se desfășoară activități de asistență medical-veterinară vor acorda îngrijiri, tratamente, intervenții în urma stabilirii diagnosticului și vor avea posibilitatea de a comercializa, pe lângă produsele medicinale veterinare utilizate în actul medical veterinar și alte produse care vin în sprijinul actului medical (șampoane, cosmetice, suplimente/furaje complementare, diete, etc.) fără o autorizație suplimentară, acestea fiind activități multidisciplinare.

Pentru evitarea conflictelor de interese, proiectul prevede că activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor medicinale veterinare și cele de prestări servicii medical-veterinare sunt incompatibile cu activitatea de producție și de distribuție angro a produselor medicinale veterinare și cu activitatea de creștere a animalelor terestre și acvatice.

De asemenea, inițiativa legislativă mai prevede interzicerea comercializării următoarelor categorii de produse medicinale veterinare: antimicrobiene și antiparazitare injectabile, imunologice, hormonale injectabile, produse utilizate pentru eutanasie, produse stupefiante și psihotrope, precum și produsele care conțin substanțe aflate sub control național. Acestea vor fi disponibile exclusiv medicilor veterinari în cadrul asistenței medical-veterinare.

O altă prevedere introdusă prin inițiativa legislativă privește unitățile medical-veterinare.

„Din motive imperative de interes general privind protecția sănătății publice, protecția mediului și independența medicilor veterinari în exercitarea profesiei, acționariatul și majoritatea voturilor în cadrul Adunării generale, în societățile care dețin unități medical-veterinare de consultanță, de asistență medical-veterinară sau unități farmaceutice veterinare pentru comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare, trebuie să revină medicilor veterinari”, mai explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Nu în ultimul rând proiectul prevede ca sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul produselor medicinale veterinare să fie stabilite de Guvern, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursa: senat.ro

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement