Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE: Schimbări majore la Codul Fiscal: Taxele plătite de angajaţi s-ar putea dubla. Care vor fi persoanele cele mai afectate de modificări

Publicat

contabil datorie Un proiect de ordonanţă de urgenţă ce are în vedere modificări la Codul Fiscal aduce noutăţi majore. Se schimbă definirea categoriilor de venituri supuse impozitării şi cotele de contribuţii.

UPDATE: Vezi Ce spune ministrul Finanţelor despre varianta majorării taxelor pentru angajaţi. Sunt vizate doar măsuri de simplificare a procedurilor fiscale

Reamintim că actualul Cod Fiscal a intrat în vigoare abia la 1 ianuarie 2016. Acum se modifică substanţial apoape 200 de articole din cele 500.

Nu numai definiţiile diverselor categorii de venituri se modifică, ci şi cotele de contribuţii de asigurări sociale de pensii şi de sănătate.

Potrivit propunerilor la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal, “cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%”.

În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 26,3%.

Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

Astfel, se prevede:

„Cotele de contribuţii de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat

(1) Cotele de contribuţii de asigurări sociale datorate  pentru activităţile dependente desfăşurate în condiţii deosebite, speciale  sau în alte condiţii de muncă sunt următoarele:

  1. a) 4,2% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii deosebite de muncă;
  2. b) 8,4% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare;

(2) Pentru plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 136 alin. (1) lit. b),  c) şi d) cota contribuţiei de asigurări sociale este de 21.7%”.

Un angajat ar urma să achite contribuiţii la pensie de două ori mai mari decât acum, în vreme ce contribuţiile pentru sănătate vor urca de la 5,5 la 8,9 la sută din salariu. Angajatul nu va mai plăti însă taxe pentru şomaj.

Schimbări pentru angajat

Contribuții de asigurări sociale: de la 10,5% la 21,7%

Contribuții pentru sănătate: 5,5% la 8,9%

Contribuții pentru şomaj: de la 0,5% la 0

În ceea ce priveşte contribuţiile plătite de angajator, acestea se vor reduce drastic. Practic, firmele vor mai plăti, pentru condiţii normale de muncă, doar taxele pentru şomaj, care vor fi de 0,8 la sută.

Schimbări pentru angajator

Contribuții de asigurări sociale: de la 15,8% la 0%

Contribuții de asigurări sociale (condiţii deosebite): de la 20,8% la 4,2%

Contribuții de asigurări sociale (condiţii speciale): de la 25,8% la 8,2%

Contribuții pentru sănătate: de la 5,2% la 0

Contribuții pentru şomaj: de la 0,5% la 0,8%

Dacă proiectul va fi aprobat, Persoanele Fizice Autorizate vor fi cele mai afectate, pentru că vor plăti taxe de două ori mai mari decât în prezent.

surse: zf.ro, digi24,.ro, profit.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement