Educație
Școlile se redeschid luni, 9 ianuarie, în condiții normale. Ministrul Educației: nu avem în vedere suspendarea cursurilor
Şcolile se vor redeschide luni, 9 ianuarie, în condiţii normale, a anunțat joi Ministerul Educaţiei.
„Precizăm, înainte de toate, că şcolile se vor redeschide în condiţii normale şi nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid.
În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii”, a anunțat ministerul.
Recomandări pentru elevi și școli
”Am discutat și de măsurile de prevenție. Școlile și procesul educațional va reîncepe din 9 ianuarie. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri, considerăm că după doi ani pandemici elevii trebuie să participe.
Recomandăm aerisirea încăperilor în pauze. În privința recomandărilor când apar simptome, să fie respectate regulile în acest sens.
Avem promisiuni de sprijin din partea DSP astfel încât toate informațiile să fie puse la dispoziția părinților. Mâine avem ședintă cu inspectoratele pentru pregătirea deschiderii școlilor.
În cazul în care copiii au simptome recomandăm izolarea la domiciliu și urmarea indicațiilor de la medici”, a spus ministrul Ligia Deca, joi, în conferință de presă.
Deca: Recomandăm purtarea măștilor de profesori și elevi
Procesul educațional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, spune ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul gripei. Ea a prezentat o serie de recomandări, printre care efectuarea triajelor epidemiologice și purtarea măștilor de protecție de profesori și elevi.
”Există o serie de recomandări. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de familii, acasă, pe baza identificării eventualelor simptome, urmate de izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atucni când elevii intră la școală sau la grădiniță. De asemenea, recomandăm, sigur – nu este obligatoriu, recomandăm purtarea măștii de protecție de cadrele didactice și de ce nu și de către elevi. De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă. Foarte importantă aerisirea periodică a încăperilor”, spune Ligia Deca.
Ea afirmă că o altă recomandare pentru școli este să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional.
„În cazul în care copiii prezintă simptome respiratorii, recomandăm părinților consultarea medicului de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare recomandate”, încheie Deca.
Totodată, Deca a precizat că vineri dimineață este convocată o videoconferință cu inspectorii generali pentru pregătirea reînceperii cursurilor.
Cursuri reluate din 9 ianuarie. Structura anului școlar
Elevii se vor întoarce luni la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 – 26 februarie 2023.
Pentru prima dată structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:
Modulul 1
- – cursuri – de luni, 5 septembrie, până vineri, 21 octombrie
- – vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie
Modulul 2
- – cursuri – de luni, 31 octombrie, până joi, 22 decembrie
- – vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
Modulul 3
- – cursuri – de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie sau vineri, 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti (în Alba, 17 februarie)
- – vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie (în Alba, 20-24 februarie)
Modulul 4
- – cursuri – de luni, 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, până joi, 6 aprilie
- – vacanţă – de vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie
Modulul 5
- – cursuri – de miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie
- – vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie.
În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.
Programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se vor desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.
Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.
În situaţia suspendării cursurilor, conform regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.
Totodată, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin ordin.
Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor.
sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News