Connect with us
Advertisement

Eveniment

Scrisoare de felicitare de la UNESCO, pentru Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Codex Aureus, oficial în patrimoniul universal

Publicat

Reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au anunțat joi că au primit o scrisoarea de felicitare de la UNESCO pentru intrarea în patrimoniul universal a Codexului Aureus.

”Secretariatul General UNESCO tocmai ne-a trimis scrisoarea de felicitare pentru intrarea în Patrimoniul universal a Codexului Aureus a domnului Tawfik Jelassi, Asistent al Directorului General UNESCO și diploma semnată de Audrey Azoulay, Directorul General UNESCO!

Diploma în original va fi predată Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO!  Ne bucurăm mult și sperăm să vă bucurați cu noi!” au transmis reprezentanții instituției.

Reamintim că, în luna mai a acestui an, Codex Aureus, cel mai cunoscut şi important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecţie din România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, a intrat pe Lista UNESCO.

Cunoscut generic sub denumirea de Codex Aureus, manuscrisul, scris cu cerneală de aur, figurează de-a lungul timpului în inventar sub cinci-şase denumiri diferite, de unde şi speculaţia că nu ar fi fost clasat.

Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch este jumătatea unui tetraevangheliar latin pe pergament, realizat la comanda lui Carol cel Mare, probabil la Schola Palatina din Aachen, în anul 810.

Manuscrisul scris integral cu cerneală de aur este celebru şi prin calitatea excepţională a ornamentării: 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri în plină pagină, dintre care două reprezentând portretele evangheliştilor Matei şi Marcu, un frontispiciu miniat şi alte două pagini cu scriere ornamentală, după cum aflăm din prezentarea făcută pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României.

De altfel, tot aici el poate fi şi „răsfoit” digital. Nu se ştie când şi cum manuscrisul carolingian a fost desfăcut în două. Cealaltă jumătate, Evangheliile după Luca şi Ioan, se află la Vatican. Tot la Roma se găseşte una dintre coperţi, cea de-a doua fiind la un muzeu din Londra.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, prima parte a manuscrisului aparţinea bibliotecii arhiepiscopului Vienei, Christoforo Migazzi, de unde prin achiziţie, în 1782, devine proprietatea episcopului Batthyany şi ajunge astfel la Alba Iulia.

Manuscrisul se află depozitat în camera intitulată Tezaur, în fapt o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punctul de vedere al conservării sale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement