Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se înfiinţează Puncte Gastronomice Locale, cu meniu diferit faţă de cel al restaurantelor. Condiţii


Publicat

mancare

Se înfiinţează noi unităţi de alimentaţie publică, de tip familial, cu meniu tradiţional, specific regiunii din care provin proprietarii, diferit faţă de cel al restaurantelor. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfăşoară, în perioada 25-30 octombrie, o campanie de informare la nivel naţional privind Punctele Gastronomice Locale. Acestea ar urma să funcţioneze de anul viitor.

“Punctele Gastronomice Locale răspund cerinţei crescânde în ţara noastră de organizare a unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare  specifice zonelor geografice ale României, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

Pentru punerea în practică a acestui proiect, o primă etapă constând în identificarea şi informarea potenţialilor aplicanţi, a fost demarată la sfârşitul lunii august a acestui an şi se va încheia pe data de 31 decembrie.

Urmează ca, după finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr.111/2008), Punctele Gastronomice Locale să înceapă să funcţioneze de la începutul anului viitor”, transmite DSVSA Alba, într-un comunicat.

Pentru Punctele Gastronomice Locale, meniul ste diferit de cel al restaurantelor şi va cuprinde cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit DSVSA. Aceste meniu va fi, obligatoriu, preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.

Cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

“Prima condiţie, având în vedere aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008. Cererea tip poate fi accesată şi de pe site-ul ANSVSA, AICI sau de la sediul DSVSA-urilor judeţene”, se mai arată în comunicat.

Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să conţină şi:

– schiţa locului de producere a alimentelor

– copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului comerţului

– copie după actul de identitate.

După această etapă, inspectorii din cadrul DSVSA judeţene vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate în anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004. În caz contrar se vor notifica proprietarului deficienţele constatate, precum şi termenele de remediere. (Vezi Reg.CE.852).

O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate / înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.

Pentru informarea celor interesaţi, echipe de medici veterinari oficiali DSVSA Alba, ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi medici veterinari oficiali, responsabili de zonă vor organiza întâlniri, în care va fi prezentat cadrul tehnic aplicabil, dar şi normele şi condiţiile de igienă care trebuie respectate. De asemenea, vor răspunde întrebărilor invitaţilor.

Materialele informative ale campaniei vor fi postate şi pe site-ul ANSVSA într-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de către cei interesaţi.

“Înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontală a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de muncă, prin contribuţia locuitorilor din zonă la asigurarea, din producţia proprie, a materiilor prime necesare desfăşurării activităţii acestor Puncte şi, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel naţional”, mai susţin autorităţile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bilanțul deceselor din cauza noului coronavirus a ajuns la 156. Noi cazuri în Cluj, Bihor, Constanța, Satu Mare, Hunedoara

Publicat

Noi decese au fost raportate luni dimineața din cauza noului coronavirus. Cele mai recente cazuri sunt în Cluj, Bihor, Constanța, Satu Mare, Hunedoara, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Deces 156: Bărbat, 70 ani din jud. Bihor. Persoană internată în secția pneumologie a Spitalului Orășenesc Aleșd în 26 martie 2020; transferat în ATI Spitalul Municipal de Urgență Oradea în 27 martie 2020. Data recoltare: 27 martie 2020. Data deces: 05 aprilie 2020. Data confirmare: 28 martie 2020.
Deces 155: Femeie, 66 ani din jud. Cluj. Persoană contact caz confirmat, cu debut al simptomatologiei în 05 aprilie 2020, agravarea stării generale, comă, internată la Spitalul Municipal Turda în 05 aprilie 2020. Data recoltare: 05 aprilie 2020. Data deces: 05 aprilie 2020. Data confirmare: 05 aprilie 2020.
Deces 152: Bărbat, 66 ani din jud. Constanța. Persoană contact caz confirmat, internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Data recoltare: 27 martie 2020. Data deces: 05 aprilie 2020. Data confirmare: 27 martie 2020
Deces 153. Femeie, 72 ani din jud. Satu Mare. Persoană cu AVC în antecedente, internată în SJU Satu Mare din 29 martie 2020. Data recoltare: 29 martie 2020. Data deces: 05 aprilie 2020. Data confirmare: 31 martie 2020.
Deces 154: Bărbat, 71 ani din jud. Hunedoara. Persoană cu Diabet Zaharat, BPOC și HTA, internat din 30 martie 2020 la SMU Hunedoara, în secția ATI din 01 aprilie 2020. Data recoltare: 01 aprilie 2020. Data deces: 05 aprilie 2020. Data confirmare: 01 aprilie 2020.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încă 4 pacienți CONFIRMAȚI cu COVID-19 în Alba. Detalii de la Spitalul Județean de Urgență

Publicat

Spitalul Județean de Urgență Alba a anunțat, luni dimineața, că alți patru pacienți au fost confirmați cu COVID-19, în urma analizelor efectuate, duminică, 5 aprilie, în cadrul Laboratorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Este vorba despre două femei, în vârstă de 61 și 48 de ani, respectiv de doi bărbați, în vârstă de 56 și 62 de ani.

Vezi și OFICIAL: 33 cazuri de coronavirus confirmate pozitiv, în județul Alba. 18 noi cazuri în ultimele 24 de ore

Potrivit sursei citate, pacientul în vârstă de 62 de ani a fost transferat la Spitalul Municipal Blaj, desemnat spital suport pentru cazurile COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Ceilalți trei pacienți primesc îngrijiri medicale de specialitate în cadrul secției boli infecțioase, special amenajată pentru astfel de cazuri.

Toți cei patru pacienți fuseseră internați în cadrul SJU Alba Iulia, unde li s-au recoltat probe biologice, fiind considerați suspecți. Unul dintre ei a ajuns la SJU Alba Iulia în urma unui transfer intraspitalicesc de la Spitalul Municipal Sebeș.

”Transmitem locuitorilor județului Alba să respecte cu strictețe toate măsurile impuse de autoritățile publice implicate în prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor și combaterea pandemiei”, precizează reprezentanții spitalului din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia: Conturi IBAN pentru achitarea taxelor prin ordin de plată

Publicat

Primăria municipiului Alba Iulia reamintește că există posibilitatea achitării tuturor taxelor pentru operațiuni și servicii publice solicitate prin transfer bancar.

”În prezent se constată un număr ridicat de solicitări pentru achitarea în numerar la casieria primăriei a taxelor pentru autorizații de construire, certificate de urbanism, timbru de arhitectură, acord liber acces ș.a”, precizează reprezentanții primăriei.

Citește și Primăria Alba Iulia: De luni, începe dezinfecția tuturor scărilor de bloc din municipiu

Pentru cele mai frecvente operațiuni conturile de virament sunt:

Taxa obținere autorizații de construire, certificate de urbanism RO49TREZ00221160203XXXXX

Taxă timbru arhitectură RO89TREZ0025006XXX000175

Taxă de confirmări de adresă și atribuire număr imobil (9 lei) RO49TREZ00221160203XXXXX

Taxă aviz de oportunitate (16 lei) RO49TREZ00221160203XXXXX

Taxă documentații de urbanism (16 lei) RO49TREZ00221160203XXXXX

Taxa acord drum liber acces RO52TREZ00221360206XXXXX

Pentru taxele a căror cuantum este variabil, după transmiterea solicitării și a actelor necesare, prin intermediul poștei electronice/email (office@apulum.ro), cuantumul stabilit pentru plată este comunicat tot prin email.

Dispeceratul Primăriei Alba Iulia (0258 819 462 interior 9) vă poate oferi informații suplimentare sau transfera către compartimentele de specialitate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA de Paști și de Florii. Temperaturi maxime și precipitații. Prognoza meteo lunară

Publicat

flori meteo primavara

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza pentru următoarele patru săptămâni. De Floriile ortodoxe, temperaturile maxime vor fi în jur de 20 grade Celsius, cu vreme frumoasă, iar de Paști va fi ușor mai răcoros, cu maxime de 17 grade Celsius, în județul Alba.

Vremea va fi mai caldă decât de obicei în această perioadă, în următoarele două săptămâni, cu temperaturi maxime de 20 de grade Celsius. Sunt posibile câteva ploi, în jurul datelor de 15, 26 și 29 aprilie. Începutul lunii mai se anunță cu valori peste 20 de grade Celsius.

La munte, în județul Alba, sunt posibile ploi în intervalul 17-18 aprilie, 28 aprilie și 1 mai. Temperaturile maxime vor fi în jur de 15-16 grade.

Săptămâna 6-12 aprilie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a țării

Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 13-19 aprilie

Temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice și apropiate de cele normale ale perioadei în rest.

Săptămâna 20-26 aprilie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui excedent local în regiunile estice, dar și a unui ușor deficit în cele nordice.

Săptămâna 27 aprilie-5 mai

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice, sudice și vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

sursă: meteoromania.ro, accuweather.com

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate