Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Se rupe piatra cu care au fost placați stâlpii de la Poarta II a Cetății Alba Carolina. Restaurarea a costat o jumătate de milion de euro

Publicat

Unul dintre elementele care fac din Cetatea Alba Carolina un monument unic în România, Poarta a II-a a Fortificației Vauban începe să-și arate „vârsta”. Iar când vorbim de vârstă, nu ne referim la perioada 1715-1738 (data la care a fost inițial construită), ci la cei 3 ani care au trecut de când vestigiul a fost complet reabilitat, în schimbul sumei totale de 520.000 de euro.

Pe stâlpii Porții II, despre care se presupunea că ar fi reconstruiți din  blocuri de piatră au apărut deja primele fisuri, iar bucăți din plăcile cu care au fost căptușiți  au început să cadă. La doar 3 ani de la finalizarea costisitoarei investiții, ochii celor care puneau la îndoială  sumele imense necesare pentru realizarea obiectivului (2.253.396,32 de lei, adică peste 520.000 de euro) au motive să privească cu satisfacție.

În urmă cu mai puțin de un an, un fost angajat  al „Grup Corint”, firma care a realizat  lucrarea, făcea dezvăluiri scandaloase în legătură cu materialele folosite la reabilitarea Porții a II-a. Restauratorul Călin Hăbean a mărturisit atunci  că stâlpii Porţii a II-a au fost făcuți din beton armat cu fier, ciment și cărămidă, peste care a fost placată piatră de 7 cm.

Nici unul dintre reprezentanții „Grup Corint” nu a ieșit, atunci, cu vreo poziție oficială și nici nu a oferit lămuriri vizavi de materialele din care s-a realizat cu adevărat lucrarea plătită din bani publici. Nici Ministerul Culturii nu a oferit vreo informație cu privire la modul, materialele și termenul de garanție a lucrării plătită cu prețul echivalent al unui bloc cu patru etaje.

Suspiciunile celor care au reclamat în ultimii ani calitatea lucrărilor făcute de „Grup Corint” au fost și mai mari după ce şeful corpului de control din Ministerul Culturii a fost fotografiat la o agapă, cu patronul firmei menţionate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. toma

    marți, 17.07.2012 at 16:25

    pentru viitor, cetatea vauban va fi gaura neagra a bugetului alba-iulian.si asta e doar inceputul dezastrului…opriti lucrarile si faceti o expertiza la singe. acel fost-angajat al firmei corint va poate ajuta in sensul ca va poate arata unde / ce sa cautati. oare nici de data asta, cei ce ar trebui sa faca ceva, nu vor face nimic ?

  2. INDIGNAT

    marți, 17.07.2012 at 17:14

    SPOIALA cade … FRAIERII raman!

    Din pacate toti locuitorii orasului vor plati furtul facut „renovand” Cetatea! Pe cand taxele pentru intrarea in Cetate?

  3. Lili

    marți, 17.07.2012 at 17:30

    La cate obiecte vandalizate am vazut, nu m-ar mira ca si asta sa fi fost „ajutata” sa se strice…

    • @lili

      marți, 17.07.2012 at 20:35

      Lili, indiferent daca a fost vandalizata sau nu , piatra respectiva trebuia sa fie un bloc masiv de piatra si nu o piatra artificiala aplicata pe un suport de tencuiala indoielnica sub care se afla polistiren.
      Cetatea a rezistat aproape 300 de ani…iar o restaurare nu poate rezista mai mult de 3 ani? Clar este o mizerie de restaurare, o bataie de joc, o caricatura

  4. un cetatean

    marți, 17.07.2012 at 17:49

    Eu am fost unul dintre cei care au criticat vehement modul in care s-au facut lucrarile in Cetate. Poate am inceput sa critic mai tirziu dar nu am tacut pina la urma

    Vrea sa spun ca nu sint de acord cu afirmatia din articol conform carei „cei care au pus la indoiala restaurarea….au motive de satisfactie”

    Eu, si cred ca nici altii care au criticat lucrarile, nu sintem satisfacuti acum. Privim acest aspect cu indignare si nu cu satisfactie. Scopul nostru nu a fost sa aratam cine are dreptate ci sa ii tragem la raspundere pe cei vinovati de chletuirea prosteasca a banului public pe restaurari indoilnice, unele nenecesare, si de furtul banului public.

    Nu ne bucuram acum, sintem la fel de tristi ca albaiulienii care sint dezamgiti acum ca au fost furati.

    Vrem insa ca cei vinovati sa plateasca conform legii. Vrem dreptate

    • Amalia

      miercuri, 18.07.2012 at 10:39

      Sunt perfect de acord!

  5. Piatra naturala

    miercuri, 05.09.2012 at 12:40

    Pacat ca nu stim sa apreciem ceea ce gasim la noi in tara si ne batem joc. In schimb, pe afara, daca am fi avut de restaurat vreo cladire, eram cei mai buni si mai recunoscuti mesteri…

  6. Pingback: ȘTIREA TA PE ALBA24: Zidurile reabilitate din partea estică a Cetății se exfoliază. Cad bucățele de cărămidă pe trotuar | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax