Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Se rupe piatra cu care au fost placați stâlpii de la Poarta II a Cetății Alba Carolina. Restaurarea a costat o jumătate de milion de euro


Publicat

Unul dintre elementele care fac din Cetatea Alba Carolina un monument unic în România, Poarta a II-a a Fortificației Vauban începe să-și arate „vârsta”. Iar când vorbim de vârstă, nu ne referim la perioada 1715-1738 (data la care a fost inițial construită), ci la cei 3 ani care au trecut de când vestigiul a fost complet reabilitat, în schimbul sumei totale de 520.000 de euro.

Pe stâlpii Porții II, despre care se presupunea că ar fi reconstruiți din  blocuri de piatră au apărut deja primele fisuri, iar bucăți din plăcile cu care au fost căptușiți  au început să cadă. La doar 3 ani de la finalizarea costisitoarei investiții, ochii celor care puneau la îndoială  sumele imense necesare pentru realizarea obiectivului (2.253.396,32 de lei, adică peste 520.000 de euro) au motive să privească cu satisfacție.

În urmă cu mai puțin de un an, un fost angajat  al „Grup Corint”, firma care a realizat  lucrarea, făcea dezvăluiri scandaloase în legătură cu materialele folosite la reabilitarea Porții a II-a. Restauratorul Călin Hăbean a mărturisit atunci  că stâlpii Porţii a II-a au fost făcuți din beton armat cu fier, ciment și cărămidă, peste care a fost placată piatră de 7 cm.

Nici unul dintre reprezentanții „Grup Corint” nu a ieșit, atunci, cu vreo poziție oficială și nici nu a oferit lămuriri vizavi de materialele din care s-a realizat cu adevărat lucrarea plătită din bani publici. Nici Ministerul Culturii nu a oferit vreo informație cu privire la modul, materialele și termenul de garanție a lucrării plătită cu prețul echivalent al unui bloc cu patru etaje.

Suspiciunile celor care au reclamat în ultimii ani calitatea lucrărilor făcute de „Grup Corint” au fost și mai mari după ce şeful corpului de control din Ministerul Culturii a fost fotografiat la o agapă, cu patronul firmei menţionate.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. toma

  marți, 17.07.2012 at 16:25

  pentru viitor, cetatea vauban va fi gaura neagra a bugetului alba-iulian.si asta e doar inceputul dezastrului…opriti lucrarile si faceti o expertiza la singe. acel fost-angajat al firmei corint va poate ajuta in sensul ca va poate arata unde / ce sa cautati. oare nici de data asta, cei ce ar trebui sa faca ceva, nu vor face nimic ?

 2. INDIGNAT

  marți, 17.07.2012 at 17:14

  SPOIALA cade … FRAIERII raman!

  Din pacate toti locuitorii orasului vor plati furtul facut „renovand” Cetatea! Pe cand taxele pentru intrarea in Cetate?

 3. Lili

  marți, 17.07.2012 at 17:30

  La cate obiecte vandalizate am vazut, nu m-ar mira ca si asta sa fi fost „ajutata” sa se strice…

  • @lili

   marți, 17.07.2012 at 20:35

   Lili, indiferent daca a fost vandalizata sau nu , piatra respectiva trebuia sa fie un bloc masiv de piatra si nu o piatra artificiala aplicata pe un suport de tencuiala indoielnica sub care se afla polistiren.
   Cetatea a rezistat aproape 300 de ani…iar o restaurare nu poate rezista mai mult de 3 ani? Clar este o mizerie de restaurare, o bataie de joc, o caricatura

 4. un cetatean

  marți, 17.07.2012 at 17:49

  Eu am fost unul dintre cei care au criticat vehement modul in care s-au facut lucrarile in Cetate. Poate am inceput sa critic mai tirziu dar nu am tacut pina la urma

  Vrea sa spun ca nu sint de acord cu afirmatia din articol conform carei „cei care au pus la indoiala restaurarea….au motive de satisfactie”

  Eu, si cred ca nici altii care au criticat lucrarile, nu sintem satisfacuti acum. Privim acest aspect cu indignare si nu cu satisfactie. Scopul nostru nu a fost sa aratam cine are dreptate ci sa ii tragem la raspundere pe cei vinovati de chletuirea prosteasca a banului public pe restaurari indoilnice, unele nenecesare, si de furtul banului public.

  Nu ne bucuram acum, sintem la fel de tristi ca albaiulienii care sint dezamgiti acum ca au fost furati.

  Vrem insa ca cei vinovati sa plateasca conform legii. Vrem dreptate

  • Amalia

   miercuri, 18.07.2012 at 10:39

   Sunt perfect de acord!

 5. Piatra naturala

  miercuri, 05.09.2012 at 12:40

  Pacat ca nu stim sa apreciem ceea ce gasim la noi in tara si ne batem joc. In schimb, pe afara, daca am fi avut de restaurat vreo cladire, eram cei mai buni si mai recunoscuti mesteri…

 6. Pingback: ȘTIREA TA PE ALBA24: Zidurile reabilitate din partea estică a Cetății se exfoliază. Cad bucățele de cărămidă pe trotuar | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Pista de biciclete aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia se degradează de la o zi la alta

Publicat

Pista de biciclete aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia, denumită și „Transalpina de Mamut”, pare să se degradeze de la o zi la alta. Porcii mistreți au făcut ravagii pe mai multe porțiuni, unde au răscolit solul și au împrăștiat pământul. În unele zone, din cauza aluviunilor aduse în urma ploilor, pământul a acoperit aproape complet trotuarul.

Nici locurile de joacă pentru copii nu au scăpat „neatinse”. Aceastea prezintă degradări și distrugeri care pot reprezenta un pericol pentru micuții care sunt lăsați nesupravegheați de părinți.

Un cititor Alba24 a surprins recent imagini de pe pista pentru bicicliști aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia. Pe mai multe porțiuni din aceasta, aleea pietonală este acoperită aproape în totalitate de pământ și vegetație iar rigolele sunt pline de frunze uscate, spune acesta.

De asemenea, locurile de joacă pentru copii reprezintă un pericol pentru cei mici. Unele elemente din ansamblurile de joacă au dispărut complet iar altele sunt rupte / deteriorate.

O parte din problema pământului care acoperă porțiuni din trotuar sau din pista de biciclete este generată de animalele sălbatice, respectiv de porcii mistreți care au brăzdat și răscolit solul în mai multe zone.

„În urmă câteva săptămâni am văzut o turmă de porci mistreți, cred că erau peste 20, cu mai mulți pui, la 10-15 metri de pista asfaltată de biciclete și la mai puțin de 200 de metri de Pavilion”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate