Administrație
VIDEO | Şedinţă extraordinară la CL Alba Iulia: Peste 9 milioane lei pentru amenajarea spaţiului cultural „Vie Antiquitas” în Cetatea Alba Carolina
Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat miercuri, la ora 13.00, în şedinţă extraordinară, modificări în ceea ce priveşte participarea municipiului Alba Iulia la proiectul de amenajare a spaţiului cultural „Vie Antiquitas” din Cetatea Alba Carolina. La ședință au participat 15 consilieri locali.
Valoarea actualizată a proiectului este de 9.822.259 lei, din care 8.928.119 lei sunt cheltuieli eligibile și 894.140 lei reprezintă cheltuieli neeligibile, bani alocați de către Primărie. Cheltuielile directe eligibile vor fi suportate prin Programul PA16/Ro12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural – Proiecte mari, parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014.
Primăria Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii vor transforma locaţia din Cetatea Alba Carolina în care Palatul copiilor desfăşoară unele activităţi într-un complex cultural denumit „Vie Antiquitas”. Proiectul iniţial a fost aprobat în 4 aprilie. Cu două secţii muzeale, locaţia va fi renovată sub forma unei vile romane, va avea turn de supraveghere, amfiteatru, grădină romană şi alte atracţii pentru turişti.
În proiectul iniţial, pentru consolidarea şi refuncţionalizarea imobilului de pe strada Militari nr. 3, în vederea amenajării spaţiului cultural “Vie Antiquitas”, valoarea investiţiei era de 7.192.246 de lei, din care construcţii plus montaj 5.325.547 de lei.
Durata de execuţie este estimată la 14 luni, iar lucrările sunt propuse a fi finanţate din fonduri SEE, bugetul local şi alte surse.
Vizează amenajarea şi dotarea spaţiului de 684,2 mp şi incinta, de 2.830 mp, de pe strada Militari nr. 3, construcţie şi teren situate în Cetatea Alba Carolina – sit istoric de categorie A. Scopul iniţiativei este promovarea turistică.
Obiectivul de investiţii cuprinde:
Secţie muzeală de istorie Vie Antiquitas – reconstituirea aspectului arhitectural al unei villa romana
Secţie muzeală de istorie Vie Antiquitas în aer liber, cu: amfiteatru roman, drumul roman, contubernium – reconstituirea unei barăci de lemn folosite la Apulum în prima etapă a castrului, cu amenajarea spaţiului interior după specificul vremii, castellum (turnul de supraveghere roman), grădina romană (Hortus) şi lapidarul roman ca amenajări peisagistice.
Activităţi conexe de reenactment antic, lecţii de istorie şi ateliere: manifestări de tipul demonstraţii militare, jocuri şi sporturi antice, dramă antică (spectacole), ateliere meşteşugăreşti, prezentări, manifestări tematice şi lecţii deschise.
Municipiul Alba Iulia va participa cu acest proiect la licitația deschisă de proiecte, organizată în cadrul programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural – Proiecte mari”.
Programul „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, este o parte integrantă a mecanismului financiar SEE, prin care țările donatoare (Norvegia, Islanda și Lichtenstein), oferă 1,79 miliarde de euro petru a contribui la reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European (SEE) și la consolidarea relațiilor bilaterale cu 16 state beneficiare, majoritatea din Centrul și Estul Europei.
În vederea obținerii granturilor nerambursabile, care contribuie la protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural, la promovarea diversității culturtale și a dialogului intercultural, România a semnat în anul 2012, un parteneriat cu aceste țări. Țara noastră beneficiază de o finanțare în valoare de 20,8 miliarde de euro pentru sectorul cultural, din care 16.470.588 euro sunt destinați protejării și revitalizării patrimoniului cultural. Bugetul total al prezentei cereri de proiecte este de 9.821.004 euro.
Citeşte mai multe detalii despre acest proiect: FOTO: Spațiul cultural „Vie Antiquitas”, în locul „Palatului copiilor” din Cetate. Vilă romană, amfiteatru şi jocuri antice
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News