Administrație
Sediul Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina va fi modernizat cu fonduri de la stat. Primăria nu are resurse locale
Sediul Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina ar urma să fie modernizat cu fonduri de stat, pentru că Primăria Alba Iulia nu poate asigura surse de finanțare. Un proiect de hotărâre pentru trecerea clădirii Casa Copiilor din administrarea primăriei în cea a statului intră la aprobare în ședința Consiliului Local de marți, 31 august.
Ministerul Educației a cerut transmiterea imobilului în administrare pentru a putea fi alocate fonduri de stat în vederea renovării clădirii, Consiliul Local și-a dat acordul de principiu, iar Guvernul a solicitat forului local aprobarea prin hotărâre.
Astfel, clădirea va trece din domeniul public al municipiului Alba Iulia în cel de stat.
”În prezent, Municipiul Alba Iulia se află în imposibilitatea asigurării sursei de finanțare sau a altor condiții de natură economică sau tehnică pentru renovarea și modernizarea imobilului ce face obiectul transferului. Resursele financiare ale Municipiului Alba Iulia au fost și sunt alocate în cea mai mare parte programelor și proiectelor de dezvoltare urbană de primă necesitate, modernizări de drumuri locale, alimentări cu apă și extinderi ale alimentării cu apă, canalizare și reabilitări, iluminat public, creșterea eficienței energetice a blocurilor etc”, se arată în proiect.
De ce este necesară renovarea clădirii
În clădirea de 181 mp aflată pe strada Militari nr. 3 își desfășoară activitatea 400 de elevi înscriși la cercurile de construcții modele, chitară, cultură și civilizație engleză, educație civică și la ansamblul vocal instrumental. Potrivit documentației, ”imobilul se află într-o zonă liniștită, încărcată de istorie, propice desfășurării activităților extrașcolare”.
La sediul central al Palatului Copiilor, de pe strada Decebal nr. 6, sunt doar 5 săli, insuficiente pentru desfășurarea activităților celor 14 cercuri, astfel că activitatea este extinsă și în clădirea din Cetate.
În documentul citat se descrie situația actuală a clădirii de pe strada Militari:
”Clădirea în care își desfășoară activitățile copiii, face nota discordantă față de celelalte clădiri din zona istorică a orașului, deoarece se află într-o stare avansată de degradare.
Încălzirea imobilului se face cu lemne, în sobe vechi.
Tâmplăria este degradată și din acest motiv pierderile de căldură sunt mari, cheltuielile cu aprovizionarea cu lemne și tăierea lor depășesc cu mult cheltuielile generate în cazul utilizării unei centrale termice.
În plus, aspectul pe care îl au sălile de clasă în care iese fumul și lemnele stau în coșuri, este dezolant.
Clădirea beneficiază de un singur grup sanitar pe care îl folosesc și elevii (fete și băieți) și cadrele didactice, iar instalația de apă, veche și ea, îngheață în fiecare an.
Imobilul a fost securizat recent cu sisteme de alarmă performante, după ce în două cazuri clădirea a fost prădată de hoți, fiind sustrase obiecte din inventarul instituției, în special instrumente muzicale foarte valoroase”.
Palatul Copiilor funcționează din anul 1983 în locația din Cetatea Alba Carolina, iar din 2010 se află în domeniul public al municipiului.
Administrația locală recunoaște oportunitatea ivită (prin finanțare din bugetul de stat – n.r.) de a putea fi pusă în valoare și menținută în funcțiune această clădire.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News