Actualitate
Șefii penitenciarelor nu vor putea sta în funcții mai mult de 4 ani. Se schimbă statutul funcționarilor ANP
Mandatele şefilor de penitenciare ar putea fi limitate la patru ani, conform unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţie (MJ), scopul acestei măsuri fiind acela de responsabilizare a persoanelor care deţin aceste funcţii.
Ministerul Justiţiei (MJ) a pus în dezbatere publică un proiect de modificare şi completare a Legii 293/2004 privind statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), care prevede, printre altele, schimbarea denumirii de „funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de „poliţist de penitenciare”.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, forma actuală a actului normativ s-a concretizat în urma mai multor întâlniri între reprezentanţii acestei instituţii, oficiali ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi organizaţiilor sindicale din sistemul administraţiei penitenciare.
Astfel, se propune, potrivit Ministerului, schimbarea denumirii de „funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de „poliţist de penitenciare”, modificare ce îşi propune să le acorde angajaţilor din acest sistem identitate ca ocupaţie şi categorie profesională, similar celorlalte instituţii din structura de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
„Instituirea mandatelor pe perioadă limitată (patru ani) pentru funcţiile de conducere din sistemul administraţiei penitenciare pentru a asigura un act de management mai eficient, printr-o mai mare responsabilizare a persoanelor care deţin aceste funcţii, încuraja pregătirea profesională a persoanelor care aspiră la o astfel de funcţie, deschizând accesul şi altor persoane din cadrul sistemului la ocuparea acestor funcţii, stimulând astfel competiţia şi asigurând o bază de selecţie obiectivă”, potrivit MJ.
Totodată, proiectul mai prevede şi instituirea Ghidului carierei poliţiştilor de penitenciare care ar detalia condiţiile privind evoluţia în carieră a poliţiştilor de penitenciare.
Modificările propuse sunt aliniate deciziei CEDO în cazul României privind condiţiile din penitenciare, menţionează sursa citată.
Conducerea Penitenciarului Aiud a fost schimbată în urmă cu un an. Prin Ordinul Ministrului Justiției nr.4541/C/16.12.2016, comisarul sef de penitenciare NAZARE Mihail VALENTIN, a fost revocat din functia de director al Penitenciarului Aiud pentru incapacitate manageriala. Functia a fost preluata de către adjunctul pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, comisar sef de penitenciare Itu Ioan Emil.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News