Eveniment
Șeful ANM: 2023 ar putea fi cel mai călduros an din 1900 și până în prezent, potrivit unor simulări. Toamnă blândă
Șeful ANM: 2023 ar putea fi cel mai călduros an de la începutul secolului trecut, potrivit unor simulări.
Anul 2023 ar putea fi cel mai călduros an din 1900 și până în prezent, în țara noastră. De asemenea, toamna acestui an va figura în top trei cele mai călduroase anotimpuri de toamnă.
Informația vine dintr-un anunță făcut miercuri de Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
„Simulând cu ajutorul colegilor de la secţia de Climatologie evoluţia temperaturii aerului din acest an, în condiţiile în care lunile noiembrie şi decembrie pot fi din punct de vedere termic luni apropiate de normal, este posibil ca anul 2023 să fie cel mai călduros an în ţara noastră, din 1900 şi până în prezent”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, citată de Agerpres.
Citește și: Prognoza meteo pe patru săptămâni: Tot mai frig și multe precipitații. Vremea până în 11 decembrie
Potrivit simulărilor efectuate de specialiștii în climatologie, se anticipează o abatere termică de 1,8 grade Celsius, apropiindu-ne de limita de 2 grade a acordului de la Paris.
- Acordul de la Paris este un tratat internațional încheiat în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP21) care a avut loc în decembrie 2015. Acest acord reprezintă un efort semnificativ la nivel mondial de a aborda schimbările climatice și de a limita creșterea temperaturilor globale.
Toamnă extrem de caldă: Septembrie și octombrie, pe locul al doilea în ultimii 62 de ani
Toamna acestui an ar putea să intre în istorie ca una dintre cele mai călduroase, conform declarațiilor directorului ANM.
”Cu septembrie și octombrie clasate pe locul al doilea în topul celor mai călduroase luni din 1961 până în prezent, iar luna noiembrie înregistrând deja un record, există premisele ca toamna 2023 să se situeze în topul celor mai călduroase anotimpuri de toamnă”.
Mateescu a subliniat importanța adaptării la provocările climatice tot mai accentuate.
Vezi și: Iarna 2023 – 2024 în România. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Când vor cădea ninsori abundente în luna decembrie
În contextul în care recordurile termice devin o constantă în fiecare sezon, toamnă sau an, este esențial să dezvoltăm răspunsuri eficiente la aceste schimbări și să ne adaptăm rapid la noul context climatic.
Iarna 2023 – 2024 în România: Ce vreme vom avea de Crăciun și de Revelion
Prima prognoză anunță o iarnă normală și poate la fel de blândă ca cele din ultimii ani.
Totuși, nu este exclus ca în iarna 2023 – 2024 să avem parte și de fenomene severe, cu viscol și ger, precum și un strat consistent de zăpadă, atât în zona montană, cât și în zonele joase.
„Chiar dacă ultimele ierni au fost blânde, indiferent de ce arată estimările sezoniere, iernile normale în România pot aduce episoade de vreme severă.
Cu viscol, ger și cantități importante de ninsoare, care să depună strat consistent de zăpadă”, a declarat director prognoză meteorologică la Administrația Națională de Meteorologie, Florinela Georgescu.
Sunt așteptate mai multe zile cu ninsoare în preajma Crăciunului, începând din data de 19 decembrie și până în 24 decembrie.
La Alba Iulia vor fi câteva episoade de ninsori încă de la începutul lunii.
Citește și: Vremea în Transilvania, până la sfârșitul lunii noiembrie: Mai frig și multe ploi. Prognoza meteo pe regiuni, până în 26 noiembrie
De Revelion, în schimb, nu sunt prognozate ninsori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News