Connect with us
Advertisement

Eveniment

Şeful Poliţiei Teiuş, Marius Pop, eliberat din arest preventiv la Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a judecat, miercuri, recursul formulat de şeful Poliţiei Teiuş, Marius Pop împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit avocatei Raluca Crişan, după mai multe ore de deliberări, instanţa supremă a admis recursul formulat de Pop şi a decis punerea acestuia în libertate, cu condiţia de a nu părăsi ţara. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Comisarul şef Marius Pop, şeful Poliţiei Teiuş a fost arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile. Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea procurorilor, astfel că acesta s-a întors, până miercuri, după gratii. Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel a venit ca o surpriză pentru avocata Raluca Crişan, care asigura, joi, că Pop va fi judecat în libertate. Aceasta considera că nu există probe suficiente la dosar pentru a fi dispusă arestarea şi că Marius Pop nu reprezintă un pericol pentru societate. Judecătorii au fost însă de altă părere.

Marius Pop a fost liber să plece acasă pentru aproximativ 2 ore, deoarece ordonanţa sa de reţinere expirase la ora 11.00, dar la 13.20 acesta a aflat că se va întoarce în arest.

Comisarul şef este acuzat de fapte de corupţie. Faptele ar avea legătură cu activitatea comisarului Marius Pop în cadrul Poliţiei Teiuş, respectiv instrumentarea unui dosar în cadrul căruia ar fi fost anulat un proces verbal care constata o contravenție.

Dosarul priveşte un angajat al Poliţiei Teiuş, agentul Ioan Eugen Popa, judecat în stare de libertate, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au descoperit că  ar fi distrus un proces verbal de contravenţie, respectiv o amendă pe care tot el o aplicase unui paznic. Ioan Eugen Popa are 41 de ani şi este agent de poliţie, iar în sarcina acestuia au fost reţinute infracţiunile de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii susţin că poliţistul ar fi distrus, în 18 octombrie 2011, o amendă în valoare de 500 de lei, pe care o aplicase unui paznic din oraş, pe care îl descoperise dormind în timpul orelor de program, la firma „Baumit” din Teiuș. Agentul de poliţie ar fi distrus ulterior acest document şi ar fi întocmit un alt proces verbal, prin care paznicul era sancţionat doar cu avertisment.

Atât Ioan Eugen Popa – agentul de poliție care ar fi rupt procesul verbal de contravenție, cât și șeful său, ofițerul Marcel Bic (care, din declarațiile aflate la dosar, l-ar fi instigat să distrugă documentul) sunt cercetați în stare de libertate.

Vă prezentăm comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

„Astăzi, 8.03.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile a inculpatului P.M.M, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare,  fals intelectual, uz de fals prevăzută şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare. Competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pentru mai multe detalii se poate vedea comunicatul de presă din 07.03.2011 publicat pe site-ul IPJ Alba https://www.politiaalba.ro/

Vă prezentăm comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpatul POP MARIUS-MIRCEA, şeful Poliţiei oraşului Teiuş din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba (cu gradul profesional de comisar şef de poliţie), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– favorizarea infractorului,
– omisiunea sesizării organelor judiciare,
– fals intelectual,
– uz de fals şi
– încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Pop Marius-Mircea, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Cu toate acestea, inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a făcut demersuri pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a subordonatului său.
În plus, după ce procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la aceleaşi fapte, inculpatul Pop Marius – Mircea, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 7 martie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 8 martie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului Pop Marius – Mircea pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie Alba şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Alba.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Citeşte mai mult despre acuzaţiile care i se aduc lui Marius Pop precum şi declaraţii ale avocatei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. eu

    miercuri, 14.03.2012 at 21:01

    asa era si normal. Unul face fapta si altul raspunde pentru ea? Bravo !

  2. Ady

    miercuri, 14.03.2012 at 22:52

    Propun sa-l invitati pe Cms.Sef Pop Marius Mircea la testul de sinceritate.

  3. sorin

    joi, 15.03.2012 at 07:02

    daca e vinovat sa plateasca, dar acest domn trebuie sa isi schimbe comportamentul de militian , au trecut totusi 20 ani .

  4. atti

    joi, 15.03.2012 at 09:32

    INTERESANT .NICI UN PENSIONAR DE 22 ANI NU A FOST PRINS CA A CERUT, A CONDITIONAT MITA, CIUBUC DE LA BUGETARI.DAR INVERS ESTE ZILNIC CE SA STIE.ACESTORI BUGETARI SE REINTEGREAZA SALARIUL ,DE SI EI CASTIGA DIN MITA CIUBUC FOARTE BINE, SI MILIOANE DE PENSIONARI SUNT CONDAMNATI LA MOARTE LENTA, DE DAT CIUBUC LA BUGETARI.

  5. Benji

    joi, 15.03.2012 at 22:53

    Ca peste tot si domnisoara Flavia cenzureaza comentariile! Asta se numeste echidistanta in viziunea dansei.

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 16.03.2012 at 07:27

      @benji, nu ti-am aprobat comentariul pentru ca avea referiri la viata personala si nu la cazul respectiv. Da-l la cancan poate ti-l aproba

  6. Jojo

    luni, 19.03.2012 at 21:10

    Este un om deosebit si sper sa se dovedeasca asta ii doresc numai bine si multa putere de lupta cu morile de vint din Ro…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement