Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Semnele paradoxale ale recesiunii: scad prețurile la petrol, cupru și cherestea. Analiștii anunță că recesiunea începe din 2022

Publicat

Analiștii americani de top văd semnele recesiunii și ale crizei încă din acest an și spun că previziunile legate de 2023 sunt depășite. 

Scăderea vertiginoasă a prețurilor mărfurilor indică, paradoxal, o criză care începe încă din 2022, iar investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de riscul unei recesiuni severe și susținute, așa cum este Rezerva Federală crește în mod agresiv ratele dobânzilor pentru a îmblânzi inflația în creștere.

Publicația businessinsider.com dedică o analiză amplă acestui subiect, citândul pe Joe Terranova, strateg-șef de piață la un manager de active de 187 de miliarde de dolari Virtus Investment Partners.

Acesta a declarat pentru CNBC că o creștere economică negativă (acest termen evidențează situația în care rezultatele macroeconomice pe locuitor au o tendință de scădere) va avea loc în SUA în acest an, mai degrabă decât în următorul.

„Este evident pentru noi că conversația despre recesiune nu ar trebui să fie despre una în 2023”, a spus Terranova marți la „Halftime Report”. „Ar trebui să fie una în 2022 – dacă nu suntem deja într-una chiar acum”.

Analiza vizează mai ales piața americană, dar similaritățile cu ceea ce se întâmplă în Europa și în România, sunt evidente.

Acțiunile americane au scăzut, deoarece investitorii se îngrijorează de inflația aflată la maximele istorice din ultimii 40 de ani și de înăsprirea politicii monetare a băncilor centrale pentru a face față acesteia. Sună cunoscut?

Se prăbușesc prețurile la petrol, cupru și cherestea

„Piața nu stabilește prețurile bazate pe inflație. Este un preț bazat pe o recesiune așteptată”, a spus Terranova în contextul în care o scădere a prețurilor mărfurilor arată că cererea încetinește, iar asta este un potențial precursor al recesiunii.

El a vorbit despre trei active – petrol, cupru și cherestea – care semnalează cel mai bine recesiunea încă din 2022.

„În special pentru mărfuri, avem prețuri dezinflaționiste”, a spus Terranova. „Prețul petrolului este sub 100 de dolari, cuprul a scăzut la un minimul din ultimele 17 luni și se extinde dincolo de asta, este vorba despre cherestea, agricultură și alte mărfuri”.

Prețurile petrolului au scăzut în ultima lună, după ce în martie și aprilie au depășit 120 de dolari pe baril. Analiștii Citi au avertizat marți că petrolul ar putea scădea la 65 de dolari pe baril dacă va exista o recesiune anul acesta.

Cuprul a scăzut marți sub 8.000 de dolari pe tonă și s-a tranzacționat miercuri la puțin peste 7.800 de dolari pe tonă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax