Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul de Alba Alexandru Pereş reaminteşte MApN de solicitarea pentru reabilitarea cazărmii din Cetatea Alba Iulia

Publicat

alexandru peresDupă ce fostul ministrul al Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi-a dat acordul verbal, acum un an, privind trecerea cazărmii din Cetatea Alba Carolina în proprietatea autorităţilor locale, dar nu s-a concretizat nimic, senatorul de Alba Alexandru Pereş readuce în atenţia MApN promisiunea pentru albaiulieni. Acesta a transmis o solicitare actualului ministru, Mihnea Ioan Motoc, în care cere soluţii de reabilitare a clădirii.

Citeşte şi Dușa a plecat de la MApN fără să-și țină promisiunea față de albaiulieni. Cazarma din Cetatea Alba Carolina rămâne în patrimoniul statului

În adresa înregistrată în 23 noiembrie şi adresată ministrului Apărării Naţionale, senatorul transmite următoarele:

DSCF3584 „Consiliul Local și Primăria Municipiului Alba Iulia au trimis, în luna octombrie 2014, o solicitare către MApN, cu Nr. 76240, în care erau prezentate soluțiile administraţiei locale privind reabilitarea clădirii unde a funcționat cazarma din Cetatea Alba Carolina, fiind detaliate proiecte referitoare la integrarea acesteia în concepţia arhitecturală unitară a zonei.

Din păcate, proiectele privind punerea în valoare a acelei zone nu pot fi puse în aplicare, întrucât cazarma se află în domeniul public al Statului Român şi în administrarea MApN, situație juridică nefavorabilă investirii fondurilor publice gestionate de administrația locală.

Deşi autorităţile locale au obţinut acordul verbal al fostului ministru al MApN privind transmiterea în domeniul public local, cazarma, în prezent dezafectată, a rămas în patrimoniul statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Având în vedere aspectele mai sus menţionate şi intenţiile concrete manifestate de autorităţile locale privind modernizarea zonei respective care contrastează cu aspectul general al Cetăţii Alba Carolina, vă solicit, domnule ministru, să analizați din nou propunerea privind transferul clădirii fostei cazarme în administrarea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia”.

Reamintim că Primăria avea planuri mari pentru clădirea cazărmii din Cetatea Alba Carolina. Se dorea amenajarea unui complex turistic de lux sau poate un campus univesitar ori locaţie pentru extinderea activităţii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Concret, în adresa trimisă la minister, se arată că în planul urbanistic zonal „Zona protejată Cetatea Alba Iulia”, propunerile de reglementări pentru zona respectivă sunt:

– conversia funcţională cu destinaţia servicii de interes general şi turistic, comerţ, cazare, alimentaţie publică, servicii profesionale

– circulaţia terenului din domeniul public de interes naţional în domeniul public de interes local (amenajarea unui acces dinspre Piaţa Cetăţii, în dreptul clădirilor Armatei, prin curte, spre strada Mihai Viteazul, astfel încât să fie delimitate cele două spaţii: cel care va ajunge în patrimoniul local şi restul clădirilor ce vor rămâne la MApN).

De asemenea, în adresă se menţionează că „reglementările şi propunerile au fost fundamentate de studiul urbanistic integrat proiectului, aceste suprafeţe ocupate cu funcţiuni militare fiind considerate ca incompatibile cu zonele protejate, documentaţia fiind avizată de Comitetul tehnic de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Referitor la intervenţiile ce ar trebui efectuate de către autoritatea locală asupra clădirilor ce vor rămâne în administrarea MApN, se impune ca acestea să fie prevăzute în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi emisă, cu detalierea naturii acesteia”.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a solicitat de mai multe ori Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să mute unitățile militare, ce funcționează încă în Cetatea Alba Carolina, la marginea orașului. În vară, primarul a declarat că va cere și desființarea depozitului de muniție ce există de peste 60 de ani „în mijlocul orașului”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax