Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatul a decis: Primarul dă semnătură de autenticitate, personalul de specialitate, semnătură de legalitate

Publicat

senat Plenul Senatului a adoptat, luni, propunerea legislativă pentru modificarea Legii administraţiei publice locale. Documentul stabileşte că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene dau o semnătură de autenticitate pe actele pe care le emit, iar personalul de specialitate – o semnătură de legalitate.

„Prin această propunere legislativă a venit momentul în care să se dezmintă sintagma încetăţenită de-a lungul anilor în care se spunea <se semnează ca primarul>. Prin această propunere şi prin amendamentele aduse s-a clarificat (…) că semnătura primarului este o semnătură de autenticitate a documentului emis, şi nu o semnătură de legalitate sau de specialitate în ceea ce priveşte urbanismul şi alte domenii în care este emis un act administrativ într-o administraţie publică locală”, a afirmat, în plen, senatorul PSD Ioan Deneş, secretar al Comisiei de administraţie.

Potrivit acestuia, prin amendamentele adoptate în Comisia de administraţie şi Comisia juridică a Senatului s-a clarificat şi situaţia în care cei din aparatul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale refuză să semneze un act administrativ, aceştia justificând în scris într-un registru special decizia lor.

Conform raportului adoptat de Comisiile de resort ale Senatului, însuşit de plenul Senatului, „aprecierea necesităţii şi oportunităţii adoptării şi emiterii actelor normative aparţine exclusiv organelor deliberative, respectiv executive şi nu pot face obiectul controlului altor instituţii”.

„Întocmirea rapoartelor prevăzute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate şi semnarea notelor de fundamentare angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz a semnatarilor, în cazul încălcării legii, în raport cu atribuţiile specifice”, se mai arată în propunerea legislativă amendată şi adoptată de Senat.

Propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL a fost susţinută în plenul Senatului de majoritatea grupurilor parlamentare, cu excepţia USR.

Senatul a adoptat propunerea legislativă, în calitate de cameră decizională, cu 97 de voturi pentru şi 8 voturi împotrivă.

sursa: stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax