Connect with us
Advertisement

Eveniment

Senatul dă liber la vânătoarea de urși bruni. Câte exemplare vor putea fi împușcate în Alba, anul viitor

Publicat

Senatul dă liber la vânătoarea de urși bruni. Un proiect de lege care vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs a trecut luni de Senat.

Astfel, la nivel național, pentru anul 2024 a fost stabilită o „cotă de prevenție” de 426 de exemplare de urs brun. Alţi 55 de urşi care caută mâncare în tomberoane vor putea fi ucişi dacă vor fi prinşi în localități. 

În județul Alba vor putea fi împușcate 5 exemplare, respectiv câte unul în zonele Ocoliș, Vidolm, Ponor, Canciu și Șugag. Cele mai mari cote de vânătoare sunt alocate județelor Harghita (73), Covasna (54), Brașov (45) și Mureș (43).

Senatul dă liber la vânătoarea de urși bruni

Plenul Senatului a adoptat luni un proiect care vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea pentru anii 2023 şi 2024 a recoltării unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a recoltării unui număr de 55 de exemplare din aceeaşi specie, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

S-au înregistrat 61 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri.

„Nivelul de prevenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului de specialitate angajat al gestionarului, precum şi de către acesta din urmă, în scopul prevenirii atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs.

Nivelul de intervenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în cazurile în care prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora nu pot fi aplicate”, se precizează în amendamentele propuse de iniţiator şi însuşite de comisiile de specialitate.

Ce prevede proiectul

Proiectul, iniţiat de senatorul UDMR Tanczos Barna, are ca obiect de reglementare completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

Tanczos Barna a subliniat, în plen, că proiectul legislativ propune reintroducerea vânătorii, reintroducerea cotei de prevenţie pe baza studiului care s-a făcut de către Universitatea Transilvania şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură.

„Propunem ca numărul de puncte pentru cel mai mare exemplar care poate să fie vânat pe baza acestui proiect de lege să fie 350. Asta înseamnă că exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate, este un lucru extrem de important, pentru că am stabilit o marjă de intervenţie, nu este o intervenţie fără nicio regulă.

Se vor preleva probe genetice de la fiecare exemplar care va fi vânat şi cotele sunt repartizate pe bază de date statistice – numărul de atacuri, valoarea pagubelor produse. Este un proiect de lege care completează acest pachet de măsuri”, a explicat senatorul UDMR.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare va aproba regulamentul privind alocarea la cerere a exemplarelor de urs brun prevăzute la art. 3 care reprezintă cota de intervenţie la nivel naţional – este un alt amendament admis.

Modificarea legislativă are un „impact bugetar pozitiv, prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs conducând la diminuarea numărului dosarelor de despăgubire, respectiv valoarea despăgubirilor şi prin achitarea tarifului în funcţie de punctajul C.I.C. gestionarul contribuind la bugetul de stat”, mai precizează iniţiatorul, citat de Agerpres.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect de act normativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. facsimil

    marți, 07.11.2023 at 18:35

    așa bă senatule bă. dai liber la omor de animale salbatice ? păi da că ceva constructiv nu faci. de ce nu dai liber la tăiat pensiile speciale ?

  2. Mark

    marți, 07.11.2023 at 21:07

    Yeah, that sounds like a winning plan. „Kill more bears”. IDIOTS!! Agreed, if a bear is found in town and can be proven, then kill it. Otherwise, leave it alone!! A bear has as much right, if not more rights than humans, to be in the mountains and forest. If we are hiking and camping etc. in THEIR homes, then that’s a risk „we” take. How would you feel if someone came into your yard, making fires, tossing garbage or even just being there in the middle of the night? I imagine a bit upset,nervous,scared etc. Leave the bears alone!!

  3. Fanu

    marți, 07.11.2023 at 21:58

    in sfarsit un lucru bun…. ce e drept csm putin comparativ cu cati sunt dar e un început. Cred ca este singurul lucru bun făcut anul acesta in sprijinul cetățenilor

  4. Bula

    miercuri, 08.11.2023 at 01:40

    Esti un bou si meriti ca senatul sa iti mai faca si alte asemenea lucruri bune, in sprijinul tau ca cetatean, se intelege. O sa iti mearga mai bine dupa ce acesti peste 400 de ursi nu vor mai exista.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement