Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sesiune specială de BACALAUREAT, în februarie-martie. Meditaţii gratuite pentru absolvenţii care nu au promovat examenul în ultimii ani

Publicat

Ordonanţa de urgenţă adoptată în 26 iunie şi care aduce modificări la Legea Educaţiei a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, se reglementează sesiunea specială de bacalaureat, care ar putea fi organizată în perioada februarie-martie pentru candidaţii care nu s-au prezentat sau nu au promovat examenul în ultimii ani. Pentru aceştia, vor fi organizate meditaţii plătite de stat.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul examenelor. Detalii despre probe și teste

În textul ordonanţei se arată că “în cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale” şi “pentru absolvenţii de liceu care nu au susţinut/nu au promovat examenul de bacalaureat naţional, statul poate asigura, din finanţarea de bază sau din alte surse de finanţare, organizarea de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate”.

Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale”.

Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, în intervalul 2010 -2013, circa 209.000 de candidaţi nu au promovat bacalaureatul. Aceştia vor putea susţine, în sesiunea specială, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditaţii numai la proba sau probele pe care le au de susţinut la bacalaureat.

Oficialii MEN spune că meditaţiile ar putea începe în octombrie şi ar dura până în ianuarie, iar sesiunea aspecială ar putea fi organizată în perioada februarie-martie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, în primăvară, că are în vedere „instituţionalizarea” meditaţiilor pentru cei care nu reuşesc să promoveze bacalaureatul, iar aceştia să primească o şansă în plus într-o sesiune specială de examene. „Niciun sistem din lume nu are rată de succes de sută la sută (la bacalaureat – n.r.). Atunci când ai 200.000 – 300.000 de copii într-un ciclu, unii vor fi foarte buni, unii medii, unii nu vor ţine acelaşi ritm de pregătire. Nu trebuie să-i pedepsim pe cei care nu reuşesc de prima dată, trebuie sprijiniţi. Prin urmare, la Ministerul Educaţiei, lucrăm la un proiect ca instituţiile de învăţământ acreditate, respectiv liceele şi universităţile să poată să desfăşoare meditaţii instituţionalizate pentru o perioadă de trei-patru luni, strict cu programa de bacalaureat”, a declarat atunci ministrul.

Pricopie a mai spus că, după aceste cursuri, absolvenţii ar putea fi examinaţi într-o sesiune de bacalaureat care ar fi programată în februarie-martie.

„Nu exclud să introducem o sesiune de bacalaureat, după ce se termină această sesiune de pregătire. Apare o singură problemă, aceea că programul, calendarul şcolar este foarte încărcat”, a spus ministrul, adăugând că se caută soluţii pentru stabilirea unui calendar.

Întrebat dacă nu există riscul ca tinerii să nu fie interesaţi de meditaţii, pentru că programe similare au fost desfăşurate în unele licee şi universităţi, dar nu au avut succes, Remus Pricopie a spus că în primul an „este foarte posibil ca absolvenţii să nu fie foarte interesaţi de meditaţii”.

„Intenţionăm ca aceste cursuri să fie finanţate de stat, fie pe proiecte cu fonduri structurale, fie că vorbim de bugetul statului”, a completat Pricopie.

sursa: mediafax

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate