Eveniment
Începe sezonul căpușelor: Măsuri de prevenție pentru oameni și animale de companie. Ce să facem dacă ne mușcă o insectă
Sezonul căpușelor: Cum ne ferim de insecte. Începutul lunii aprilie și temperaturile calde aduc cu ele un inamic pentru oameni, dar și pentru animale: căpușele. Zilele de primăvară îi fac pe cei mai mulți să iasă din locuințe și să petreacă câteva ore în natură, alături de familie, prieteni și de animalele de companie.
Asta înseamnă că riscul ca într-o plimbare prin natură, o drumeție, sau chiar o ieșire la iarbă verde să luam o căpușă este destul de ridicat.
Drept urmare trebuie să luam o serie de măsuri de protecție, atât pentru oameni, dar și pentru animale.
Măsuri de protecție la animale
În special la câini, deoarece aceștia acompaniază oamenii în plimbări, cele mai indicate sunt deparazitările interne și externe. De asemenea mai sunt și soluții pentru câini care îi protejează de căpușe, dar și zgărzi.
O vizită la medicul veterniar poate pregăti câinele pentru sezonul căpușelor.
CITEȘTE ȘI: Sfaturi practice în cazul mușcăturii de căpușă. Cum se scot căpușele la spital sau acasă
Însă, cea mai bună măsură este prevenția. Aveți grijă pe unde umblă câinele la plimbare. Evitați pe cât posibil zonele cu vegetație deasă.
De asemenea, după fiecare plimbare acordați timp animalului de companie. Mai exact faceți o verificare sumară a corpului pentru a vedea dacă a prins o căpușă.
Cum ne ferim de căpușe
Există o serie de măsuri pe care fiecare le poate pune în aplicare pentru a se feri de contactul cu căpușele.
- purtați cămașă cu mânecă lungă;
- folosiți un produs insectifug pe haine și pe piele;
- acoperiți-vă brațele și picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete și trageți șosetele peste pantaloni;
- folosiți haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele;
- folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție atunci când dormiți pe pământ sau în cort;
- mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți cu corpul de plantele din jur.
Conform specialiștilor, riscul de îmbolnăvire scade atunci când căpușa este detectată la scurt timp de la atașare și este îndepărtată. Ar trebui de asemenea să știm că mușcătura nu este dureroasă. De aceea se recomandă ca la fiecare revenire din natură să verificăm dacă nu cumva avem pe haine sau pe corp o căpușă.
Preferă zonele cu piele delicată și umedă
Va trebui să avem în atenție că se poate atașa în oricare zonă a corpului, însă de obicei preferă zonele cu piele fină precum: zona axilară, zona inghinală, zona picioarelor, zona ombilicală, zona gâtului și a capului. La copii, căpușele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr.
„De obicei, mușcătura de căpușă are aspectul unei mici umflături închise la culoare, cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat.
O lupă poate fi de folos. Este important să se înlăture căpușa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană.
Căpușa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenție și dintr-o singură mișcare, fără a o smulge sau răsuci.
Nu striviți corpul căpușei și nu aplicați căldură sau vreo substanță pe ea, deoarece acest lucru ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.
Ținând-o în pensetă, înfășurați căpușa în hârtie igienică și aruncați-o la toaletă. Apoi spălați rana cu apă caldă și săpun și aplicați o soluție antiseptică, de exemplu, de spirt sau iod, pe zona afectată” mai menționează autoritățile.
Cum se scoate o căpușă:
1. Este recomandat că îndepărtarea/extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medical chirurg, și cât mai curând după mușcătură căpușei
Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fară a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.
2. După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice
Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție.
Cum se scot căpușele, acasă
În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa, folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii.
Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenție să nu zdrobiți striviți căpușa.
Ulterior dezinfectați cu apa și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Mâinile salvatorului se protejează cu mănuși sau tifon.
Cum se scoate o căpușă cu penseta:
Foloseşte o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele. Trage încet şi ferm până se desprinde căpuşa de piele.
Căpuşa trebuie scoasă uşor, prin rotire, evitând strângerea între degete a abdomenului căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă.
Cum se scot căpușele cu bățul de chibrit:
Căpușele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului, așa că vor ieși de bună voie.
Umezește capul unui băț de chibrit și fă cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea.
Insecta își va extrage singură capul în doar cateva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor.
În cazul în care analiza căpuşei este negativă (nu contine bacterii), nu este nevoie de tratament cu antibiotic.
Cum se scoate o căpușă cu ajutorul unturii:
Acoperiți căpușa cu untură. Va ieși singură din cauza lipsei de aer, în 2-3 minute.
Dacă nu funcționează, repetați operațiunea.
Dacă nu reușiți să scoateți capul căpușei și acesta rămâne în interior, apelați la un medic.
Ce probleme pot cauza căpușele
Căpușele pot provoca grave probleme de sănătate, precum boala Lyme, encefalita de căpușă, febra recurentă sau febra hemoragică Crimeea-Congo.
Lunile călduroase ale anului au sosit, astfel de multe ori alegem să ne petrecem timpul liber în natură, în locuri în care își fac veacul și căpușele.
Deși în cele mai multe cazuri mușcătura de căpușă nu provoacă foarte multe neplăceri, aceasta poate transmite boli grave.
În cazul encefalitei de căpușe există posibilitatea vaccinării, medicul de familie putând să ne dea în acest caz toate informațiile despre numărul de doze, cu cât timp înainte trebuie administrat vaccinul etc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News