Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfaturi practice în cazul mușcăturii de căpușă. Cum se scot căpușele la spital sau acasă

Publicat

Reprezentanții Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara au postat o serie de informații legate de ce trebuie să facem pentru a ne feri de căpușe, dar și o serie de sfaturi pentru situația în care ne întâlnim cu ele. Materialul a fost realizat de dr. Daniela Mihalcea, medic primar boli infecțioase.

Odată cu venirea primăverii şi a căldurii, din ce în ce mai mulţi oameni încep să „migreze” înspre spaţiile deschise, din mijlocul naturii, departe de poluarea chimică şi fonică a zonelor urbane.

Aceasta este perioada de maximă popularitate a picnicurilor, a ieşirilor la „iarbă verde”, la grătare, când, după o iarnă lungă şi „închisă”, se manifestă puternic nevoia de aer curat şi de „triluri” vesele de pădure.

Despre căpușe

Căpușele sunt paraziti externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30.

Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țara noastră specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.

Căpușa ajunsă pe pielea omului, își caută pentru fixare o zona “convenabila”, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește, pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare. Căpușele pot elimina prin saliva diverși agenți patogeni.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe

Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe

La iarba verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisa la culoare, fară orificii sau decupaje

Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschis

În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur

Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotrivă căpușelor (atenție la contraindicații la gravide, la copii)

Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %

Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție

La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.

Faceți dus zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi,cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa.

Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătură de căpușă:

  • Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore
  • Virusul care provoacă encefalita de căpușa se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea

Scoaterea căpușei:

1. Este recomandat că îndepărtarea/extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medical chirurg, și cât mai curând după mușcătură căpușei

Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fară a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.

2. După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice

YouTube video

Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție, au transmis reprezentanții spitalului.

Cum se scot căpușele, acasă

În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa, folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenție să nu zdrobiți striviți căpușa.

Ulterior dezinfectați cu apa și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Mâinile salvatorului se protejează cu mănuși sau tifon.

Cu penseta:

Foloseşte o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele. Trage încet şi ferm până se desprinde căpuşa de piele.

Căpuşa trebuie scoasă uşor, prin rotire, evitând strângerea între degete a abdomenului căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă.

Cum se scot căpușele cu bățul de chibrit:

Căpușele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului, așa că vor ieși de bună voie.

Umezește capul unui băț de chibrit și fă cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Insecta își va extrage singură capul în doar cateva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor.

În cazul în care analiza căpuşei este negativă (nu contine bacterii), nu este nevoie de tratament cu antibiotic.

Scoaterea căpușei cu ajutorul unturii:

Acoperiți căpușa cu untură. Va ieși singură din cauza lipsei de aer, în 2-3 minute.

Dacă nu funcționează, repetați operațiunea.

Dacă capul căpușei rămâne în interior, apelați la un medic.

Vezi Studiu: România este zonă de risc pentru bolile transmise de căpușe, la om. Ce facem în cazul unei mușcături

Căpuşele pot provoca boala Lyme. Cum se manifestă

Aceasta este o boală infecţioasă, articulară, neurologică şi cardiacă, al cărei agent este o bacterie din familia spirochetelor (Borrelia burgodoferi – transmisă prin înţepătura de căpuşă).

Boala Lyme se manifestă, la început, prin febră, dureri articulare şi musculare. Ulterior, apar simptome neurologice, cardiace şi inflamaţii articulare.

Ultima fază a simptomelor poate apărea la câţiva ani după înţepătură, cu reumatism cronic al articulaţiilor şi atingeri cerebrale.

În stadiu incipient, boala Lyme se tratează cu antibiotice, însă aceasta poate lăsa sechele pe toată durata vieţii.

sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax