Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sezonul incendiilor de vegetaţie în ALBA: Litieră de pădure în flăcări în Munţii Apuseni. Pompierii au intervenit şi la Gârbova de Sus

Publicat

DSC_0942 Odată cu venirea primăverii, gospodarii din judeţul Alba îşi ard şi miriştile. Nu este tocmai cea mai potrivită metodă pentru a debarasa terenurile de vegetaţia uscată, având în vedere că riscul este de extindere la alte imobile şi de pagube însemnate la proprietăţi vecine. În plus, proprietarii sau cei care ard vegetaţia uscată mai riscă şi amenzi, în anumite condiţii.

Luni, alte două cazuri de incendii de vegetaţie uscată au dat de lucru pompierilor din judeţul Alba.

La Durăşti, în comuna Bistra, pompierii din Cîmpeni au fost chemaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure.

În Gârbova de Sus, un incendiu similar a cuprins o suprafaţă de vegetaţie uscată.

Duminică, alte două incendii de vegetaţie uscată au fost semnalate la ieşire din Cîmpeni spre Bistra, iar sâmbătă, la Muncelu, zona Dumbrava, în apropiere de Baia de Arieş.

Tot sâmbătă, pompierii au intervenit şi la Rimetea şi la ieşirea din Aiud spre Miraslău.

Vineri, a mai fost un caz de incendiu de vegetaţie uscată la Mănărade – Blaj, iar joi a luat foc zona „dintre bariere”, lângă DN14 B.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, ISU Alba aduce la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a  solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– permis de lucru cu focul, obţinut de la primărie;

– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Se exceptează de la această obligaţie arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

g) supravegherea permanentă a arderii;

h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) riscă sancţiune contravenţională între 1000 de lei și 2.500 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax