Actualitate
Sfanta Cuvioasa Parascheva, sărbătorită în 14 octombrie de creştinii ortodocşi
În fiecare an, în data de 14 octombrie, Biserica Creştin-Ortodoxă sărbătoreşte Sfânta Cuvioasa Parascheva. Aceasta este cea mai cunoscută dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află în România. Sfânta Parascheva este ocrotitoarea celor nevoiaşi, a celor care îşi deschid sufletul în faţa moaştelor sale si se roagă cu sinceritate şi credinţă.
În folclor, figura acesteia coincide cu cea a Sfintei Vineri, care ajută tinerele să se căsătorească cu cel hărăzit de Dumnezeu, cea care înlesneşte naşterea pentru femeile căsătorite şi cea care ocroteşte animalele sălbatice.
Această zi este considerată a fi prilej potrivit pentru a încheia sau a deschide anumite activităţi pastorale. În multe zone ale ţării, în această zi au loc târguri şi iarmaroace de toamnă unde se comercializează produse cu specific pastoral. Ciobanilor le este interzis să cioplească, pentru că vor avea miei tărcaţi. 14 octombrie este de asemenea ziua în care ciobanii încep să îşi pregătească turmele pentru iernat şi ziua în care pot „da drumul” verii.
În fiecare an, pe 14 octombrie, are loc pelerinajul la Iaşi, unde se află moaştele Sfintei Parascheva. Se spune că este bine să îţi aduci aminte de ziua Sfintei şi să te rogi direct la racla acesteia, iar Sfânta Parascheva se va ruga la rândul ei pentru tine în faţa lui Dumnezeu. Cei care nu ajung la Iaşi, este bine să se roage la orice biserică, pentru sănătatea şi binele lor şi al familiilor, dar şi pentru iertarea păcatelor celor dragi, care nu mai sunt lângă ei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News