Connect with us
Advertisement

Eveniment

SFÂNTUL ILIE 2021: Peste 140.000 de români își sărbătoresc onomastica în 20 iulie. Cui îi poți spune ”La mulți ani”

Publicat

Peste 140.000 de români sărbătoresc onomastica în 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Ilie. Este celebrat ca fiind un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme secetoasă. 

Conform situaţiei statistice existente la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 106.266 bărbaţi şi 35.790 femei care poartă numele Sfântului Ilie sau derivate ale acestuia.

Vezi și Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Ilie 2022

La prenume masculine cel mai întâlnit este Ilie – 95.391.

Între derivate se întâlnesc: Eliade – 251, Elias – 3.809, Elie – 33, Elis – 794, Ilia – 347, Iliev – 3, Ilieş – 85, Iliuş – 15, Iliuţă – 3.451, Lică – 2.087.

Un număr de 22.228 de românce poartă numele Ilinca. Alături de acest prenume se mai întâlnesc: Eliana – 1.124, Elis – 540, Ilia – 135, Iliana – 3.618, Ilincuţa/Ilincuta – 88, Iliuţa – 389, Lia – 6.023 şi Lica – 1.645.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an în 20 iulie, de către creștinii ortodocși. Este cunoscut ca sfântul care aduce ploile.

Citește și Sfântul Ilie, aducătorul de ploi şi furtuni. Ce tradiții și superstiții sunt legate de sărbătoarea din 20 iulie

Se spune că provoaca tunete, trăznete, ploi torențiale și incendii, leagă și dezleagă ploile, hotărăște unde și când să bată grindina.

Sfântul Ilie s-a născut cu peste 800 de ani î.Hr. în ținutul Tesvi, din Galaad, într-o familie de preoți.

În Panteonul românesc, Sfântul Ilie (Sânt-Ilie) este o divinitate a Soarelui și a focului, identificată cu Helios din mitologia greaca și cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă.

Sfântul Ilie mai este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor.

Vezi și 20 iulie: Sfântul Ilie, sărbătoarea ortodoxă a verii. Tradiții și superstiții. Cui trebuie să spui ”La mulți ani”, de ziua numelui

Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și l-a iertat. L-a urcat la cer într-o trăsură cu roți de foc. trasă de cai albi, înaripați. În cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră și trăzneste demonii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au provocat.

Și, pentru că demonii, înspăimântați, se ascund pe pământ, prin arbori, pe sub streașina caselor, în turlele bisericilor și chiar in trupul unor animale, Sfântul Ilie trăznește năprasnic pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei.

Tradiţia ne spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

Ilie, care în limba română înseamnă ‘’Al cărui Dumnezeu el este’’ a fost un proroc evreu menționat în A treia carte a regilor din Vechiul Testament.

Minunile Sfântului Ilie

Tradiția spune că din porunca lui Dumnezeu, prorocul a părăsit ținutul lui Israel îmbrăcat în piele de vițel și a mers la râul aflat dincolo de Iordan, unde a stat în casa unei văduve sărace. Aceasta a primit plata ospitalității ei prin faptul că, pe toată perioada secetei, covata cu făină și ulei nu i s-a mai golit.

După câteva zile de ședere în casa acestei văduve, fiul acesteia a murit, iar femeia, în durerea ei, l-a acuzat pe Sfântul Ilie că ar fi adus necazul asupra casei sale.

Sfântul Ilie l-a luat pe copil și, după ce a suflat de trei ori asupra lui, tânărul a revenit la viață. Sfântul a profețit, prin acest lucru, învierea morților.

Superstiții de Sfântul Ilie

– nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină)

– îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană

– oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere

– se duc berbecii la berbecar

– dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile

– se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete;

– vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;

– oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu

– dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;

– fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement