Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Siguranță îmbunătățită, eficiență și impact redus asupra mediului – proiect UE pentru a remodela industria minieră din Europa

Publicat

Comisia Europeană a acordat 8,4 milioane EUR unui proiect prin programul Horizon 2020 de trei ani și șase luni, care dezvoltă o platformă de inteligență artificială pentru monitorizarea și analiza siturilor miniere din 5 perimetre ale Europei. Proiectul, numit Goldeneye, va dezvolta soluții care îmbunătățesc siguranța, impactul asupra mediului și profitabilitatea minelor prin crearea unei platforme care combină tehnologiile de observare a pământului cu detectarea la fața locului și în laboratoare specializate.

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (UTCN), Centrul Universitar Nord din Baia Mare (CUNBM) reprezentați de Prof. dr. ing. Bud Ioan – Director Științific și Șef lucrări dr. ing. Gușat Dorel – manager proiect din partea UTCN împreună cu CUPRU MIN S.A. Abrud reprezentată prin Ing. Tiberiu Rațiu – Director General și ing. Mircea Goia manager proiect din partea CUPRUMIN, (beneficiarul industrial direct al rezultatelor proiectului), fac parte din consorțiul Goldeneye alături de alți 15 parteneri.

Producția și infrastructura europeană depind de o aprovizionare cu materii prime de înaltă calitate. Asigurarea faptului că materialele necesare sunt produse în mod responsabil în minele europene garantează o aprovizionare durabilă și împiedică țările europene să devină dependente de importurile de pe piețele globale. Pentru a sprijini dezvoltarea industriei miniere europene prin soluții tehnologice, platforma Goldeneye (https://next-gui.goldenai.opt-net.eu/) integrează informații din datele de observare a Pământului (EOD) produse prin satelit, senzori de survol de drone și date înregistrate la fața locului.

Proiectul (https://www.goldeneye-project.eu/) este coordonat de Centrul de Cercetare Tehnică VTT din Finlanda (https://www.vttresearch.com/en) reprezentat prin Dr. ing. Marko Paavola – manager proiect, iar consorțiul este format din 17 companii europene și parteneri de cercetare. Consorțiul lucrează împreună în dezvoltarea platformei și în reunirea muncii experților în detecție, furnizorilor de soluții tehnice, software, baze de date pentru industria minieră europeană.

Rezultatele cercetării din proiect sunt aplicabile și altor perimetre miniere. Platforma poate fi extrapolată și în alte domenii de interes privin siguranța lucrărilor de infrastructură rutieră și căi ferate, monitorizarea factorilor de mediu, în special ape contaminate, monitorizarea ariilor protejate (exploatări ilegale), impact de mediu al diferitelor activități, stabilitatea versanților, stabilitatea barajelor, digurilor, iazurilor de decantare etc.

Combinarea datelor pentru a minimiza riscurile miniere

Proiectul Goldeneye va implementa o combinație unică de tehnologii de teledetecție și poziționare cu analiza  datelor și algoritmi de învățare automată. Platforma va permite sateliților, dronelor și senzorilor in-situ să colecteze date de înaltă rezoluție ale perimetrelor vizate, care pot fi apoi procesate și convertite în inteligență artificială care permite prospecțiunea, explorarea, extracția și închiderea mai eficiente a perimetrelor.

„Cu Goldeneye, nu rezolvăm doar o singură problemă. Scopul nostru este de a reuni diferite tehnologii într-o platformă care poate oferi soluții inovatoare atât întreprinderilor, cât și guvernelor și să aibă un efect pozitiv asupra industriei miniere în ansamblu”, spune coordonatorul proiectului Marko Paavola de la VTT.

Figura 1. Platforma Goldeneye pentru sprijinirea activităților din siturile miniere

Figura 1. Platforma Goldeneye pentru sprijinirea activităților din siturile miniere

Proiectul va îmbunătăți, de asemenea, analiza mineralogiei sitului minier folosind senzori geofizici integrați cu drone, precum și senzori de proximitate inovatori, inclusiv senzori hiperspectrali activi și spectroscopie Raman cu rezoluție în timp. Platforma integrează aceste informații în datele obținute din imaginile și radarele sateliților disponibili, inclusiv sistemele Copernicus (https://www.copernicus.eu/ro) și Sentinel, precum și sateliții globali.

Aplicații pentru fiecare etapă a ciclului de viață

Cazurile de utilizare ale platformei Goldeneye abordează diferitele faze ale ciclului de viață al minei, de la explorare la închidere și post-închidere. Aplicațiile dezvoltate în cadrul proiectului includ detectarea mineralelor, monitorizarea siguranței, managementul operațional, monitorizarea riscurilor de mediu.

De exemplu, în aplicația de monitorizare a siguranței, scopul este de a îmbunătăți siguranța minelor prin monitorizarea siturilor miniere pentru schimbări bruște de pantă/suprafața terenului, precum și analizarea și detectarea scurgerilor de drenaj acid.

Cinci situri pilot în toată Europa

Pe parcursul proiectului, platforma Goldeneye va fi pilotată pe cinci situri miniere din Europa. Două situri pilot, mina Pyhäsalmi din Finlanda și Complexul de mine Trepča din Kosovo se vor concentra pe studiul impactului asupra mediului și al stabilității minelor. Mina Pyhäsalmi a fost folosită ca loc de testare pentru poziționarea locației GNSS interioare și navigarea pas cu pas. Locația precisă îmbunătățește siguranța minelor subterane, deoarece permite o mai bună urmărire a activităților miniere.

Două locuri de testare pe teren, districtul Erzgebirge din Germania și districtul Panagyurishte din Bulgaria, se vor concentra pe cartografierea mineralogică. Senzorii geofizici și de proximitate vor fi utilizați pentru a calibra informațiile din satelit și pentru a reda algoritmi ai inteligenței artificiale creati de OPT/NET. Scopul este de a dezvolta explorarea minerală cu imagini de rezoluție mai mare și cartografiere îmbunătățită a zăcămintelor minerale valoroase.

Al cincilea sit din proiect – Cariera Roșia Poieni din România își propune să îmbunătățească predicțiile minerale cu imagini din satelit combinate cu datele produse de drone. Scopul este de a îmbunătăți profitabilitatea și de a sprijini comunitatea minieră. Un prim pas spre digitalizarea carierei Roșia Poieni fiind făcut de UTCN prin geometrizarea și modelarea 3D a acesteia.

Mai mult, proiectul va dezvolta o soluție de senzori mineralogici pentru forarea minereului care integrează mașini de foraj Sandvik cu senzori Raman cu funcție de timp. Acest lucru va îmbunătăți eficiența extracției minerale și va sprijini profitabilitatea minelor.

Partenerii consorțiului:

VTT, Beak Consultants, CUPRU MIN SA ABRUD, Dares Technologies, Sistem de observare a Pământului, Galileo Satellite Navigation, OPT/NET, Radai , Sandvik Mining and Construction, Sinergise , Sitemark , AKG sh. pk , Universitatea Tehnică din Cluj Napoca , Timegate Instruments, Universitatea din Oulu și Universitatea din Sofia, SENTINEL HUB VAS

Informații suplimentare:

Marko Paavola

Coordonator de proiect

VTT
+358401271842
marko.paavola@vtt.fi

https://cordis.europa.eu/project/id/869398

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax