Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Silviu Bian: Noul Cod al Muncii este o lege bună. Vedeţi aici care sunt principalele modificări

Publicat


Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, s-a aflat vineri la Alba Iulia, pentru a explica modificările aduse Codului Muncii. Acesta a ţinut să precizeze că noul act normativ a fost adaptat în funcţie de directivele Uniunii Europene, dar şi a evoluţiei economice şi sociale din ultimii ani. Silviu Bian a apreciat că, în esenţă şi în ansamblul său, Codul actual al muncii este o lege bună şi că Guvernul îşi propune să îl menţină aducându-i corecturile şi îmbunătăţirile care se impun. „Ideea pe care vreau să o subliniez de la început este că modificarea Codului Muncii, ca şi a altor acte normative esenţiale nu este un simplu joc de imagine, ci face parte din efortul de reformare a statului, pentru a-l pune de acord cu cerinţele epocii pe care o trăim. Modificările propuse pornesc de la necesitatea flexibilizării reglementărilor şi de la convingerea că, în aplicarea legii, partenerii de dialog social acţionează cu bună credinţă”, a afirmat Silviu Bian.

Vă prezentăm principalele modificări aduse Codului Muncii:
– Angajarea cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată se poate face pe o perioadă de până la 36 de luni, faţă de 24 de luni, cât este prevăzut în prezent.
– Se flexibilizează durata timpului de muncă zilnic, aceasta putând fi prelungită în caz de nevoie, dar astfel încât durata medie a programului săptămânl de lucru, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni, să nu depăşească 48 de ore.
– Prelungirea duratei delegării poate fi prelungită numai cu acordul salariatului, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile.
– Perioada maximă de probă se prelungeşte la 90 de zile pentru funcţii de execuţie şi la 120 de zile pentru funcţii de conducere.
– Se prelungeşte durata preavizului în caz de concediere, de la 15 la cel mult 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 la cel mult 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de conducere.
– Se reglementează dreptul angajatorului de a stabili obiective de performanţă individuală, cu obligaţia acestuia de a comunica salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, obiectivele, dar şi criteriile de evaluare a realizării acestora. De asemenea, se instituie obligaţia angajatorului de a-i prezenta salariatului fişa postului, la încheierea contractului individual de muncă.
– Se aduc modificări reglementărilor privind concedierile colective. Aşadar, potrivit noului Cod al muncii, se elimină interdicţia de a face angajări pe locurile de muncă eliberate prin concediere colectivă timp de 9 luni, precum şi a obligaţiei angajatorului care reia activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective să reangajeze foştii salariaţi pe locurile de muncă pe care le-au ocupat anterior.
– Agentul de muncă temporar poate fi orice persoană juridică autorizată de MMFPS şi nu numai societate comercială, cum este în prezent, care încheie contracte de muncă temporară cu salariaţii temporari, pentru a-i pune, în anumite condiţii, la dispoziţia utilizatorului.
– Eliminarea oricărei restricţii sau interdicţii privind utilizarea muncii temporare, iar asta deoarece, în prezent, utilizatorul poate apela la munca temporară numai în cazul înlocuirii unui salariat al cărui contract de muncă a fost suspendat, pe durata suspendării, pentru prestarea unor munci sezoniere sau pentru prestarea unor activităţi specializate ori temporare.

Potrivit declaraţiilor senatorului Alexandru Pereş, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe noul Cod al muncii în Parlament, săptămâna viitoare, când va avea loc Consiliul Naţional de Coordonare. Acesta a precizat că, în cazul în care se va ajunge la iniţierea unei moţiuni de cenzură, opoziţia va trebui să întrunească 236 de voturi pentru ca aceasta să treacă. În caz contrar, respectiv dacă moţiunea nu va fi înaintată în termen de 3 zile, noul Cod al muncii va trece.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Teiuș, REȚINUT de polițiști după ce și-ar fi agresat și amenințat soția

Publicat

Un bărbat din Teiuș a fost reținut de polițiști după ce și-ar fi agresat soția. Va fi prezentat în faţa magistraţilor, pentru dispunerea măsurilor legale. Potrivit IPJ Alba, la data de 28 ianuarie 2020, poliţiştii din Teiuș au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de un bărbat de 32 de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Top telefoane Huawei în 2020: P30 sau Mate 20 Pro? (P)

Publicat

Huawei este un producător de telefoane care nu mai poate fi ignorat. Cu smartphone din ce în ce mai premium, compania chineză are o abordare în comparație cu rivalii Samsung, LG și Sony, iar acum se bate cu Apple la nivel global. Am luat la rând câteva telefoane Huawei – de la noile P30, la […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

SIMULARE Evaluare Națională clasa a VIII-a 2020, la finalul lunii martie. Ce au de învățat elevii și conținuturi exceptate

Publicat

examen

Calendarul simulării examenului de Evaluare Națională 2020 pentru clasa a VIII-a a fost publicat în Monitorul Oficial. Testările vor fi susținute la finalul lunii martie. În 23 martie va fi simularea probei scrise la Limba şi literatura română, în 24 martie la Matematică, în 25 martie la Limba şi literatura maternă, iar pe 3 aprilie […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Serviciul pentru Imigrări al județului Alba: 21 de străini, depistați în situații ilegale, în 2019. BILANȚUL activităților

Publicat

Polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Alba au depistat în cursul anului trecut 21 de străini în situații ilegale. Pentru 18 dintre aceștia, oamenii legii au emis decizii de returnare, prin care a fost stabilită obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României. De asemenea, polițiștii de imigrări din Alba au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate