Economie
Silviu Bian: Noul Cod al Muncii este o lege bună. Vedeţi aici care sunt principalele modificări
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, s-a aflat vineri la Alba Iulia, pentru a explica modificările aduse Codului Muncii. Acesta a ţinut să precizeze că noul act normativ a fost adaptat în funcţie de directivele Uniunii Europene, dar şi a evoluţiei economice şi sociale din ultimii ani. Silviu Bian a apreciat că, în esenţă şi în ansamblul său, Codul actual al muncii este o lege bună şi că Guvernul îşi propune să îl menţină aducându-i corecturile şi îmbunătăţirile care se impun. „Ideea pe care vreau să o subliniez de la început este că modificarea Codului Muncii, ca şi a altor acte normative esenţiale nu este un simplu joc de imagine, ci face parte din efortul de reformare a statului, pentru a-l pune de acord cu cerinţele epocii pe care o trăim. Modificările propuse pornesc de la necesitatea flexibilizării reglementărilor şi de la convingerea că, în aplicarea legii, partenerii de dialog social acţionează cu bună credinţă”, a afirmat Silviu Bian.
Vă prezentăm principalele modificări aduse Codului Muncii:
– Angajarea cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată se poate face pe o perioadă de până la 36 de luni, faţă de 24 de luni, cât este prevăzut în prezent.
– Se flexibilizează durata timpului de muncă zilnic, aceasta putând fi prelungită în caz de nevoie, dar astfel încât durata medie a programului săptămânl de lucru, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni, să nu depăşească 48 de ore.
– Prelungirea duratei delegării poate fi prelungită numai cu acordul salariatului, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile.
– Perioada maximă de probă se prelungeşte la 90 de zile pentru funcţii de execuţie şi la 120 de zile pentru funcţii de conducere.
– Se prelungeşte durata preavizului în caz de concediere, de la 15 la cel mult 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 la cel mult 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de conducere.
– Se reglementează dreptul angajatorului de a stabili obiective de performanţă individuală, cu obligaţia acestuia de a comunica salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, obiectivele, dar şi criteriile de evaluare a realizării acestora. De asemenea, se instituie obligaţia angajatorului de a-i prezenta salariatului fişa postului, la încheierea contractului individual de muncă.
– Se aduc modificări reglementărilor privind concedierile colective. Aşadar, potrivit noului Cod al muncii, se elimină interdicţia de a face angajări pe locurile de muncă eliberate prin concediere colectivă timp de 9 luni, precum şi a obligaţiei angajatorului care reia activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective să reangajeze foştii salariaţi pe locurile de muncă pe care le-au ocupat anterior.
– Agentul de muncă temporar poate fi orice persoană juridică autorizată de MMFPS şi nu numai societate comercială, cum este în prezent, care încheie contracte de muncă temporară cu salariaţii temporari, pentru a-i pune, în anumite condiţii, la dispoziţia utilizatorului.
– Eliminarea oricărei restricţii sau interdicţii privind utilizarea muncii temporare, iar asta deoarece, în prezent, utilizatorul poate apela la munca temporară numai în cazul înlocuirii unui salariat al cărui contract de muncă a fost suspendat, pe durata suspendării, pentru prestarea unor munci sezoniere sau pentru prestarea unor activităţi specializate ori temporare.
Potrivit declaraţiilor senatorului Alexandru Pereş, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe noul Cod al muncii în Parlament, săptămâna viitoare, când va avea loc Consiliul Naţional de Coordonare. Acesta a precizat că, în cazul în care se va ajunge la iniţierea unei moţiuni de cenzură, opoziţia va trebui să întrunească 236 de voturi pentru ca aceasta să treacă. În caz contrar, respectiv dacă moţiunea nu va fi înaintată în termen de 3 zile, noul Cod al muncii va trece.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News