Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sindicatul Învăţământ Alba semnalează nereguli în sistemul educaţional. Procese pentru drepturi salariale câştigate în instanţă

Publicat

Sindicatul Învăţământ Alba (SIA) a organizat o conferinţă de presă, marţi, pentru a face publice problemele existente în sistemul de învăţământ din Alba. Potrivit preşedintelui Ioan Stanca, învăţământul nu s-a aflat niciodată într-o situaţie mai dezastruoasă ca acum, atât din punct de vedere al calităţii educaţiei, cât şi al finanţării alocate acestui sector.

Printre subiectele aduse în discuţie de conducerea sindicatului s-au numărat salarizarea de mizerie a personalului din învăţământ, disponibilizările masive care au atras cu sine deficitul de personal auxiliar şi nedidactic la nivelul unităţilor şcolare din Alba şi implicit efectele pe care aceste măsuri radicale le-au avut asupra calităţii educaţiei oferite elevilor.

Scrisori deschise adresate parlamentarilor de Alba şi Instituţiei Prefectului Judeţului Alba

Conducerea Sindicatului Învăţământ Alba a adresat parlamentarilor de Alba o scrisoare deschisă prin care a solicitat alocarea unui procent de minim 6% din PIB pentru finanţarea învăţământului pentru anul 2012, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale, lucru ce va permite finalizarea proiectelor de investiţii aflate în derulare, dar şi o salarizare decentă a personalului din sistem. Ioan Stanca a atras atenţia că, în prezent, învăţământul este slab finanţat, fiindu-i alocat doar 3% din PIB.

„Sindicatul Învăţământ Alba, în numele celor peste 4.350 membri, vă reaminteşte dumneavoastră, parlamentarilor din judetul Alba, realitatea că aţi fost aleşi şi de cei din învăţământ, în speranţa că veţi fi susţinători ai reformei adevărate în educaţie şi cerem o poziţie fermă din partea dumneavoastră în a îndrepta erorile şi deficienţele Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi a Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social. Vă solicităm să faceţi demersurile necesare pentru adoptarea de urgenţă a unui act normativ care să permită deblocarea posturilor vacante din învăţământ privind personalul didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi ocuparea acestora în condiţiile legii, astfel ca activităţile unităţilor de învăţământ preuniversitar să se desfăşoare în condiţii normale, conform Codului Muncii. Vă solicităm să vă implicaţi în a determina Guvernul să înţeleagă că trebuie să găsească soluţii pentru plata integrală şi nu eşalonată a drepturilor salariale obţinute de angajaţii din educaţie prin hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii”, se arată în scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor de Alba.

Sindicaliştii mai atrag tenţia asupra faptului că toate aceste măsuri de austeritate au repercusiuni directe asupra calităţii educaţiei şi tind să transforme elevii şi studenţii, viitorii cetăţeni, intr-o masă amorfă, lipsită de obiective şi direcţie, supusă bunului plac al puterii politice, a influenţei mass-media aservite şi tabloidelor.

În prezent, potrivit conducerii Sindicatului Învăţământ Alba, se lucrează la nivel de avarie, iar asta în principal din cauza lipsei personalului auxiliar şi nedidactic. La nivelul Colegiului Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, numărul redus de personal auxiliar, respectiv femei de serviciu, mecanici, paznici, şoferi etc, îi obligă pe angajaţi să depăşească norma legală de muncă, fapt ce duce la o suprasolicitare a personalului existent.

Adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Sindicaliştii vor sesiza ITM pentru demararea unui control la unităţile de învăţământ din Alba

Sindicaliştii au cerut ISJ Alba realizarea unei inventarieri în toate unităţile de învăţământ din judeţ a necesarului de personal didactic, auxiliar şi nedidactic, astfel ca angajaţii actuali să nu fie suprasolicitaţi şi să fie încadraţi conform normativelor legale, fără a fi depăşit timpul de muncă de 8 ore şi a fişei postului. O altă solicitare este aceea ca ISJ Alba să facă demersurile necesare la MECTS pentru deblocarea posturilor vacante, precum şi ocuparea acestora în condiţiile legii, astfel încât activităţile unităţilor de învăţământ preuniversitar să se desfăşoare în condiţii normale.

Conducerea Sindicatului Învăţământ Alba a mai cerut ISJ Alba, conform prevederilor legii, comunicarea în scris a hotărârilor luate în Consiliul de Administraţie, privitoare la problemele de interes profesional, social şi economic. Aceştia au subliniat faptul că, potrivit reglementărilor legale, sindicatul reprezentativ ar avea dreptul legal de a participa în Consiliul de Administraţie la invitaţia ISJ, lucru care însă nu este respectat şi realizat de conducerea Inspectoratului Şcolar.

Contract colectiv de muncă, reziliat abuziv şi ilegal, la cererea ISJ Alba

Sindicaliştii au amintit faptul că la baza litigiilor existente pe rolul instanţelor a stat rezilierea abuzivă a unui contract colectiv de muncă, la iniţiativa inspectorului general Cornel Sandu, care a avut efecte directe asupra personalului din învăţământ. Aceştia susţin că, potrivit legii, respectiv art.9 aliniatul 2 din contract, la data expirării acestuia, în cazul în care contractul colectiv nu este denunţat la iniţiativa unei dintre părţi, acesta va fi prelungit cu încă un an. Sindicaliştii arată că, în 20 mai 2011, data la care urma să fie prelungit acest contract, Cornel Sandu a trimis o circulară în care spunea că, începând de a doua zi, contractul nu mai exista. Iniţiativa inspectorului general al ISJ Alba este, conform sindicaliştilor, abuzivă şi ilegală: „Dânsul, dacă vroia rezilierea contractului, legal, era obligat să denunţe la autoritatea tutelară cu 60 de zile înainte. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ca urmare a trimiterii acestei circulare, directorii şcolilor s-au conformat iar cei direct afectaţi au fost oamenii care şi-au pierdut aşadar o serie de drepturi”, au explicat reprezentanţii Sindicatului Învăţământ Alba.

Sindicaliştii merg până la CEDO

Ca urmare a acestor măsuri, cadrele didactice şi-au pierdut o serie de drepturi legale, respectiv sporurile, cele 2 salarii obligatorii a se acorda la ieşirea la pensie, ajutoarele pentru înmormântare. Cu privire la acest contract colectiv de muncă, SIA a intentat două procese aflate pe rolul instanţelor, dintre care unul se află în stadiul de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Procesul a fost câştigat iniţial la Tribunalul Alba, dar atacat ulterior cu recurs, de Consiliul Local Alba. Cel de-al doilea proces se află în faza de judecată la Judecătoria Alba Iulia. Pentru a recâştiga aceste drepturi, sindicaliştii sunt dispuşi să meargă până la CEDO.

Procese câştigate în instanţă pentru recuperarea drepturilor băneşti. Unităţile de învăţământ, obligate să plătească indemnizaţia de concediu

În prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află 92 de procese iniţiate de sindicalişti privind calcularea indemnizaţiei de concediu de odihnă aferent anului şcolar 2009-2010. În aceste cauze au fost reprezentaţi peste 3.300 de membri de sindicat care au plecat în concediu înaintea datei de 3 iulie 2010.

La acest moment, peste 35 de procese s-au soluţionat, instanţa dând câştig de cauză membrilor de sindicat. Astfel, prin hotărârile definitive şi irevocabile ale instanţei, unităţile de învăţământ au fost obligate să plătească integral indemnizaţia de concediu, fără diminuarea cu 25%, iar Consiliile Locale şi primarii – să asigure finanţarea pentru plata acestor diferenţe.

Sindicaliştii pregătesc documentele pentru declanşarea proceselor în numele celor peste 3.500 de membri de sindicat împotriva a 117 unităţi de învăţământ, dar şi a Ministerului Educaţiei. Aceştia vor trebui să aloce ISJ Alba suma necesară plăţii diferenţei către unităţile de învăţământ. Aceste procese vizează plata diferenţei din suma de 100 de euro, reprezentând ajutorul financiar legal pentru stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, în învăţământul preuniversitar aferent anului 2009.

Ca urmare a câştigării acestor procese, şcolile vor fi obligate că restituie sumele de bani. Spre exemplu, la Liceul Sportiv din Alba Iulia, 47 de persoane îşi vor primi banii, în timp ce, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia, alte 66 de persoane şi-au câştigat acest drept. Printre unităţile de învăţământ obligate să facă aceste restituiri se numără şi Şcoala cu clasele I-VIII din Poaşaga, Şcoala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, dar şi multe altele.

În total, suma care ar trebui recuperată în urma acestor demersuri ale sindicaliştilor se ridică la numai puţin de 2 milioane de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Harabagiu Ioan

    marți, 04.10.2011 at 18:32

    Dumnezeu a lăsat omenirii, două meserii nobile: cea de medic, doctor în medicină şi cea de învăţător, profesor. El Le-a lăsat, românii le-au terfelit ca pe nişte prostituate…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate