Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sinodul Mitropoliei Ardealului a discutat la Mănăstirea Râmeț propunerea de canonizare a doi călugări legați de județul Alba

Publicat

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț a găzduit marți ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Alături de Înaltpreasfințitul Laurențiu, la ședință au participat Înaltpreasfințiții Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Întrunirea a avut mai multe subiecte și temeiuri pe ordinea de zi.

Printre acestea, studierea propunerilor privind canonizarea părintelui Dometie Manolache și a părintelui Serafim Popescu, alături de alte câteva teme pastoral-misionare și social-filantropice.

La finalul ședinței, ierarhii s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, situat în proximitatea vechii biserici a Mănăstirii Râmeț.

Serafim și Dometie au fost ucenici ai lui Arsenie Boca.

Cine sunt cei doi părinți propuși pentru canonizare

Părintele Dometie Manolache, unul dintre marii părinți duhovnicești ai secolului XX, s-a născut la data de 15 octombrie 1924, fiind originar din județul Buzău.

În anul 1945, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău ca șef de promoție, urmând apoi cursurile Institutului Teologic din București, pe care le absolvă patru ani mai târziu.

A ajuns la Mănăstirea Prislop, în luna iulie a anului 1949, fiind ucenic al lui Arsenie Boca.

Părintele Dometie a ajuns la Mănăstirea Râmeț în primăvara anului 1959.

A trecut la cele veșnice într-o zi de duminică, la data de 6 iulie 1975, fiind numit ulterior de către părintele Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Arhimandritul Serafim Popescu s-a născut în anul 1912, fiind originar din localitatea Totoi, județul Alba.

După absolvirea cursurilor primare și liceale în localitatea natală și la Alba Iulia, s-a înscris la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1936.

Pentru completarea studiilor teologice, s-a înscris apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți. După o scurtă perioadă petrecută în Grecia, părintele Serafim s-a întors în țară, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde a fost tuns în monahism în aprilie 1941.

Între anii 1944-1954, a fost starețul și duhovnicul acestui așezământ monahal, timp în care a fost colaborator al publicațiilor Arhiepiscopiei Sibiului, cu scopul îndrumării duhovnicești a credincioșilor dreptslăvitori. Părintele Serafim Popescu a trecut la cele veșnice în anul 1990.

Sursă: Reintregirea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement