Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Soluția Ministerului Sănătății pentru controale în spitale: Verificări coordonate de la centru și inspectori trimiși în alte localități decât cele de care aparțin

Publicat

hol spital Soluția salvatoare pentru spitalele din țară a fost găsită de Ministerul Sănătății. Oficialii din minister propun un control mai constant din partea Inspecției Sanitare și recunosc că starea deplorabilă a unităților de sănătate și marile scandaluri privind biocidele folosite sau infecțiile nozocomiale au la bază factorul uman al celor care ar trebui să constate toate neregulile. Potrivit Guvernului, inspectorii din teritoriu fac verificări formale, pentru că țin de autoritățile locale și se confruntă, astfel, cu „o serie de presiuni și riscuri” de natură a le afecta activitatea.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 36/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede ca toate controalele Inspecției de Stat să fie coordonate de la nivel central, și inspectorii sanitari să fie trimiși în controale încrucișate, în alte localități decât cele teritoriale de care aparțin.

Guvernul susține că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inspectorii sanitari din cadrul Inspecției Sanitare de Stat se confruntă cu o serie de presiuni și riscuri de natură a le influența aplicarea măsurilor corespunzătoare profesiei, în județul de reședință.

„Evenimentele semnalate de mass media privind problematica biocidelor utilizate în unitățile sanitare, a evenimentelor privind îmbolnăvirea copiilor cu sindrom hemolitic uremic, a focarelor de toxiinfecție alimentare și suspiciunile de toxiinfecție alimentare raportate prin sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje, cât și raportarea unui număr tot mai mare de cazuri de BDA, apărute în diverse comunități de copii dar și neconformități frecvente constatate la nivelul unităților sanitare sau în distribuția și monitorizarea apei potabile, sunt consecința unui control constant, eficient și obiectiv ca urmare a coordonării deficitare a acestei activități la nivel local”, se precizează în expunerea de motive.

Pentru eficientizarea de urgență a activității de inspecție sanitară de stat la nivel național, se reglementează coordonarea activității specifice precum și cea metodologică, de către Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, ceea ce nu implică reorganizarea activității direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Astfel, Legea 95/2006 se modifică, iar după articolul 26 se introduce un nou articol, art. 26^1, cu următorul cuprins:

„Art. 26^1 – Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății organizează și coordonează metodologic precum și din punct de vedere al activității specific structurile care desfășoară activitatea de inspecție sanitară de stat, structure fără personalitate juridică din cadrul direcțiilor de sănătate public județene și a muncipiului București”.

Totodată, proiectul legislativ inițiat de Guvern mai prevede măsuri mai drastice pentru cazurile grave constatate în spitale, măsuri care pot merge până la interzicerea punerii în consum sau retragerea unor produse, dacă există risc de epidemii sau risc pentru sănătatea publică.

„În situații de risc pentru protejarea sănătății populației și pentru asigurarea prevederilor normelor legate de igienă și sănătate publică a amplasamentelor, activităților serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de muncă, inspectorii sanitari și asistenții inspectori sanitari pot dispune, proporțional cu gravitatea neconformităților depistate, sancțiuni contravenționale complementare precum: măsura interzicerii punerii în consum a produselor, retragerii produselor, suspendarea activităților, închiderea unităților, retragerea, anularea autorizației sanitare, a avizului, a notificărilor pentru activități și produse și orice alte măsuri pe care situația o impune, conform legii. Măsurile aplicate au în vedere îmbunătățirea activităților, serviciilor și produselor cu impact asupra stării de sănătate a populației și respectarea prevederilor legale în vigoare în domeniul sănătății”, mai precizează Guvernul în expunerea de motive.

Guvernul susține că în urma acțiunilor de control încrucișat dispus de Ministerul Sănătății prin Inspecția Sanitară de Stat, inspectorii sanitari care desfășoară acțiuni de control în afara județului de reședință au aplicat măsuri proporționale cu gravitatea deficiențelor constatate, în concordanță cu situații reale.

Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere, în ultimele zile ale sesiunii parlamentare.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax